Sunday, April 24, 2016

Pyrstö ja nokka

Edellisessä postauksessani esitin madonlukuja salkun velkaisuuteen liittyen. Syy huoleeni on siinä, etten ole pitäytynyt aiemmin valitsemassani ja kirjaamassani STRATEGIASSA, jossa hereästi ja hövelisti luvataan:

"Pidän käteisen osuuden salkussan pienenä, joskin kasvattelen varallisuutta osakehankintoihin lyhyen koron rahastoissa (n. 10%). Kun riskitaso kasvaa, alan kasvattaa käteisen osuutta jotta en olisi osakkeissa kiinni niiden romahtaessa ja jotta voisin ostaa niitä halvalla.
Käytössäni on velkavipu, jonka maksimikäyttöasteen on pysyttävä alle 10% luottolimiitistä joka on tällä hetkellä 100000 euroa. 
Vipua käytän hyvin vastentahtoisesti tasaamaan äkillistä käteisen tarvetta ja pyrin maksamaan lainoituksen pois kolmen kuukauden sisällä sen ottamisesta."
Ihmisen muisti on joskus hyvä, mutta lyhyt. Lukiessani edellä olevaa oikein ihmetteln, kuinka viisaita olenkaan osannut suunnitella. Toisin kuin edellytetään, oskkeiden hankkiminen ale-hintaan pääsi karkaamaan käsistä ja lainamäärät nousivat. 

On syytä palata ruotuun. Päädyin lopulta suurta tuskaa tuntien seuraaviin myynteihin. Nyt kun ei vielä ole muuta pakkoa kuin noudattaa suunnitelmaa. 


Alla vielä kaikki kevään 2016 luovutukset. Voittoa ei juuri tullut, sen verran että korot sain kuitattua. Rajusti tappiolla oleva Avance Gas Holding siirtyi syrjään, samoin Investor. Muita höyläilin, varovasti ja kitsaasti.

Tämän jälkeen salkkuni on paremmassa kunnossa kuin ennen.


Koko salkun velka on nyt alle 20% kokonaisarvosta (30000 euroa). Nordnet- tilin lainoitusarvo on 101 795,84 EUR.  

Miksi sitten moinen mekastus muutamasta myynnistä? 

Kyse on siitä, että hallinta liki karkasi käsistä ja nyt on palattava tilanteeseen, jossa omistuksista ei tarvitse kantaa huolta - kävi miten kävi.

Sain mahdollisuuden oppia. Vaikka optimismia ja suuruudenhulluutta tarvitaan, rajansa kaikella.

Sain huomata, miten tuskallista on myydä hyvien yhtiöiden osakkeita puhumattakaan hienoista indeksirahastoista tai etf-osuuksista, joita olen keräillyt kuin kruununjalokiviä ainakin. 

On nöyryyttävää huomata erehtyneensä, olleensa väärässä, että pelisilmä pettää, ettei osaa ennustaa. Kuinkas siinä nyt näin kävi, suvun lahjakkaimmalle, sijoittajagurulle jumalan armosta?

Epäilemättä tämä tällainen ajattelu on juuri sitä ahneutta, josta mummo varoitti. Ahne ei pääse taivaaseen, vaan sitä keitetään pikiöljyssä iat kaiket.

Nyt alle 20% velkatasolla pitänee vain kiristää vyötä ja lunastaa salkun sisältämä optio raa'alla työllä, säästämällä ja osinkotuloilla.  

Kestävyysvajeelle länget kaulaan ja nokka irti maasta. 

- - -


Refl.

Omistajanäkökulma näkyy sisältävän myös kyvyn luopua, kun on pakko. 
Positiivista pörssissä on se, miten likvidejä lähes kaikki osakkeet ja rahastot ovat ja huonoa se, että sen pitkään pihtaillun yhtiön voi laittaa laitaan niin äkkiä. 

Pörssi on kauppa, jonne kaikki rientävät päivittäin juoksujalkaa! Ei tarvita mainoslauluja televisiossa eikä reklaamivaloja.

Valaiseva merkki siitä, etteivät "markkinat" ole todella tehokkaat on, että kauppaa ylipäänsä käydään. Jos markkinat olisivat täysin tehokkaat, jokainen arvopaperi olisi täsmälleen oikein hinnoiteltu eikä kauppoja syntyisi.


________________________________________________________________________


P.S. TESTI


Tehkääpä muuten lähipiirille testi.


"Voitin lotossa viisi tonnia." . 
- Oi, ihanaa!

-----

"Sain alkuvuonna osinkoja viisi tonnia".
- !!?12 comments:

 1. Suunnitelman mukaiset vaikeat myynnit nyt suoritettu. Hyvä, hyvä. Nyt vaan kehittelemään seuraavaa strategian mukaista siirtoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suunnitelman kirjaaminen ja pohdiskelu ajan kanssa näyttää jotenkin helpottavan ja vakauttavan päätöksentekoa prosessina.

   Kun aikanaan sain kylläkseni strategiapalavereista ja suunnittelun vuokaavioista en tullut ajatelleeksi, että joskus niitä pitäisin itseni kanssa.

   Delete
  2. Jos sulla on lyhyt sijoitussuunnitelma niin olisiko sun mahdollista lätkästä se vaikka seinälle? Sillon sei muistuttais sua läsnäolostaan ja toimisit ehkä vähemmän sitä vastaan.

   Delete
 2. Investor Without A Cause24 April, 2016 21:54

  Tuohan se sijoittamisessa juuri on vaikeaa, että pitäisi pitkiä aikoja toimia kurinalaisesti ja suunnitelmaa noudattaen, kun vastaan tulee toinen toistaan houkuttelevampia sijoitusmahdollisuuksia. On kai rohkaiseva merkki, että palaat kohti suunnitelmaa etkä kirjoita suunnitelmaa uusiksi oikeuttamaan jo tehdyt poikkeamat.

  Vaikka Warren Buffettia mielestäni lainataan turhankin usein, hänellä on taito ilmaista asioita osuvasti. Alla lainaus vuoden 2010 Investor Letteristä:

  "Unquestionably, some people have become very rich through the use of borrowed money. However, that’s also been a way to get very poor. When leverage works, it magnifies your gains. Your spouse thinks you’re clever, and your neighbors get envious. But leverage is addictive. Once having profited from its wonders, very few people retreat to more conservative practices. And as we all learned in third grade – and some relearned in 2008 – any series of positive numbers, however impressive the numbers may be, evaporates when multiplied by a single zero. History tells us that leverage all too often produces zeroes, even when it is employed by very smart people."

  ReplyDelete
 3. Itse typistin sijoitussuunnitelmani haudanvakavasti seuraavaan: "Osta. Älä myy. Nauti osingoista." Tämähän kätkee sisäänsä järkevän hajautuksen, maltillisuuden suhteessa velkavipuun, ja myös tiukan harkinnan, mitä salkkuunsa huolii.

  No, yhtä paljon huumorilla kuin vakavuudella, mutta kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Osta omalla rahalla. Älä myy." Ainakin toistaiseseksi.

   Delete
 4. Hei, oletko lähiaikoina (sanotaan noin viikko) päivittänyt sivuasi? Kun saavun sivullesi niin ruudulle ilmestyy authentication-kysely, jonka toki voi ohittaa. Pohdin lähinnä aiheutuuko kysely päivityksestä vai käytössäni olevasta mainostenesto-ohjelmasta. BTW kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  ReplyDelete
 5. Sijoitussuunnitelma-sivua on päivitetty eilen. (osta omalla älä myy 28.4.16).

  ReplyDelete
 6. Täällä kanssa pompahtaa vähän väliä ruudulle " authentication required dividendandwhiskey.com" kun liikuskelen blogissasi. Oletko hiljakkoin asentanut jonkun lisäkilkkeen blogiisi?

  ReplyDelete
 7. Poistin tuon "Dividendandwhiskey.com"-suvuston seurannasta.
  - Auttaako?

  ReplyDelete
 8. Tuo testi on kyllä aina yhtä mykistäviä reaktioita aiheuttava... Piristää allekirjoittanutta, joka kerta kun sen erilaisessa seurassa laukoo ilmoille:D

  ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos