ennen kuin horsma ehtii kukkaan
alkaa kesän hiljaisuus: yö huokaa
jää sitten henkeään pidättäen odottamaan
että edes yksi lintu sanoisi vielä jotakin
- Kai Nieminen -
Kinskiltä on kysytty, miten hän aloitti sijoittamisen. Tässä hiukan vastausta. Ensiksi kuitenkin tärkein: sijoittaminen pitää aloittaa heti. Sitä varten tarvitaan arvo-osuustili. Avaa siis sellainen.
Aikanaan aloitin kivijalkapankissa eli OP:ssa lähinnä ostamalla Nokiaa ja muita muotiosakkeita. Välityskulut olivat aika korkeat, taisi olla 16€/kauppa ja mahdollinen tuotto menikin siis pankille. Sitten löysin Seligsonin, jonka rahastoihin lisään pääomaa kuukausittain. Niille kelpaa kymppikin kerrallaan.
Nettivälitäjäni nykyisin on Nordnet, jonka palkkiotasoa tosin nostettiin muutama vuosi sitten, mutta joka silti on kotimaisista edullisin. Interactive Brokersia ja Lynxiä suosivat isot pojat, mutta koen Nordnetin verohallinnan kannalta helpommaksi.
Nordnetin kulutasot menevät näin:
"Nordnetin kaupankäyntihinnasto on jaettu neljään tasoon. Maksamasi välityspalkkiotaso määräytyy edellisen kuukauden kaupankäyntiaktiviteetin (kauppojen määrä) mukaan. Palkkioluokka voi olla:
- Taso 1 (yli 50 kauppaa edellisessä kuussa)
- Taso 2 (11–50 kauppaa edellisessä kuussa)
- Taso 3 (1–10 kauppaa edellisessä kuussa)
- Taso 4 (0 kauppaa edellisessä kuussa)Palkkiotaso tarkistetaan kuukausittain, jos aktiviteetti on muuttunut (poikkeuksena taso 1, jolla pysyt vähintään kolme kuukautta). Aktiviteettisi mukaan voit siirtyä suoraan jopa parhaimmalle tasolle (portaaton korotus). Alaspäin tasosi voi tippua vain yhden tason kerrallaan (portaittainen aleneminen)..."
Itse olen tasolla 3 eli teen noin 1-2 kauppaa kuussa, joskus en yhtään.
https://www.nordnet.fi/mux/web/nordnet/pricelistFI.html
Suomen Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenyys alentaa palkkiotasoa tasolle 3 kun toimittaa tositteen maksetusta jäsenmaksusta Nordnetiin.
Jokainen päättää itse, minne ryhtyy sijoittamaan. Fiskars, Sampo, Nokian Renkaat, UPM, Elisa, Fortum ja muutamat muut isot ja vakaat yhtiöt näkyvät olevan salkussani. Lisäksi omistan amerikkalaisia kiinteistöyhtiöitä.
Ennen suoraa sijoittamista kehoitan kuitenkin tutustumaan mahdollisuuteen hajauttaa salkun ydin muutamalla ETF:llä. Itselläni niitä ovat mm. VTI, VWO, PJP, QQQ ja korkopuolella DXSU. Muutamalla saa maailmanlaajuisen hajautuksen.
Itselläni lienee osuus n. 4500-5000 eri yhtiöstä tuollaisissa pörssikaupankäynnin kohteena olevissa rahastoissa (exchange-traded fund).
Niissäkin kulujen vahtiminen on tärkeintä. Itse suosin Vanguardia, koska firma on iso ja vakaa, kokonaiskulusuhde (TER-%) on hyvin matala, usein alle o,20% (VTI 0,05!) ja spreadi eli osto- ja myyntitarjouksen väli on pienempi NYSE:ssä kuin pienillä markkinoilla (the difference between the bid and the ask price of a security or asset).
ETF on tarpeen siksi, että Seligsonin tarjonta on kovin kapea ja ETF lisää näkyvyyttä, tietää mitä omistaa. Ulkomainen ETF voi sijoittaa osingot uudelleen tai jakaa osinkoa. Suomen verottaja kohtelee ETF-osinkoa myyntivoittona, eli alempi osinkoverokanta ei koske näitä osinkoja.
Ja sitten kun hyvin hajautettu salkun ydin on valmis, voi ryhtyä pelaamaan satelliittien, yksittäisten osakkeiden kanssa. En usko, että se on kaikille edes tarpeellista. Onhan siinä viihdearvoa enemmän kuin tylsän ideksin seuraamisessa, joskaan varsinaista järkeä yksittäisessä osakepoiminnassa ei ole (Lyhennelmä Marko Erolan teeseistä TÄÄLLÄ). Todellisuudessa hyvin harva sijoittaja kykenee voittamaan indeksin. Itse en ole niin lahjakas tai kyvykäs.
Irtorahaa ja käteiseen verrattavia lyhyitä korkorahastoja kannattaa olla sen verran, että kun kurssit taas jonain päivänä syöksyvät alas, on varaa ostaa halvalla. Aina ne kurssit uudelleen nousevat. Samoin vararahasto, sotakassa siltä varalta että auto hajoaa tai sairastuu tms. Ei tarvitse pakkomyydä osakkeita.
Noin 1000 euroa on minimisumma, jolla mielestäni kannattaa ostoja tehdä.
Esimerkki hajautuksesta.
Tässä on ostettu 100 kpl VTI ja 100 kpl VWO 11.6.2001. Hajautettu salkku IND (sininen viiva) pärjää hyvin.
No comments:
Post a Comment
Lisää kommenttisi, kiitos