Thursday, December 5, 2013

Marraskuu plusmiinus nolla; ketunlenkki Orioniin

Vallihauta.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Tästä hiukan tuonnempana.

Marraskuu meni hiljaiselon merkeissä. Portfolioon tallettui uutta pääomaa 2005€, mistä osinkoja valuutanvaihdon ja verojen jälkeen 108€. Osinkoa maksoivat QQQ, MFA ja Realty Income.

Salkun arvo oli lokakuun lopussa 70837€ ja 30.11.2013 jo 73173€.

Tuottoa kertyi vaivaiset 331 euroa eli +0,47%. Tulosta painoi verotussyistä tehdystä MFA:n myynnistä realisoitunut 950 euron tappio.

Vuoden alusta tuotto on nyt +13,3% kulujen ja verojen jälkeen. 

Vuoden alusta salkun arvo on lisääntynyt 15173€ kun pääoman lisäys ja uudelleensijoitetut osingot olivat 7465€. Kuukausisäästö oli alkuvuoden aikana 679 euroa eli tavoitteessa  (500€/kk) olen pysynyt.

Osingot vuoden alusta olivat verojen jälkeen 2250€. Keskimäärin siis 205€, mikä on vallan mukava lisätulo. Ennen pitkää korkoa korolle -ilmiö alkaa toimia ja portfolio pyörii omillaan.
Osinkoverotus nousee ensi vuonna 21%, joten aion siirtää ostoni lisääntyvästi Seligsonin rahastoihin, joskin laadukkaiden osinkoyhtiöiden metsästys jatkuu.

Marraskuu 2013

Osto
DBJX
DBX6
OMXS30
Okmetic

Myynti
MFA, takaisinosto pienemmällä volyymilla.


Kaupankäyntikulut vuoden alusta olivat 474€ eli 0,65% salkun arvosta. Seuraavassa vuoden tulos verrattuna muutamaan indeksiin.Tapahtunut joulukuussa

Verosuunnittelu jatkui. Myin vajaat 14% tappiolla olleen Realty Incomen kokonaisuudessaan. Realty Incomen arvostustaso on liian korkea, 5% kuukausiosinkoa on leikattu toistuvasti ja näkymä muutenkin on korkojennousun alla vaikea. Turvamarginaali alkaa nähdäkseni löytyä vasta tasoilla 30-31 USD, jolla voisin harkita O:n palautusta portfolioon. Veivauksen kohteena ollut MFA sen sijaan jatkaa, samoin HTA.

Ja se ketunlenkki. 

Kutakuinkin vuosi sitten myin koko Orionin osakekannan hinnalla 20,55€. Nyt olin ostoksilla hintaan 18,67€. Orionin osuus salkusta on nyt 3,8%. Alusta alkaen pidin selvänä, että Orion palaa kokoelmiini, joskin aikaa siihen meni. 

Kun ottaa huomioon hyvän -menetetyn -osingon keväällä 1,30€) voin vain happamana sanoa saaneeni alennusta 58 senttiä. Kim/Tom Lindström kirjoittivat 2012 Nordnetin blogissa:

"Orionin osakekurssi on ollut aina melko tylsä. Kurssi on ollut kuin naulittu samalle tasolle, mikä on ehkä vaikuttanut siihen, että monien mielestä osake on sijoituskohteena mielenkiinnoton. Moni unohtaa kuitenkin yhden ratkaisevan tekijän. Orion on lähes aina jakanut koko tuloksensa omistajilleen. Jos osingot olisi sijoitettu takaisin yhtiön osakkeisiin olisi keskimääräinen vuotuinen tuotto ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 14 prosenttia. Ei hullummin tylsältä sijoituskohteelta." 

Orionin kurssi Nordnetin mukaan viimeisen 3 vuoden ajalta oli tämännäköinen.Halvemmallakin sitä olisi siis saanut. Orionin oman pääoman tuotto on Helsingin pörssin korkeimpia, P/E<14, P/B tosin yli 5 mutta osinkotuotto 7%. Ostin itselleni kotoisan joululahjan.

Orioniin yhtiönä tutustuin jo vuonna 1972 Pitkäniemen sairaalan amanuenssina. Tuskin on suuri salaisuus, että tämä yhtiö kasvatti tavoille -hyville ja myös vähemmän hyville -kymmeniä vuosikursseja lääkäreitä. 

Trahteeraukset olivat aina laadukkaita ja yhteistyö pelasi. Joku nipo väittää sitä korruptioksi, mutta viis siitä. Monta koulutustilaisuutta ja oppia olisi mennyt ohi ilman tätä suomalaista ylpeydenaihetta, kotimaista lääketehdasta. Monista yhtiön edustajista tuli henkilökohtaisia ystäviä. Pari kurssikaveriani on siellä työssä.  Hyvää Itsenäisyyspäivää lukijoille.No comments:

Post a Comment

Lisää kommenttisi, kiitos