Friday, June 13, 2014

Osto: Seadrill Limited -syvänmeren porausta




















Vaikuttava laivasto.

Olen jo pitkään seuraillut Bermudalle rekisteröidyn syvänmeren oljynporauskalustoa tarjoavan Seadrillin toimintaa. Yhtiö tekee verrokkeihin nähden korkeaa tulosta, kasvaa kannattavasti, sijoittaa moderneihin ja havälaatuisiin syvänmeren aluksiin ja on nyt tiettävästi sopinut riitansa Norjan verottajan kanssa sopimuksella, jonka yksityiskohtia ei julkaistu.

Seadrill on hyvä osingonmaksaja ja viimeisen tulosjulkistuksen Q12014 yhteydessä ilmoitettiin osingon nostosta. Seadrillin osakkeella tehdään kauppaa sekä New Yorkin että Oslon pörsseissä.

Osinkoa maksetaan neljä kertaa vuodessa ja osinkotuotto nykyhinnalla on 10,3%, dollarikurssilla pyöreät yksi dollari kvartaalia kohti.



Yhtiön johtoa pidetään osaavana ja omistajayhtävällinen osinkopolitiikka sekä omien osakkeiden takaisinostot lupailevat hyvää jatkossakin.

Yhtiö on kärsinyt laivastonsa kalustorikoista viime vuonna mutta nyt johto on luvannut asiaan parannusta. Hyviä sopimuksia on tehty ja lisää kasvua odotetaan. Velan osuutta on syytä pitää silmällä.

Seadrillin velanhoitokykyä ja kykyä kasvattaa osinkoaan pohditaan tässä Motley Foolin kirjoituksessa. Siinä viitataan myös Seadrillin ja sen tytätyhtiön North Atlantic Drillingin (NADL) toukokuussa 2014 tekemään yhteistyösopimukseen Rosneftin kanssa.

Aikailu ja tuumaaminen käyvät joskus kukkaron päälle, Niinpä jouduin maksamaan muutaman kruunun enemmän kuin viime viikolla kun nyt ostin aloituserän. Kesän mittaan teen lisäostoja.

Osto
SDRL 77 kpl a' 238,40 NOK.

Tästä vain sitten keskihintaa alentamaan, vaikka tällä erää osake on parin prosentin nousussa.

Tunnusluvut täältä.

Tässä Seeking Alphasta napattu jo vanhempi taulukko ennen Q114 julkistusta.

Osuus salkusta on 1,87%. Osto tasapainottaa allokaatiota lisäämällä energiasektoria, jonka osuus on edelleen luvattoman pieni, vain 2,75% salkun kokonaisarvosta.

___________________________________________________________________

Hifistelijöille elävää kuvaa Meksikon seudulla poraavasta lautasta West Pegasus.

































10 comments:

  1. Itekkin katselin jossain vaiheessa Seadrilliä, mutta luovuin siitä koska 2008 Q3 - 2009 Q2 ei maksettu osinkoa. Lisäksi Statoil edustaa jo 1/8 salkusta.

    ReplyDelete
  2. Moi Kinski
    Onnittelut, mielestäni hyvä hankinta energia sektorilta. SDRL on ollut myös minun seurantalistalla jo pitkään, olisi pitänyt ostaa kun kävi alhaalla jokin aika sitten.
    Hyvää kesää ja hyviä sijoituksia.
    Terveisin DH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista.

      Pitänee seurailla edelleen. Jokin vakaampi energiayhtö on hakusessa Seadrillin seuraksi. Sinun sektoriallokaatiossa energiaa näkyy olevan 14%. Siihen lienee syy.

      Delete
  3. Kun Seadrill on bermudalla, niin osingot taidetaan maksaa ulkomaan tulona (eli ns. palkkaverojen mukaan)? Näin ainakin oli joskus jonkin jenkkiosakkeen kanssa, joka sijaitsi samassa paikassa.

    ReplyDelete
  4. Seadrill:iin minäkin uskon, vaikka tällä hetkellä on alalla vähän vaikeaa täyttää tilauskirjat. Seadrill:n kaulusto on kuitenkin sen verran modernia että kysyntä palaa, ja hyvään päivähintaan, ennenpitkään.

    Ylipäätäänsä norjalaismiljardööri John Fredriksen:n yhtiöt (esim Seadrill, Marine Harvest, Ship Finance Limited) harjoittavat hyvinkin omistajaystävällistä politiikkaa joka sataa myös pienomistajan laariin (lue: kaikki ylimääräinen pääoma jaetaan ulos nimenomaan osinkoina ja heti...). Vähän off-topic:na ainut asia joka harmittaa Marine Harvest:ssa on että en tajunnut ostaa sitä enemmän kun se pari-kolme vuotta sitten maksoi <30 NOK/kpl. Tämä vuonna jaetaan jo osinkoa 8-9 NOK/kpl...

    Jos haet energiayhtiötä niin tutkipa Africa Oil. Tosin sana "vakaa" siihen ei kyllä sovi... :) Track record tähän mennessä hyvä, ja tänä vuonna porataan sen verran wild cat-kaivoja että joko kurssi nousee oikein kunnolla, tai siten laskee takaisin alle 20 SEK tasoon... Oli miten oli, Lundin-perhe myy firman pois muutaman vuoden päästä ja silloin olisi kiva kuitata oma pienenpieni investointi takaisin vähintään 10-kertaisena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hieman off-topic, mutta jos hakee yhtiöiltään eettisiä arvoja, niin Africa Oil ei välttämättä täytä niitä. Keväällä ilmestynyt Helvetin kellarissa (like) kertoo muutaman vuoden takaa parin ruotsalaisen tutkivan journalistan tarinan, joiden tarkoitus oli selvittää Africa Oilin taustoja. No, journalistit tosin heitettiin tyrmään jo ennen kuin pääsivät Africa Oilin alueelle, mutta Ruotsissa yleisesti suhtaudutaan yhtiöön hieman kahtiajakoisesti.

      Delete
  5. Kai olet huomioinut, että yhtiön osinkotulo verotetaan ansiotulonasi?

    Yhtiö on rekisteröity Bermudalle. Koska Bermudan kanssa on tehty vain suppea verosopimus, niin osinkotulo verotetaan sinulla ansiotulona. Lääkärinä voi veroprogressio syödä osinkotuloa aika rankasti.

    Käytännössä osa välittäjistä ilmoittaa nämä osinkotulot virheellisesti verottajalle, joten saattaa mennä pääomatulona. Tällöin on sinusta kiinni, että hoidatko asiat kuntoon oma-aloitteisesti.

    Tämä (ja tämänkaltaiset) osakkeet ovat omiaan lapsen salkkuun, sillä muiden ansiotulojen puuttuessa hän saa koko osingon puhtaana käteen. Tällöin kannattaa jo korjailla noita virheitä :)

    ReplyDelete
  6. No niin, viimeiset 6 kuukautta ovat olleet hinnanalentajan kulta-aikaa. Itse en uskaltanut hypätä tähän junaan vielä kesällä, mutta aletaan puhua jo järkevistä hinnoista.

    Tuntuu vain, ettei omat taidot riitä po. yhtiön riskien arviointiin. Viimeaikainen kehitys: osingon lakkauttaminen, velkojen konvertointitarjoukset ja kenties uudet tuloillaan olevat vastaavat pelastusohjelmat voivat merkitä huomattavaa omistuksen laimennusta, jolloin keskihinnan alentaminen osoittautuu salakavalasti klassiseksi "putoavaksi puukoksi". Yksi rankka laimennus ja se on siinä - omistus miinuksella 95 prosenttia eikä paluuta ole.

    Tämä anonyymi on pelkuri ja odottaa vielä. Syy: en näe lähitulevaisuudessa dramaattista öljyn hinnan nousua enkä siten myöskään Seadrillin osakkeen rakettinousua takaisin taivaisiin. Jos konkurssia tai rajua dilutaatiota ei tule, mikä on paras skenaario, nähdäkseni osakekurssi vakiintuu tällöin uudelle alhaiselle tasolle hitaanlaisesti eikä ponnistus pohjalta ole äkkijyrkkä. Näin riskisen paperin kanssa junaan voi tulla vasta seuraavalta tai sitä seuraavalta asemalta, ja silti nauttia mukavasta arvonnoususta 2-3 vuoden aikajaksolla.

    Kaupankäynnin volyymi näyttää olleen vilkasta osingon lakkauttamisen jälkimainingeissa. Tämä taitaa olla aika spekulanttia mammonaa. Yksi huono uutinen lisää, ja spekulantti raha juoksee karkuun niin että hippulat vinkuu. Silloin tämä anonyymi tulee junaan, ensimmäinen osto 60 NOK per osake. Riski hirmuinen, eli ostoja varoen.

    ReplyDelete
  7. Oma tarina täällä. http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2014/10/rahat-pois.html

    ReplyDelete
  8. Tuo on kiintoisa päivämäärä.

    25 Feb, 2016
    Preliminary fourth quarter and financial year 2015 results

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos