Tuesday, September 23, 2014

Volatiilia tanssia ruusuilla Venäjän varjoissa. Koneen osto-ohjelma valmis

Täällä vietimme kesän toukokuun alusta lähtien. Lämminta riitti. Ruokana "kalaa ja pottua". Edellistä järvestä, jälkimmäistä naapuriviljelijän pellosta suoraan. Mitä muuta kaivataan, ei kai mitään. -Jos joku saa päähänsä olla kateellinen, voin kertoa, että maksan paikasta kohtuullista vuosivuokraa. En halua sitoa pääomaa turhaan. Tämä taitaa silti olla elämässä sitä ihaninta turhuutta, asuminen metsässä vailla mukavuuksia, kauppa ja markkinan humu kaukana, rauha lähellä.

On aika purkaa kesän salkkutapahtumia ja kertoa nykyajatuksista. Venäjä-pakotteet näkyvät selvästi salkkuni tilanteessa. YIT, Nokian renkaat ja nyt myös Seadrill ovat ottaneet osumaa, Fortum vähemmän. Rauhallisesti seurailen tapausten kulkua.

Heinäkuussa salkun tuotto aleni 1,9% ja vastaavasti elokuussa nousi +1,86%. Talletuksia tein heinäkuussa 926 eurolla ja elokuussa 1000 eurolla.

Arvonmuutos. Oma pääoma

30.6.2014    85843
31.7.2014    85435
31,8,2914    89068  

Vivutettu arvo 123568

Arvon lisäys vuoden alusta on 13864€ (+18,4%), mistä talletuksia 6755€ ja arvonnousua 7109€ (+9,45%). Osingoista puhdistettu tuotto vuoden alusta on 3501€ eli +6,5%. Osingot on kokonaisuudessaan sijoitettu uudelleen. Huolimatta kesäkaudesta talletus- eli säästövauhti on säilynyt hyvänä (844€/ kk).

Viivoitinanalyysin antama "ennuste" salkun arvolle vuoden lopuussa on 109864€, mikä tuskin toteutuu osingonmaksun hidastuessa syksyä kohti. Lähellä vuositavoitetta (100000€) kuitenkin käydään.


Vipu

31.8.2014 velkaosuus on 34500€ ja pääomitettu korko 729€. Salkun omistuksille määritelty lainoitusrvo on 74000€. Marginaali on siten 39500€.

Ymmärtääkseni velkavivutetun salkun marginaalin vahtiminen ja oman pääoman osuuden pitäminen riittävänä ovat avainasia.

Jos marginaali uhkaa hiipua, on lisättävä omaa pääomaa. Velan lyhentäminen alentaa riskiä.

Oman ajatteluni mukaan hajautuksen pitää olla mahdollisimman hyvä ja lisäksi portfoliossa on markkinahäiriöille hitaammin reagoivia osia, ennen kaikkea indeksirahastoja, kiinteistöjä ja vähemmmässä määrin korkorahastoja. Silti voi käydä hassusti. Vivutettu salkku ei kestä pitkää unohdusta.

Seuraavassa hahmottelen, miten käy jos markkinat romahtaisivat yhdessä yössä. Yleensä näin ei käy ja asioihin voi reagoida ajoissa. Varalla on oltava salkun ulkopuolista, helposti likvidiin muotoon saataavaa omistusta.

Laskuharjoitus Case Kinski  -"Ikävä tapaus"
Oma pääoma 89
Velkaosuus    34,5
Yhteisarvo    123,5
Lainoitusarvo 74
korot             1,4

Jos  salkun arvo romahtaa vaikkapa 60%  todennäköisesti lainoitusarvot vähenevät vielä enemmän tai lainoitus lopetetaan. Kun marginaali loppuu, saattaa rahoitusyhtiö aloittaa pakkomyynnit ellei pääomaa lisätä.

Siinä tilanteessa salkun arvo olisi  0,4 * 123,5 = 49,4 ja laina edelleen 34,5. Oman pääoman osuus -siis se mihin romahdus todellisuudessa kohdistuu on tämän jälkeen 0,4 * 89 =35,6.

Vaihtoehdot

1. Jäljellä olevat assetit myydään -jos saadaan kaupaksi - ja velanmaksun jälkeen jää 14,9  rahaa. Pyyhitään tomut vaatteista ja kokemusta rikkaampana vannotaan, että täst'edes kaikki rahat tullaan tuhlaamaan viinaan, naisiin, sämpylän syöntiin ja retkiin.

2. Otetaan jäljellä oleva raha ja sijoitetaan halventuneisiin osakkeisiin.

Jos olen laskenut väärin, pyydän välitöntä palautetta.

Eräs sangen viisas mies on sanonut velka-asiasta hyvin. Leikkaan sen tähän, koska ajatus on muotoiltu kirkkaasti ja kirjoitus on ilmestynyt julkisessa sanomalehdessä.

"...Hyväksymällä suuremman varianssin tuoton odotusarvoa saa kammettua ylöspäin. Siinä ei synny mitään "ilmaista lounasta" tai muutakaan ylimääräistä tyhjästä vaan siinä on vaakakupeissa lisätuotto vastaan lisävarianssi. 

Saatava lisätuotto-odotusarvon hinta on se lisävarianssi. Sijoittajilla on kuitenkin erilaiset riskiprofiilit, joten toisille toinen on hintaa arvokkaampi ja päinvastoin ja seurauksena jaamme ne sijoituspositiot sopivasti keskenämme.


Jos vivutat niin tuotto-odotuksesi nousee. Tämä on lähinnä tautologia."



Nimimerkki VilleU Kauppalehti 10.7.2013 (http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=229049&start=15&tstart=0)


Että näin.


Osingot

Heinäkuu 2014
PJP, VTI, KO, HTA, STAG, PSEC

Yhteensä 157€

Elokuu 2014
QQQ, MFA, PG, STAG, ARCPP, PSEC

Yhteensä 271€

Osinkokertymä vuoden 2014 alusta                  3608€
Osinkokertymä 1.9.2013 -31.8.2014                 4408€
Valuutat EUR, SEK, NOK, USD
Veroprosentti 25,5%
Osinkosuhde 1 vuosi 31.8.14 opo-arvoon  4,95% ja  koko pääoman arvoon suhteutettuna 3,6%.

Näyttää siltä, että osinkotavoite vuodelle 2014 täyttyy (4500e).

Heinä- ja elokuussa ostin lisää Nokian renkaita, hiukan Technopolista, kaikkia Nordnetin superrahastoja ja hiukan Evlin yrityslainaa. Muuten lomailimme mökillä.

Heinäkuussa aloitin uuden salkkuyhtiön osto-ohjelman.

Avance Gas Holding (AVANCE) on yksi maailman suurinpia nesteytetyn maakaasun laivaajia. Se on perustettu 2007 ja listattu Oslon pörssiin vasta  keväällä 2014. Tässä  linkki sijoittajaan, joka on tutkaillut yhtiötä tarkemminkin. Myönnän peesanneeni sumeilematta.

Alkuun ostin vain 100 kpl erän hintaan a' 153,5 NOK. Pääomistajien taustaan liittyen on lupa odotella reilua osinkopolitiikkaa. Tämä osto on tehty aika vähillä tiedoilla ja siis riskisijoitus. Osuus salkusta on 1,5%.

Olen viime päivinä lähinnä seurannut katseella salkkuyhtiöni Seadrillin taaperrusta. Ilmassa on epäluottamusta liittyen Venäjä- pakotteisiin ja yhteistyöhon Rosneftin kanssa. Lisäksi pääomistaja John Fredriksen on ajautunut erilleen entisestä neuvonantajastaan, jota pidetään imperiumin yhtenä arkkitehtinä. Tänään Bloomberg kirjoittaa asiasta.  

Osinkojen kehitys



P.S. Syyskuun alussa heivasin loputkin Elektan osakkeet laitaan. Olen jo pitkään ihmetellyt johdon lupausten ja tulosten välistä ristiriitaa.

Elekta on vuodessa syöksynyt 30% ja huhuja tuloksen manipuloinnista on alkanut liikkua. Savander on aloittanut erityistilintarkastuksen ja katsotaan rauhassa sen tulos, ennen kuin palaan asiaan.

Eilen ostin lisää Koneen osakkeita.
OSTO KNEBV 70 a' 32,31 EUR. Osuus salkusta on 7,88% ja se on toisella tilalla yksittäisistä osakkeista.

Portfolion osakeallokaatio on nähtävissä salkku-välilehdellä.






P.S.II : Lisää uutisia Seadrilliin liittyen 











6 comments:

  1. Tätä kohtaa en ymmärrä: ".Oman pääoman osuus -siis se mihin romahdus todellisuudessa kohdistuu on tämän jälkeen 0,4 * 89 =35,6". Muuten tuo vipu on kyllä oikein laskettu, sinulla on 14,9 rahaa omaa pääomaa jäljellä.
    Onneksi tuollaiset 60% laskut ovat harvinaisia ja hitaita (kunhan salkku on hyvin hajautettu). Esim 2008-2009 S&P500 taisi laskea noin 50%, mutta tuo lasku kesti monta kuukautta. Pahin vaihe taisi olla 25% lasku kahdessa viikossa. Pitäisi ehkä tehdä itselleen sääntöjä tyyliin "jos salkun arvo laskee 10%, pienennän vipua 20%", ja niistä säännöistä sitten pidetään kiinni!

    ReplyDelete
  2. Olet tietysti oikeassa. Tarkoitus oli korostaa, että arvonlasku kohdistuu vain omaan pääomaan.

    ReplyDelete
  3. Olet hyvällä vauhdilla matkalla koht 200k salkkua. Vaikka olisi vivutettu esim 30%, niin olisi se kyllä aika makia saavutus =)

    ReplyDelete
  4. Mitäs luulet, sopisiko MFA hyvin salkkuni jatkeeksi?

    ReplyDelete
  5. Omassa portfoliossa MFA vähän turhankin isolla osuudella. MFA. luvut ovat aika hyvät, joskin vipua on. Johto yrittää vähentää lainoituksen duraatiota.

    http://www.reuters.com/finance/stocks/financialHighlights?symbol=MFA

    SA:n väen mukaan korkojen nousu ei isommin hetkauta. Tiedä sitten miten todellisessa tilanteessa kävisi.
    Oma kokemus on ollut myönteinen ja olen kohtuullisen luottavaisena longina.

    http://seekingalpha.com/article/2496855-attractive-net-interest-margin-and-potential-price-appreciation-key-features-of-mfa

    MFA long.

    ReplyDelete
  6. Tämän hetken paino näkyy olevan 6,66% (Pedon luku..?) ja tuotto vajaan kolmen vuoden jälkeen +20%. Osinkokone. En arvaa lisätä mutta pienellä osuudella osana hyvin hajautettua salkkua ihan ok. IMHO.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos