Tuesday, October 7, 2014

Rahat poisMutta minähän halusin vain istua verannalla syksyisen iltapäivän auringon säteissä keinutuolissa viileää olutta siemaillen.

...Mutta aurinko aiheuttaa melanoomaa, keinutuoli voi keikahtaa ympäri, pää kolahtaa, lasi kaatua tai olut pilata maksan. Riskit voivat toteutua. Niitä on hallittava.

Turvallisuusuhkien poistamisen jälkeen minä sitten könötän  turvavöihin kytkettynä lattiaan pultatussa tuolissa pyöräilykypärä päässä sateessa ja kaljakin on loppunut.

Myynnissä hyvä osake. 

Keväällä iskin silmäni todelliseen löytöön. Tässäpä herkkupala. Tasaista osingonkasvua ja verrokkeihin nähden hyvä, uusi kalusto. Ohjaimissa taitavaksi tunnettu tiimi, puikoissa kasvollinen pääomistaja, vanha kettu. Arvosijoittajan unelma.

Tunnuslukuja:
ROE 47,7
ROI   22
P/E    2,95
P/S 2,36
P/B   1,15

Dividend Yield 16.1
Dividend Yield - 5 Year Avg. 8.05
Dividend 5 Year Growth Rate 25.3
Payout Ratio(TTM) 11.1

Myin tämän herkkupalan. Kyseessä on tietysti Seadrill Ltd.


Kun tarkemmin perkaa, osinkohistoria ei olekaan niin vakuuttava, Yhtiön lainataakka on raskas.

Seadrillin  osinkohistoria ja täällä tarkempi erittely historiasta.

Ostin yhtiötä laskevaan kurssiin  kesäkuusta  lähtien useaan otteeseen. Huonoja uutisia on riittänyt.

Tor Olav Troemin ero, öljyn hinnan lasku,  pääomistajan mahdolliset terveysongelmat ja Ukrainan kriisiin liittyvät Venäjä-pakotteet. huolestuttavat.

Seadrill on hyvä, joskin velkainen yhtiö, joka kärsii off shore -markkinan yleisestä heikkoudesta. Laitteiden käyttöasteet ja päiväansiot alenevat ja Seadrillin talousjohtaja varoitti viime kuussa, että huonot ajat kestävät vielä ainakin pari vuotta.

Tuleva öljyn hinnan kehittyminen ratkaisee, kuinka nopeasti ala toipuu. Tavoitehintoja on alennettu ja yleisesti veikkaillaan, että osinkoa joudutaan leikkaamaan viimeistään 2016, minne on runsas vuosi aikaa. Osinkojen leikkaamista rahastot eivät katso hyvällä ja saattaa olla, että nykyisessä myyntiaallossa on kyse paitsi bulleropaniikista myös sellaisesta, mitä minä en tiedä. Salaliittoteoriat Venäjän panemisesta polvilleen öljyn hintaa manipuloimalla tuskin pitävät paikkaansa.

Oslon pörssissä osakkeen kurssi on laskenut vuoden ylimmästä arvosta 285 NOK arvoon 160 NOK eli 44%. Noustakseen takaisin samalle tasolle Seadrillin pitäisi nousta 124 NOK eli nykyhinnasta +78%, mikä on aika kova nakki.

Jotta pääsisin omilleni (216 NOK) osakkeen arvon pitäisi nousta  56 NOK eli  +35%. Tämä ei ole mikään mahdottomuus sykliselle osakkeelle, päin vastoin on jopa todennäköistä että nousu tapahtuu jollain aikavälillä.

Öljyala on syklistä ja nykyisessä epävakauden tilassa ei ole mitään varmuutta että toipuminen tapahtuisi nopeasti.

Kun piti valita, haluanko jatkaa ostoja laskevaan kurssiin vai lähteä jäähylle, valitsin jälkimmäisen.

Myynti:

Seadrill Ltd  190 kpl. Keskihinta 216 NOK, myyntihinta 160 NOK. Transaktiokulut yhteensä 332 NOK, osingot ennen veroja 872 NOK, Ennen myyntiä SDRL edusti salkussa 3,1% osuutta.

Tappio 10640 NOK  - 1298€


Seadrill: kurssi 1 vuosi

Jokaisessa pilvessä on reunansa.

On tarpeen tuoda asian tämäkin puoli esiin, jotta tappion ottamisen idea hiukan avautuisi. Olen saanut salkun ulkopuolisesta lähteestä pääomatuloa 4k€. Tulosta on jo pidätetty pääomavero ja ensi vuoden verotuksessa vero kuittaantuu tällä myyntitappiolla.

Olisikohan aika ryhtyä vakaisiin osingonkasvattajiin,  Niitä ovat vaikkapa Coca-Cola, PG, Kelloggs tai Colgate-Palmolive ja REIT-osastolta Realty Income. Norjassakin on monta hyvää ja vakavaraista firmaa.

Kuljenko lauman mukana? Kyllä vain. Silloin kun se on järkevää. En pidä riskistä enkä lyö vetoa. Sijoittajat hokevat jonkun amerikkalaisen äijän -jonka nimeä en nyt saa mieleeni -muka lanseeraamaa ajatusta, että pitäisi olla ahne kun muut pelkäävät.

On syytä muistaa myös sanonnan suomalainen ja arkijärkisempi versio, se joka puhuu ahneen lopusta.

Palataanpa syksyiselle lasiverannalle, lämpösäteilijän ja kissan kupeeseen. Keinutuolin sijaan taidan valita laiskanlinnan, sytyttää kynttilän ja kohdistaa muutaman lämpöisen ajatuksen arktisen Karan meren ahavoituneille öljynporaajille. Kyllä te pärjäätte ilman minun pennosiani. 
Taidanpa kietoa kaulaliinan ja vaihtaa villasukat.

Aika nostaa lasi tappiolle. Cheers!
Tuönohjaaja toimeliaana.4 comments:

 1. Those numbers sound like an imminent dividend cut and a troubled business. Good move on cashing out.

  Best wishes
  R2R

  ReplyDelete
 2. I share your opinion. I asked myself one question. SDRL is a highly leveraged company in an extremely volatile industry. How will I handle things if the price goes down another 50%.

  Thanks stopping by, R2R and good luck.

  ReplyDelete
 3. Tutkiskelin tässä joku aika sitten itsekin pintapuolisesti Seadrilliä ja tulin itsekin siihen tulokseen, että yhtiön velkaantuneisuus ei välttämättä kestä huonojen aikojen jatkumista kovinkaan pitkään. Muutoin kyllä vaikutti houkuttelevalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, aika näyttää. Silti tuo seikkailu olisi saanut jäädä tekemättä. Vorwärtz.

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos