Tuesday, August 2, 2022

Vitsausten aikaanKatselen silmäkulmieni alta ulos maailmaan. I'm in.


Kesä 2022

Inflaatio, sota, nälänhätä, korkojen nousu, tulosten notkahdus, salkun arvon sulaminen. Taantumaa pukkaa, vaikka osakkeet rallaavat ennätystahtiin. Energian hinta nousee.

Ja nyt sitten vielä armoton helle ja vilkas hyttyskesä. Niin ja punkit. On siinä  nieleksimistä. 

Ja mukavaa on, tavallista. Onneksi on polttopuuta.

Heinäkuussa salkkujen arvo nousi +4,8%. Vuoden alusta virtuaalinen  tulos on -20%. Vuosi taaksepäin -15% kun vuosi 2021 tuotti akuankka-rahaa +31%. 

Virtuaalistahan se oli, kun en realisoinut. Kevyestikin vivutettu salkku on volatiili. So what.


 Alla katsaus Nordnetin salkkuun.


Osuuspankin salkku on kooltaan 41000 ja Seligsonin rahastosalkku 24000. Omaa pääomaa on 250000, markkina-arvoa 280000 ja velkaa tuo 30k (gearing, tärkeä tunnusluku on 10,7% eli tavoitteessa). Sijoitusaste on 110%.

Velan vähentäminen on kuin katon korjaamista, aina on liian helle tai sataa. Hyvinä aikoina en raski myydä, notkoissa en senkään vertaa. Usean hirmumyrskyn läpi olen jo mennyt leikkien vivulla ja ehkä selviämme seuraavastakin. Munkkikuoro voisi veisata tähän: "totisesti, totisesti, se on ahneutta..."

Salkun osakehajautus on hyvin laaja. Jatkossa taidan palata tiputtelemaan poletit Seligsonin yllättävän kovatasoisiin rahastoihin. Siellä on tuotto ollut tasaisesti +11,9% p.a. jo kymmenen vuoden ajalla. Oma askarteluni on kovin viihdyttävää, mutta kallista hommaa.

Sijoitusvelan korko on edelleen kultatason 0,99%. Jos ja kun korot nousevat kuuteen prosenttiin, osingoilla kuittaan vielä koron maksun ja lyhennykseenkin riittää ropoja. Muita velkoja minulla ei ole ja tyynesti otan vastaan, mitä tuleman pitää.

Isommin en ole töppäillyt. Fortumin ja Renkaiden myynti jäi vähän myöhäiseksi, mutta miltei kuivin jaloin pääsin molemmista. Netto-ostoja teen noin 700 eurolla kuukaudessa. Vuositasolla osinkoja kilisee 7500e edestä. Pääosin olen ostellut indeksiä (Pohjoismaat, Eurooppa, USA, Maailma). 

Suomisalkun osuus kevenee ajan kanssa.

Seligson-salkku on pärjännyt hyvin. Jos kaikki olisi alusta pitäen ollut siinä, olisin huomattavan varakas. Olen mennyt merta edemmäksi kalaan.


OP:ssa on laajasti hajautettu osinkopaperisalkku, jossa on suomalaisia ja ruotsalaisia osakkeita ja muutama etf. Notkutaan sitä sielläkin.


Eteenpäin menen hyvillä mielin tässä hetkessä eläen. 

Hyviä tuottoja kanssasijoittajille! 

Näen jo härän turvan kristallipallosta.  Lauma sieltä tulee.


__________________________________

Blogissa käydään, vaikka tekstiä tulee harvoin. Yritän parantaa.
2 comments:

  1. Kiva kuulla päivityksiä sieltä suunnalta! Ja hyvä havainto että indeksisijoittaminen kannattaa ennemmin kuin aktiivinen säätäminen. Itsekin olen moista monesti pohtinut. No...harrastaminen pitää mielenkiintoa yllä :)

    ReplyDelete
  2. Lisää päivityksiä ja useammin :)

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos