Sijoitussuunnitelma

Päivitys  22.10.2014

Muistin virkistykseksi

Osto-ohjelma 2013-2015

Käynnistän päivittäisiä kulutustavaroita ja energiaa globaalisti jakeleviin yhtiöihin kohdistuvan pitkäaikaisen osto-ohjelman vuosille 2013-2015.

Listalla ovat tutut nimet Coca-Cola, Unilever, PG, JNJ, Exxon ja Cogate-Palmolive. Sen ohella lisään aiempia omistuksia markkinatilanteen mukaan ja myös siitä riippumatta. Ennustaa kun ei osaa.

(Alkuperäinen merkintä blogissa on ollut 13.11.2014.

Linkki sinne.

____________________________________________________________________________

Päivitys 14.1.2015

Nyt salkussa

KO   ~ 5,3%
PG   ~ 1,9%

____________________________________________________________________________
  
   Päivitys 30.1.2014 
Stoploss tasolle -25%.  

22.1.2014

Tämäntapainen sijoitusstrategia on ollut käytössä jo useita vuosia. Päivitys on tehty 22.1.2014. Ostokriteerit vaativat edelleen tarkennusta. Tarkoituksena on, että aina kun saan päähäni jotain nerokasta salkun suhteen, hengitän syvään lasken tuhanteen ja luen huolella läpi tämän suunnitelman. Jos ajatus tuntuu vieläkin nerokkaalta, pohdin voisiko sen toteuttamista siirtää esimerkiksi vuodella tai mieluummin kahdella. Tämä pätee erityisesti myynteihin.


_______________________________________________________________________________________________

Abstract: Osta omalla rahalla. Älä myy.
                                         (28.4.2016)


Strategiani on sijoittaa pitkäaikaisesti sekä kotimaisiin että ulkomaisiin osakkeisiin, edullisiin indeksirahastoihin ja indeksiosuusrahastoihin (ETF) sekä korkorahastoihin ja käydä vain harvoin kauppaa. Pyrin pitämään kertasijoituksen osakkeissa sellaisena, että interaktiokulut pysyvät alle 0,7%. Nordnetissa Suomeen yli 1000 euroa ja esimerkiksi USA:an yli 3000 euroa. Ainakin toistaiseksi välittäjiäni ovat Seligson ja Nordnet, joskin olen vastikään avannut arvo-osuustilin Saxo Bankissa. Saxo tavoittaa muutamia sellaisia markkinoita, joihin Nordnetin kautta ei pääse muuten kuin ETF-osuuksien kautta.
Allokaatio, johon pyrin:
Ydin: Kiinteistöt 15%, korot 15%, ETF + indeksit 20%
Osakepoiminnat 50%. Suomen osuus mielellään alle 30%. Osinkotavoite 4%. Pitkällä aikavälillä pyrin lisäämään ytimen osuutta ja vähentämään osakepoimintoja. Painopiste osakkeissa on osingonkasvattajissa. 
Pyrin poistamaan tappiot nopeasti. Osakkeesta ja tilanteesta riippuen siedän tappiota -15% (päivitys 30.1.2014 -35%) asti. Jos kyseessä on osinkoaristokraatti tai muuten erityinen yhtiö, pyrin laskuissa ostamaan lisää ja alentamaan keskikurssia. Koko markkinan korjausliikkeen näen tilaisuutena, en myyntien aiheena. Tavoite on, ettei osakkeita tarvitsisi myydä lainkaan.
Hajautan maantieteellisesti, sektoreittain ja ajallisesti. Millään yksittäisellä sijoituksella ei ole yli 10% painoa lukuunottamatta korkorahastoja ja ETF-sijoituksia.
Sijoituskohteiden valinnassa painotan osinkotuottoa, halpaa hintaa (PE, P/B, P/S), tulevaisuuden näkymiä, brändiä, tuotteita ja vähäistä velkaa. Pyrin tasapainoiseen sektorijakoon mutta pidän terveydenhuoltoon liittyviä arvopapereita ylipainossa.
Säästän säännöllisesti rahaa osakkeisiin ja korkorahastoihin ja uudelleensijoitan kaikki saamani osingot. Tuloihin voin vaikuttaa vähemmän kuin kuluihin. Tarkastelen menoja säännöllisesti. Pidän kuukausittain kirjaa menoistani ja tuloistani. OP-pankin oma talous -kirjanpidossa saa helposti esiin säännölliset kuukausittaiset menot että epäsäännölliset ja investointityyppiset menot. Yritän pitää säännölliset menot mahdollisimman alhaisina ja tehdä isompia hankintoja harkiten. Näin pystyn säästämään säännöllisesti. Kirjanpitojärjestelmä myös ennustaa tulevaa kehitystä ja kertoo paljonko on rahaa säästettävissä loppuvuoden aikana säännöllisten menojen ja suunniteltujen investointien jälkeen.
Strategiani ei ole lyödä indeksejä. Minulle riittää 10% vuosittainen salkun arvonnousu tavalla tai toisella (osingot, osakkeiden arvonnousut, korot, talletukset)
10% vuosituotto on pitkällä ajalla osakkeiden keskimääräisen vuosituoton suuruinen ja se on yhdistelmäsalkulle eittämättä korkea. Pyrin tekemään hyvän tuloksen pienellä riskillä. Seuraan markkinoita säännöllisesti ja yritän oppia ainakin yhden uuden asian viikossa.
En muuta strategiaani ja allokaatioitani nopeasti. Muutokset kirjaan tähän blogiin.
Pidän käteisen osuuden salkussan pienenä, joskin kasvattelen varallisuutta osakehankintoihin lyhyen koron rahastoissa (n. 10%). Kun riskitaso kasvaa, alan kasvattaa käteisen osuutta jotta en olisi osakkeissa kiinni niiden romahtaessa ja jotta voisin ostaa niitä halvalla.
Käytössäni on velkavipu, jonka maksimikäyttöasteen on pysyttävä alle 10% luottolimiitistä joka on tällä hetkellä 100000 euroa. Vipua käytän hyvin vastentahtoisesti tasaamaan äkillistä käteisen tarvetta ja pyrin maksamaan lainoituksen pois kolmen kuukauden sisällä sen ottamisesta.
Lyhyt perustelu terveydenhuollon suosimiselle sektorijaossa näkyy alla olevassa kaaviossa. Siinä on seurattu runsaan vuosikymmenen ajan Seligsonin Top 25 -brandeja ja Top Pharmaceutical 25 -tuottoja. Vaikka historialliset tuotot eivät ole tae tulevasta on järkevää ja kohtuullista arvella, että jotain sen suuntaista voisi tapahtua jatkossakin. Terveydehuolto pysyy isojen brandien kyydissä.                                                                                                           (Lähde: Seligson & Co.)PERUSTA
Sijoittajan olisi hyvä vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin.

2 comments:

 1. Vaikea tästä strategiasta on suurempaa vikaa löytää, joten ihan hyvältä näyttää. Toi -15% maksimitappio on aika lailla mielenkiintoinen luku, koska se menee vielä helposti normaaliheilahteluihin. Ehkä tärkeämpää olisi tappiollisen sijoituksen kyseessä miettiä sitä onko liiketoiminnassa tapahtunut muutoksia huonompaan suuntaan kuin on itse sijoittaessa arvioinut.

  Tässä lähinnä se asia mitä voisi enemmän miettiä mielestäni.

  ReplyDelete
 2. Kiitos hyv'stä huomiosta.
  Totta on. -15 % on lähinnä alue jossa alkaa punainen vilkkua. Vuonna 2009 oli tilanne jossa moni laoou, mm. PKC oli -60% enkä silti myynyt.

  Jossain se merkki on oltava.

  ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos