Monday, March 3, 2014

Lisäys: Kriisimarkkinassa Nokian Renkaat

                    Kuva on napattu ukrainalaisesta twitter-viestistä

Joidenkin lähteiden mukaan Ukrainan kriisin myötä on piirtymässä häkellyttävän rujo kuva Venäjän tulevaisuudesta. Sen kybermaailma on rikollisten hallussa, oligarkit mellastavat entisen KGB:n everstin (Edit: everstiluutnantin) johdolla ja Venäjä on jo pudonnut auttamatta kehityksen kelkasta. 

Uudessa maailmanjärjestyksessä Venäjä on taantuva roistovaltio josta pääoma pakenee ja vain jotkin harvat raaka-aineet kelpaavat vientiin. Öljy ei pitkälle pelasta, koska USA:n liuskekaasu saa ainakin sen perukan omavaraiseksi ennen pitkää. Venäjä on kerännyt kultaa, jossa on vain se huono puoli, ettei se tuota mitään. Koska maassa ei ole enää mitään varastettavaa, oligarkit perheineen häipyvät rahoineen vähin äänin länteen ja siellä mm. Lontooseen, jonka laatuasuntojen hintatason ovat jo saaneet kuplaan, koska asuntokauppa on todellisuudessa rahanpesua.


MarketWatchin jutussa saattaa olla perääkin. Toisaalta Venäjän omat markkinavoimat pitänevät sotahaukat maltillisina. On vaikea nähdä, mitä laajamittainen sapelinkalistelu palvelisi. Eiköhän "Putler" ole näyttönsä antanut ja on jäätyneestä rauhasta tinkaamisen aika.


Etelä-Ossetian eli  Gruusian sota käytiin 7.8.-12.8.2008. Venäjän kurssit notkahtivat mutta palautuivat aika pian. Tilanne sekaantui yleismaailmallisen laman jalkoihin ja sen koommin ei Venäjä ole kunnolla toipunut. 


Venäjän taloutta edustaa seuraavassa  tunnettu  etf  RSX verrokkeinaan VTI ja VWO. Punainen nuoli on Gruusian sodan kohdalla. Joulun alla 2008 nähdään myös kuolleen kissan pomppu.

Edellä oleva on tietysti amatöörin naiivia pohdiskelua. Sosiaalisen median perusteella kansalaiset ovat ihmeissään tapahtuneesta ja sodanvastaisia mielenosoituksiakin on ollut. Kansana venäläiset ovat mukavaa ja vieraanvaista porukkaa ja olisi vahinko jos valtapolitiikan vuoksi saavutettu kehitys menetettäisiin. 


Uhkakuvia on leivottu pörssikursseihin jo pidemmän aikaa. Krimin miehitys viikonloppuna sai odotetusti aikaan notkahduksen erityisesti niissä yhtiöissä, jotka ovat riippuvaisia Venäjän markkinoista ja ruplan arvosta. 


Nordean tietojen mukaan Nokian Renkaiden liikevaihdosta 34 prosenttia tulee Venäjältä, kaksi prosenttia Ukrainasta ja kaksi prosenttia muista IVY-maista. Odotetusti NRE kyykkäsi ja ja käväisi 30 euron pinnassa. Pääsin mukaan 30,30€ kohdalla ja alensin keskihintaa vain pienellä erällä. Nyt kurssi on jo toipumassa.


Lisäys 

Nokian Renkaat 25 kpl a 30,30€. Kaupankäynti 5€. 
Erän keskihinnaksi tulee 30,5€ ja salkussa keskihinta on 32,95€.No comments:

Post a Comment

Lisää kommenttisi, kiitos