Friday, March 14, 2014

Koneen osto-ohjelma loppusuoralla

Vuoden 2014 alusta lähtien olen ostanut Helsingin pörssin ehkä kirkkainta tähteä, hissiyhtiö Konetta yhteensä 280 kpl muutamassa erässä tasaisesti laskevaan kurssiin. Koneen kilpailuetua pidetään hyvänä.

Erät ovat olleet kooltaan pienehköjä ja hinta on valunut välillä 32,98 -28,04€. Keskihinta on nyt 30,34€. Välissä irtosi osinko. Yhtiö on edelleen järkyttävän kallis mutta hyvässä kunnossa ja nähtäväksi jää, saanko keskihintaa alemmaksi nykyisen markkinahäiriön jatkuessa. 

Thomson Reutersin tietokantaan perustuen pitkän aikavälin odotukset ovat vähintäänkin tyydyttävät. Venäjän kriisi ei ymmärtääkseni Konetta ajan oloon hetkauta; sen sijaan Kiinan talouden yskiminen voi aiheuttaa tilapäisiä vaikeuksia. Ilmeisesti jatkan osto-ohjelmaa hissukseen. Kun pääomistaja ostaa, osta... Koneen osuus salkusta on 7,76%. 4-Traders-näkymä täällä.
Toinen silmälläpidon kohde on Nokian Renkaat, joka yhteen väliin näytti olevan vapaassa pudotuksessa. 

Olen ajatellut katsella osingon irtoamisen jälkeisen hulabaloon ja käydä sitten kiinni. Arvelen parhaaksi odottaa tilanteen vakiintumiseen saakka. Nythän käytännössä kukaan ei tiedä, miten Krimin tilanne päättyy. Toisaalta tälläkin hetkellä NRE on kallis ja P/E yli 21.

Varoituksen sanoja on täällä. Kim ja Tom Lindström jatkavat blogissaan ajatuksilla, jotka allekirjoitan:

"On lähes sääntö, että aloitamme ostot liian aikaisin. Myönteistä tässä on, että laskeviin kursseihin on helpompaa ostaa. Kassan hallinta on ainoa ongelma, koska joutuu pitämään huolta siitä että kassa riittää siihen saakka, kun markkinat kääntyvät nousuun. Vaikka alussa ostetut osakkeet saattavat näyttää kalliilta, muodostuu keskihankintahinta tällaisessa ostostrategiassa yleensä erittäin edulliseksi.

Oletamme, että sodan todennäköisyys on erittäin pieni. Olemme valmiita ottamaan riskin, että yhtiöidemme omaisuuksia sosialisoidaan. Krimin ja sen etnisten vähemmistöjen tulevaisuuden suhteen olemme pessimistisiä. Mielestämme Ukraina tulee menettämään Krimin tavalla tai toisella, koska Putinia tuskin voidaan pakottaa luopumaan saaliistaan."P.S. Alunperin kiinnostuin Koneen tarinasta luettuani Pekka Herlinistä kertovan kirjan Koneen ruhtinas. Suosittelen.

"– Koskaan ennen tai koskaan sen jälkeen eivät Suomessa muutamat yritysjohtajat . . . ole niin suoranaisesti, niin avoimesti ja niin itsekkäästi puuttuneet keskinäiseen valtakunnan politiikkaan kuin silloin..."
                                                                                  - Johannes Koroma2 comments:

  1. Koneen ongelma ei ole kyllä Venäjä vaan Kiinan investointikuplan poksahdus. Tällöin Koneen Kiina-vetoinen kasvu hyytyy pahasti ja tulosparannuksia on hyvin vaikea odottaa. Koska kyseessä on kuitenkin varmasti kotipörssimme laadukkain yritys on syytä sitä ostaa, kun hinnat laskevat. Halvalla tuskin Konetta koskaan saa.

    ReplyDelete
  2. Koneen portfolio on aika hyvin hajautettu. Kiinan kehitys jatkunee.

    Yrityksen tarina on kaiken kaikkiaan kiehtova. Voi vain speluloida, kuinka olisi käynyt, jos Valmet ei aikanaan olisikaan myynyt hissitoimintojaan Otisille...Olisiko ASEA-kauppa jäänyt toteutumatta ja Kone jäänyt kotimaiseksi toimijaksi, jonka isommat olisivat ostaneet.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos