Wednesday, October 22, 2014

Q3 2014 Orionille kohtuullinen

Keskitymme jatkossa aiempaa enemmän strategisen allokaation optimointiin. Taktisen allokaation roolia on vastaavasti pienennetty. Olemme myös kehittäneet systemaattisesti sijoitus- ja riskienhallintaprosesseja sekä järjestelmiä.
                    -Eteran sijoitustiimi Mika Hyttisen Vaurastu kuin Warren Buffett -kirjan mukaan                                                  Salvador Dali: La persistencia de la memoria


Orion Oyj on salkkuni suomalaisista yhtiöistä minulle tutuin. Orionin historiasta lyhyesti täällä.

Myin sen osakekannan jo kertaalleen muka liian yliarvostettuna, kun uskoin tahoja. joiden tehtävä on työkseen toimia virallisena tuuliviireinä ja pahanilman lintuina ja säikytellä tavallista tallaajaa.
Tässä päiväkirjan pitämiseesä on sellainen vähän punastuttava puoli, että sanoistaan joutuu ennemmin tai myöhemmin vastuuseen. Jos ei muille niin itselleen. 

Ihmisen -joksi sijoittajakin kai lasketaan -taipumuksena on uskoa mitä hän toivoo, muistaa itselle hankalat asiat kaikin puolin ruusuisessa valossa; siis käyttää valikoivaa muistia ja valehdella itselleen ja selitellä musta valkoiseksi. 
Kun sitten omasta tekstistään löytää kaikki tekemänsä pöljyydet, saattaa mahdollisesti oppia jotain tai sitten ei.
Osuus salkussa 4,8%. Keskihinta 20,94.
Orion teki Q3 14 aikana 63,8 miljoonan liikevoiton. Reutersin keräämä konsensusennuste odotti Orionin liikevoiton laskeneen 62,3 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 66,6 miljoonasta.
Osakekohtaista tulosta ainoa suomalainen lääkeyhtiö teki 35 senttiä, kun analyytikot odottivat sen kutistuneen sentillä 0,34 euroon. Ennusteet vaihtelivat 0,36 ja 0,32 euron välillä.
Liikevaihto oli odotusten mukaisesti 238 miljoonaa.
Näkymät entiset
Yhtiön mukaan eturauhassyövän hoitoon tarkoitetun ODM-201-molekyylin kehitysyhteistyö Bayerin kanssa on käynnistynyt hyvin.
Parkinson-lääkkeiden toimitukset Novartikselle sekä myynti Orionin oman myyntikentän kautta laskivat selvästi edellisestä vuodesta.
Kokonaisuutena Orionin tuotemyynti pysyi edellisvuoden tasolla ja yhtiö pitää tulosarvionsa ennallaan. 
Orion arvioi vuoden 2014 liikevaihdon sekä liikevoiton olevan vuoden 2013 tasolla. 

Q3 2014 webcast


Orionin sijoittajasivut

Avainluvut Inderesin mukaan

(Inderesin  suositus on edelleen MYY ja tavoite 20,00).


Oma arvio

Tasainen meno jatkuu. Orion pysyy salkussa. Lisään tilaisuuden tullen.

Blogissa esitettävät kirjoitukset ja kommentit ovat kirjoittajan henkilökohtaisia mielipiteitä. Kirjoittaja omistaa edellä mainitun yrityksen osakkeita.


6 comments:

 1. Moi Kinski

  Mielestäni myös tulos oli kohtuullinen, ellei peräti hyvä. Osinko todennäköisesti pysyy viime vuoden tasolla, joten myös Orion pysyy edelleen salkussa.

  Terveisin,
  DH

  ReplyDelete
 2. Itse en valitettavasti ymmärrä tämän yrityksen toimintaa riittävän hyvin, jotta voisin harkita siihen sijoittamista.Milloin voimme suunnilleen odottaa lisää lääkkeitä patenttisuojan turvassa? Yritys ei tietenkään voi olla varma viranomaisten myötämielisyydestä uusien lääkkeiden suhteen, mutta oletetaan kaiken menevän putkeen niin miltä silloin asiat näyttävät?

  ReplyDelete
 3. Alasta jotain tietävänä sanoisin, että uuden eturauhassyöpälääkkeen varaan en itse laskisi paljoakaan. Lähinnä pitäisin sitä hyvänä mahdollisuutena saada kannattavaa kasvua joskus tulevaisuudessa. Löysin sellaisen tiedon, että faasi III kestää 2-6 vuotta riippuen sairauden luonteesta. ODM-201 on kehitetty pitkälle edenneen eturauhassyövän hoitoon eli todennäköisesti tavoitteena on pidentää elinaikaa jotain kuukausia tai korkeintaan vuosia. Näin ollen tuloksia voitaneen varmaan odottaa jossain kenties 2-4 vuoden tienoilla.

  Orionin suurimmaksi kilpailuvaltiksi geneerissä lääkkeissä näkisin tällä hetkellä kotimaisuuden. Moni lääkäri kirjoittaa mieluummin kotimaista vaihtoehtoa (kun rahoista ainakin osa jää Suomeen). Toisaalta tuolta alalta ei kasvua liene kovinkaan paljoa saavutettavissa ja kilpailu on kovaa. Myös itsehoitotuotteet ovat menestyneet yllättävänkin hyvin ja Orion on selvästi viime aikoina satsannut mm. tv-mainontaan aiempaa enemmän. Mielestäni Orion on tällä hetkellä melko kalliisti hinnoiteltu johtuen todennäköisesti matalasta korkotasosta ja yhtiön liiketoiminnan defensiivisestä luonteesta. Sinällään firma on varmasti hyvä ja voisin itsekin osakkeita hankkia jos arvostus nykyisestä laskee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurssi on liikkunut ylöspäin ilmeisesti yhtiön koetun historiallisen vakauden, omistajaystävällisen osinkopolitiikan ja vähemmässä määrin yritysjärjestelyihin liittyvien odotusten vuoksi.

   Orion mahtaa olla yksi niitä harvoja suomalaisia pörssiyhtiöitä, joiden omistaminen kulkee sukupolvelta toiselle laajemminkin kuin perustajasukujen ja niiden perikuntien piirissä.

   Olet tietysti oikeassa siinä, että osake on kallis näillä hinnoilla.

   Delete
  2. Ja lisäksi:

   tietysti on kyse siitä, mitä haluaa. Tasainen tuotto on toiselle suurempi arvo kuin toiselle. Orion on ollut sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna hyvin kannattava yhtiö ja eiköhän näin jatkukin.

   Delete
  3. Kiitoksia tiedoista. Itse en pysty kyseistä yritystä arvioimaan, mutta uskon sen olevan laadukas. Ehkä pitäydyn ainakin vielä muissa sijoituskohteissa, mutta hajautusta voisi Orionista kauempana tulevaisuudessa löytyä, vaikka ei ihan kaikkea yrityksestä tajuisikaan.

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos