Sunday, March 13, 2016

Osingoista ja motivaatiosta


Nuorena en sopeutunut ihmisten hälinään; rakastin luonnostani mäkiä ja vuoria. Vahingossa takerruin sitten tämän maailman verkkoihin enkä päässyt niistä kolmeen vuosikymmeneen.
Häkkilintu ikävöi vanhaan metsäänsä, lammikon kala ikävöi entisiä syvyyksiään.
Nyt olen raivannut etelän rajalta erämaata ja palannut luontoon, pellon ja puutarhan ääreen.
        - Tao Yuan Ming

Edellisessä blogimerkinnässäni totesin:

"Koen jatkuvan osinkovirran motivoivana tekijänä. Rahan survominen koko ajan hupenevaan salkkuun voisi ilman osinkotuloa olla tympeää ja turhauttavaa touhua.  Pitkäaikainen omistaja ei periaatteessa saa yhtiöistään muuta tuloa, kuin osingot ja pääomapalautukset. Yhtiön tulevaisuuden arvo tai sen nousu ei omistajaa lämmitä. 

John Burr Williamsin lanseeraaman ajatuksen mukaan lehmän arvo määräytyy sen lypsämän maidon mukaan, ei sen mukaan, kuinka paljon maitoa se sisältää."

Ehkä on asiallista jatkaa keskustelua.


Ajatus voidaan haastaa seutaavasti:

Edelläoleva pätee siinä tapauksessa, että tekee kertasijoituksen, jonka jälkeen ei enää koskaan sijoita. Jos osingot sijoittaa uudelleen, niin silloin osingoista ei ole kuin haittaa, koska niistä joutuu maksamaan verot välistä ja korkoa korolle ilmiö heikkenee. 

Jos vielä otetaan verosuunnittelu huomioon, osinkojen hyöty heikkenee entisestään. On paljon parempi omistaa osingot uudelleen sijoittavaa rahastoa. Lypsykarjan lisäksi on olemassa lihakarjaa.

Osa tästä keskustelusta käytiin Sharevillessä


Epäilemättä on sekä että.


Epävarmoina aikoina moni meistä sijoittajista on pitänyt osinkotuottoa tärkeänä mittarina. Sijoittaja voi saada tuoton joko arvonnousuna tai osinkona. Osinko on konkreettista rahaa ja vuosittainen tuotto alentaa riskiä. Pörssissä ostetaan ja myydään riskiä -tuotto ei ole itsestäänselvyys.


Verotehokkuuden nimissä pyritään siirtämään verotusta tulevaisuuteen. Ei kuitenkaan ole takeita siitä, etteikö verotus ole vielä kireämpää tulevaisuudessa. 


Pienen osinkosijoittajan kannalta on tehty hyvä veromuutos, kun myyntitappion voi vähentää osinkotulosta. Etu on kovin rajallinen. Omalla kohdallani summa on noin 1785e ( 0,255 * 7000).

Eri pääomatulot pannaan samalle viivalle.

Jatkan kahta raidetta: 

osinkoyhtiöiden holdaaminen ja halvan indeksin ostaminen ajallisesti hajauttaen. 

Motivaatiosta:

"Jotta voi voittaa, on päästävä maaliin". 

 Buffet tämänkin lienee sanonut. On parempi motivoida itseä vaikka hiukan alemmalla tuotolla (osingot, tiuha ajallinen hajautus) kuin lopettaa ja lyödä läskiksi.

Sellaistakin Wiidakon Sanomissa joskus kerrotaan. Tärkeintä elämässä on silti tarina.

Humppa on parempi vaihtoehto kuin sijoittaminen virtuaaliseen kryptovaluuttaan, jolla ei voi ostaa mitään.


10 comments:

 1. Sama strategia itsellänikin käytössä, maustettuna vielä pienellä satelliittisalkulla. Tuntuu ainakin tälläl hetkellä oivalliselta lähestymistavalta pitkäjänteiseen sijoittamiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yritän pystä simppelinä. Kehnolla menestyksellä.

   Ajoittaminen sopii lähinnä ruoanlaittoon. Salkussani mahtaa olla mausteita jo liikaakin historiallisista syistä, mutta säätämäänkään en viitsi ruveta.

   Toisaalta osto-ohjelmia on käynnissä ja pilkin innokkaasti epärealistisen alhaalta, mutta aina joskus tärähtääkin.

   Delete
 2. Tao Yuan Ming -lainaus kolahti. Kiitos siitä!

  ReplyDelete
 3. Kost' jumala.

  Runo on peräisin T’ao Yüan-mingin kirjasta Viipyilevät pilvet.
  Suomentaja oli Pertti Nieminen.

  ReplyDelete
 4. Kauppalehti:
  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/osingot-alkavat-irrota---mita-se-oikeastaan-tarkoittaa/tStaP7b7

  ”Esimerkiksi 2000-luvun aikana keskivertoyrityksellä 80 prosenttia tuotosta tulee osingosta ja 20 prosenttia arvonnoususta."

  ReplyDelete
 5. Itsellä vuosi säästämistä ("parempaan eläkkeeseen") takana. Innostuneena luin "taloudelliseen riippumattomuuteen" blogeja. Mutta nyt kyllästyttää ja on motivaation puute. No ehkä täytyy jättää blogit ym. talousjutut vähemmälle ja keskittyä johonkin mukavampaan. Ja antaa etf-kuukausisäästöjen jauhaa omaa kulkuaan. Nyt tuntuu muutenkin, että ostettavia osakkeita ei mun taidoilla ole tällä hetkellä näköpiirissä. Yleisesti nyt tuntuu, että tämä sijoittaminen/säästäminen on aika tylsää hommaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "tuntuu, että tämä sijoittaminen/ säästäminen on aika tylsää hommaa.."

   Jep! - Niin se on.

   Puuduttavaa, ärsyttävää, turhauttavaa, ikävystyttävää. Ei jaksa ährätä kaiken aikaa, tekisi mieli repäistä.

   Itse pahan haisemaan siten, että joskus harvoin panen pari prosenttia salkusta lihoiksi ja lähden reissuun. Sitten taas maittaa.

   Exitiäkin pitää harjoitella. Siis tappiolla olevat, huonoimmat riskisimmät veks ja ranttaliksi vaan!

   Portfolion laatu paranee ja maailma -ainakin oma -pelastuu.

   Delete
 6. Itse pyrin nauttimaan elämästä, ja osingon kilahtaminen tilille/salkkuun on yksi nautinto muiden joukossa. Muutamalla Usa-osakkeella saa salkun joka kilisee osinkoja joka kuukausi, reilulla kymmenellä lapulla niitä tulee melkein viikottain, ah sitä nautintoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka dollarinkuvat pyörivät silmissä ja tilipussin paisuminen saa ajan kulumaan elämän eläminen ajallaan tässä ja nyt on kaikkein tärkeintä.

   En viitsi säästää niin tiukasti, että luu paistaa.

   Delete
 7. Vaarallisen koukuttavaa puuhaa tuo osinkosijoittaminen, en suosittele kenellekään! Omakin indeksirahastosalkku jäänyt aivan unholaan sen jälkeen kun jäin koukkuun. Jotenkin se on vain niin suuri nautinto nähdä osinkojen tippuvan tilille, että aina vain tekisi mieli keräillä niitä lisää.

  Silti olen kanssasi samoilla linjoilla ja pyrin jatkamaan kahta raidetta.

  ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos