Kuljemme kehää.
Vaikka blogia ei ole päivitetty aikoihin, en ole ollut aivan passiivinen sijoituspuuhissa. Kirjoittelu ja päiväkirjan pitäminen on siirtynyt osin Sharevilleen. Lisäksi automatiosoitua salkun seurantaa olen tutkaillut GoogleSheets- tiedoston avulla.
Olen keskittynyt lukemaan. Tuoreen mielenkiintoni kohteena ovat olleet Markku Kuisman ajatukset. Luvun alla on Kuisman Valtionyhtiöt ja miehen aiempi taloushistoriallinen tuotanto. Voin vilpittömästi suositella sitä.
Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja selkeästi suunnattu sille lukijakunnalle, jonka on luultu olevan katoamassa Suomesta, nimittäin vailla erikoistietoja, hyvien yleistietojen turvin toimivalle kiinnostuneelle yleisölle. Kirjan sujuvuuteen vaikuttavat kymmenet yllättävät tai humoristiset kiteytykset.
Rainer von Fieandt (PYP:n, sitten Suomen Pankin pääjohtaja):”En tästä yhtään mitään ymmärrä, mutta kun Ehrnrooth vastustaa, tämän täytyy olla hyvä asia. Minä soitan Pojulle (= Sakari Tuomioja).” - Puhe oli Nesteen perustamisesta.
Lisäksi katselen netistä Yale Universityn koulutussarjoja.
Onhan kovin motivoivaa kuunnella nobelisteja! Kun katsoo linkin takana olevaa videota vaikkapa Robert Shilleristä, voi vakuuttua siitä, että kova työ, uteliaisuus, rehellisyys ja tuuri pitävät paitsi pinnalla myös nuorena. Kaveri on tuossa pätkässä puolessa välissä seitsemääkymmentä. Downshiftaamisesta tai himmailusta ei näy merkkiäkään.
Toinen nobelisti puhuu vallan suomea. "Kysymys on 90% vastauksesta."
Gurut?
Luin pariinkin otteeseen Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun tuoreen sijoituskirjan Sijoita kuin guru, josta on puhuttu kesän aikana.
Kattava ja informatiivinen Random Walkerin arvio on linkin takana, joten en sen enempää lisää rokkaan omaa maustettani. Minut kirja sai pohdiskelemaan omaa tyyliäni ja se näyttäisi olevan sekoitus Malkielia, Fisheriä ja Buffettia.
Lyhyesti ilmaistuna osakesäästämiseni on indeksisijoittamista maustettuna laatuyhtiöiden poiminnoilla ja mukana on ripaus tulevaa kasvunkin odotusta.
Erityisesti tutkailin, Fisherin ja Buffetin innoittamana omaa salkkuani ja Helsingin pörssin laatuyhtiölistaa ja sieltä löytyikin muutama lisäselvittelyyn ja koeajalle tuleva yhtiö.
Burton G. Malkiel linjaa näin:
1. Aloita riittävän ajoissa.
2. Muista varakassa.
3. Huolehdi varakassankin tuotosta.
4. Muista verotus.
5. Ymmärrä sijoitustavoitteesi.
6. Osta omistusasunto.
7. Älä unohda joukkolainoja.
8. Unohda raaka-ainesijoitukset
9. Muista kustannusten merkitys.
10. Hajauta.
"Malkiel huomauttaa, että vaikkeivät markkinat olisikaan aina täysin tehokkaat, indeksisijoittaminen on silti järkevä valinta. Indeksirahastot ovat tuottaneet historiassa paremmin kuin aktiivisesti hoidetut rahastot. Indeksisijoittaminen mahdollistaa myös laajan hajautuksen pienelläkin pääomalla."
Philip A. Fisher
"Helsingin pörssissä (Fisherin tarkoittamia laatu-)yhtiöitä ei ole liiaksi asti, varsinkaan, jos kriteeriksi otetaan mahdollisuus globaaliin läpimurtoon tai edes läsnäoloon useilla keskeisillä kasvumarkkinoilla.
Väljemmillä kriteereillä sopivia yhtiöitä voisivat olla Amer Sports, Huhtamäki, Kone, Konecranes, Lassila & Tikanoja, Nokian Renkaat, Olvi, Ponsse, Tikkurila, Vaisala ja Wärtsilä.
Myös Baswaren, Fiskarsin, Outotecin, PKC Groupin, Rapalan, Revenio Groupin ja Suomisen kaltaiset yhtiöt voisivat olla tällaisia sijoituskohteita sen mukaan, kuinka sijoittaja arvioi yhtiöiden globaalin kilpailuaseman vahvuuden ja johdon kyvykkyyden.."
Warren Buffett
Buffett sijoittaisi kirjan tekijäkaksikon mukaan seuraavasti:
"Buffettin tiukan suodattimen voisivat läpäistä kahdeksan Helsingin pörssiin listattua yhtiötä: Huhtamäki, Kone, Konecranes, Nokian Renkaat, Nordea, Orion, Sampo ja Wärtsilä. Lähelle pääsevät Amer Sports, Fiskars, Metso, Telia ja Valmet, jonka pörssihistoria on auttamattoman lyhyt. Niiden karsiutuminen pohjautuu laadulliseen tulkintaan johtamisesta ja kilpailukyvystä."
Salkkussani ovat edellä mainituista yhtiöistä entuudestaan Kone, Nokian renkaat, Tikkurila, Vaisala, Wärtsilä, Fiskars, PKC Group ja Sampo.
Kesän aikana otin kyytiin aloituserät Konecranesia ja Ponssea.
Kasvua ja käännettä hamuten mukaan tulivat myös Martela, Telia, YIT ja nyt viimeksi Assa Abloy. Kaikkien osuus on noin 0,5-1% koko portfoliosta.
Tämä ohella olen lisäillyt pieniä eriä pohjoismaisia superrahastoja ja uutena rahastona Spiltan Investmentbolag, joka avaa kustannustehokkaan ikkunan Ruotsin pörssiyhtiöihin ja myös listaamattomiin yhtiöihin sijoittaviin sijoitusyhtiöihin. Niistä Investor AB täyttää lähipäivinä 100 vuotta ja takana ovat Wallenbergit.
Anders Oldenburg on blogissaan käsitellyt näitä ruotsalaisia sijoitusyrityksia mm. tämän linkin takana. Lisää Andersin ajatuksia näistä yhtiöistä löydät blogin haulla.
"Sen sijaan sinun voi olla hyvä tietää, että Spiltan Fonder – joka nimitettiin Vuoden 2011 rahastoyhtiöksi Ruotsissa – toi viime vuonna markkinoille rahaston, joka sijoittaa vain listattuihin ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin. Rahasto on passiivinen (siis melko staattinen osakekori) ja sen hallinnointipalkkio on vain 0,20% vuodessa, joten se voi olla tehokas tapa ostaa hajautettu salkku eri ruotsalaisia sijoitusyhtiöitä."
Ja sitten arkeen. Aloitetaan 5 vuoden seurannasta.
Vilkaisu rahoitustilanteeseen osoittaa, että omaa rahaa olen vuoden alusta lisännyt 4645 euroa eli 495 e/kk. Salkkuun on tuloutunut netto-osinkoja 516 e/kk.
Olen tehnyt lisäsijoituksia yhteensä 1011 e/kk. Velkaa on (!) 25%. Mutta turha himmailla.
Jos ja kun kurssit laskevat 60%, omaa pääomaa jäisi vielä 68 k€.
Linkki reaaliaikaiseen salkkuun on täällä.
______________________________________________________________________
Olen pitänyt tätä blogia neljä vuotta. Sainä aikana seuraajia on kertynyt mukavasti. Kiitos kaikille!
Sivun katselut tänään
|
110
|
Sivun katselut eilen
|
245
|
Sivun katselut viime kuussa
|
9 207
|
Sivun katselujen koko historia
|
348 250
|
Minä luen juuri 'Rahan ruhtinaat - matka pankkiirien suljettuun maailmaan' -kirjaa. Olen aika alussa, mutta pelottaa jo nyt jos kirja on totta (totuus on suhteellinen käsite). Tuon kirjan logiikalla pitäisi heti yrittää päästä kokonaan irti rahasta. Se on ihan liian häilyvä ja pelottava tuote.
ReplyDeleteRahan ruhtinaat on tosiaan aika tyly kirja bisnesantropologiasta. Mandelbrotia ja Thaleria olen tavaillut myös. Pitäisikö tehdä lukupäiväkirja; huomaan lukeneneeni niin paljon lyhyessä ajassa.
ReplyDeleteMinulla on yhdeksän talousuutuuskirjaa varauksessa. Kiirettä pitää. Kirjasto on kyllä aivan ihana!
DeleteP.S.
ReplyDeleteNordnet-blogin Thomas Brand on esitellyt huiman listan vastikään suomennettua kirjallisuutta talousaiheista.
http://www.nordnetblogi.fi/author/thomas-brand/
Mitäs Thalerin kirjaa luet? Nudgea olen joskus harkinnut lukevani, mutta en ole saanut aikaiseksi. Jos olet lukenut useamman niin voitko kertoa mitkä ovat hänen parhaita tuotoksiaan?
ReplyDeleteRichard H. Thaler ”Väärin käyttäytyminen: Käyttäytymistaloustieteen synty”.
ReplyDelete""Buffettin tiukan suodattimen voisivat läpäistä kahdeksan Helsingin pörssiin listattua yhtiötä: Huhtamäki, Kone, Konecranes, Nokian Renkaat, Nordea, Orion, Sampo ja Wärtsilä. Lähelle pääsevät Amer Sports, Fiskars, Metso, Telia ja Valmet, jonka pörssihistoria on auttamattoman lyhyt. Niiden karsiutuminen pohjautuu laadulliseen tulkintaan johtamisesta ja kilpailukyvystä."
ReplyDeleteSalkkussani ovat edellä mainituista yhtiöistä entuudestaan Kone, Nokian renkaat, Tikkurila, Vaisala, Wärtsilä, Fiskars ja PKC Group."
Eikö Sampoa ole enää salkussa?
Kiitos tarkkasilmäisestä huomiosta! Tietysti on.
DeletePitäisi varmaan itsekin alkaa lukea taas sijoituskirjallisuutta enemmän kun saa koulut valmiiksi. Tuntuu, että paljon kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa selvästi on! Nopeasti katsottuna oma sijoitustyylini muistuttaa lähes kaikilta pointeilta Malkielia. Varsin arvostettavaa indeksin voittamista sinulla vielä kaiken lisäksi! Tämä vuosi erittäin kova. Täytyy tuo Google Sheets itsekin kasata, niin saa mukavia käppyröitä.
ReplyDeleteRoomalaiset sanoivat: "poimi hetki".
DeleteOn syytä olla aktiivisesti utelias sen suhteen mitä tapahtuu. Itse koen, että minulla on kiire yrittää ymmärtää maailma ennen kuin kuolen, vaikken niin ikäloppu olekaan.
Tietoa on määrättömästi, jopa siihen mittaan että se on korrutoitunutta ja osittain "rikki". Lähdekritiikki on hyvin tarpeellista.
DeleteJoka tuutista tulviva tieto ja valetieto alkavat muistuttaa pornoa, joka tunkkaisesti tuhoaa herkän eroottisuuden ja sentimentaalisen rakkauden kaipuun.
Itse olen sijoittanut todellisuudessa hyvin lyhyen ajan, vaikka olen ollut markkinoilla enemmän tai vähemmän. Mitä enemmän olen oppinut sitä lyhyemmän ajan olen todellisuudessa sijoittanut. Enemmän voi puhua arvaamisesta kuin todellisesta prosessista, jossa olen saapunut arvonmäärityksen lopputulokseen ajattelemalla itse analyyttisesti. Sijoitusgurujen mielipiteillä ei ole minulle väliä, mutta voin toki oppia heidän sijoitusperiaatteistaan. Uskon todellisuuden olevan erilainen kuin itse ajattelen. Uskon tämän koskevan noin 90%:ia ihmisistä, jotka sijoittavat. Tämä koskee niin ammattilaisia kuin amatöörejä. Jos ei itse pysty määrittämään sijoituskohteen arvoa niin on syytä olla sijoittamatta siihen. Vaihtoehtona on kuukaisittaiset sijoitukset pienikuluisiin indeksirahastoihin.
ReplyDeleteLisäksi kannatan vielä edellämainitussa kirjassa olevien monien gurujen hyödyntämää käsitettä turvaväliä joka on ollut minulla liian pieni. Tästä lähin toivon sijoittavani vain, kun hinta on mielestäni maksimissaan puolet arvosta. Se pitää minut ostolaidalta poissa pitkiä aikoja, mutta olen valmis siihen. Tulokset toivottavasti näkyvät vuosikymmenien päästä. Pidän sitä ainoana järkevänä ajanjaksona nuorille sijoittajille, joihin itsekin kuulun.
Hämäläisen ja Oksaharjun kirja päättyy jonkinlaisenn huoneentaluun, joka antaa perusohjeita tälle hommalle. Osa ohjeista (1) ei sovellu oikein elämänohjeiksi ainakaan sosiaalisessa kontekstissa.
DeleteLopuksi
• Ole opportunisti.
• Älä tee mitään, jos hinnat eivät ole kohdallaan.
• Sijoittajalle ei makseta aktiivisuudesta vaan oikeassa olemisesta.
• Et ole koskaan oikeassa tai väärässä siksi, että lauma on kanssasi eri mieltä.
• Opi näkemään kassan arvo mahdollistajana sen sijaan että murehtisit, mitä se itsessään tuottaa.
• Odota uniikkeja mahdollisuuksia.
• Yksityissijoittaja voi olla kärsivällisempi kuin moni rahastonhoitaja, suursijoittaja tai vipurahasto.
• Yksityissijoittaja saa valita haluamansa hajautuksen.
• Yksityissijoittaja voi tasapainoilla muita paremmin sen suhteen, milloin salkussa on liian vähän omistuskohteita ja milloin niitä on liian paljon.
• Ei ole väliä sillä, kuinka monta yhtiötä analysoi, vaan sillä, kuinka monta yhtiötä jättää analysoimatta.
• Arvosijoittaja menestyy toimimalla toisinaan hieman vastavirtaan
-----
Noita voisin joskus tarkemminkin mutustella.
Klaus Kinski ikuisesti! Täytyy nähdä Herzog Dallas äskettäin. Erinomainen
DeleteKiitoksia! Lisäsin blogisi myös luetteloon.
ReplyDelete