Wednesday, March 5, 2014

Mitä analyytikot puhuivat yli kvartaali sitten?Seuraavassa esiintyy historian siipien havinaa. Katselin videon ja yritin ymmärtää, mitä nämä sijoittamisen ammattilaiset puhuivat. 
Tein "luentomuistiinpanoja". Niistä on toivoakseni apua muillekin. Ei nämä nyt pöllömpiä jutelleet. Paikka on ollut Sijoitus Invest Wanha Satama 12.11.-13.11.2013.


Keskustelua kävi analyytikkopaneeli yli kolme kuukautta sitten. Erityisesti jälkikeskustelu on kiintoisa. Puheenjohtajana toimi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Kimmo Rämä, Evli: 
Pankkien vakavaraisuus hyvä. Polarisaatio pohjoismaisten ja keskieurooppalaisten pankkien välillä on merkittävä. Pankkien P/B -tasot matalia. Osinkotuotto hyvä. Evli pitää Nordean kehitystä hyvänä ja nousuvaraa olisi. Ajureina toimivat pienenevä luottotappiopotentiaali ja nouseva osinkotuotto.

Rauli Juva, Nordea:
Kulutustavarat, kauppa, elintarvike. Kotimarkkinassa kysynnän ajureita ovat kuluttajaluottamus ja vähittäiskauppa. Volyymi junnaa. Luottamus heikkoa, ostovoima laskee.

Euroopassa luottamus piristyy, USA on nousussa. Yritystasolla panos muualle kuin suomivetoisiin (Kesko, Marimekko). Parhaat näkymät Nokian Renkaat, Amer, Olvi. Arvostustasot historiallisesti  korkeat. Tikkurila edullinen.

Osakepoiminta vaikeaa, ehdollisesti NRE.

Tomi, Railo, SEB:
Konepajat. Suomalaiset konepajat kalliimpia kuin ruotsalaiset. Nousuvaraa Wärtsilässä. Konecranes ja Metso -ehkä nousuvaraa. Koneella paras osinko lyhyellä aikavälillä (2013).

Vesa Engdahl, FIM:
Sijoitusstrategiasta. Pitkäkestoinen laskumarkkina loppumassa. Alennusmyyntien aika ohi. Tarvitaan tuloskasvua. P/E-kertoimet yläkantissa. BRIC tuottanut 400% 10 vuodessa, ensimmäisen aallon kehittyvä markkina tulee laskemaan. Toisen aallon frontier-markkinassa ehkä nousuvaraa, suuret riskit.

Dollari aliarvostettu 25%. USA:n korkotaso nousee lähivuosina? Valuuttasota meneillään. Jeni devalvoi.

Kulta tulossa kuplasta alas. Raaka-ainehinnoissa laskuvaraa. Kaivosalalla ollut yli-investointia.

Strategia: USA:n osakkeet salkkuun, Europpa edullinen samoin Frontier mausteeksi.
BRIC alipainoon. Kiinteistöt, yrityslainat mukaan.

*************************

Kinskin arvio nykytiedon valossa: 

USA:n korjausliike osattiin ennakoida, samoin ruplan heikentyminen. Krimin kriisi oli yllätys, jonka merkitystä ei vieläkään voi tietää. Yleinen käsitys oli, että pitkästä laskusta ollaan tulossa nousuun. Optimismi kantaa. 

Kannanotot vaikuttivat sangen asiantuntevilta ja ammattimiestä ja -naista ainakin Kinski arvostaa.

**************************

Pörssisäätiön videot ovat sangen informatiivisia. Tässä Hartwall Capitalin Langenskiöld avaa suuromistajan mietteitä.

**************************

Marika af Enehjelm puhuu valuaatiosta.


No comments:

Post a Comment

Lisää kommenttisi, kiitos