Monday, February 2, 2015

On se Kone


                                                      Ylös vai alas?

Aloitin kansainvälisen hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen osto-ohjelman kutakuinkin tasan vuosi sitten  -epäröiden tosin. Kautta historian yhtiötä on pidetty kalliina. Sitä se onkin. 

Ostojen hajauttaminen liki vuoden jaksolle kannatti. Keskihinta on nyt 30,37€ ja voitolla ollaan +30%.  

Osuus salkusta on toiseksi suurin eli 9%. 
Nokian Renkaiden kanssa Kone pitää suurimman yksittäisen osakeomistuksen paikkaa vuorovedolla. 

Tulos 2014

Koneen tulos oli jälleen hyvä. Tilaukset, liikevaihto ja voitto kasvoivat. Oman pääoman tuotto ROE oli huimat 41%. Osinkoehdotus on 1,20 euroa. Lisäosinkoa pidetään mahdollisena, sillä tase on vahva ja velkaa ei juuri ole. Omistaja-arvon kasvattaminen siis sujuu. Johto on tehtäviensä tasalla. Pääomistajasuku on mukana vahvasti ja uusi CEO on näyttönsä antanut.KONE yrityksenä

KONE on yksi maailman johtavista hissi- ja liukuporrasyhtiöistä. Tavoitteena on tarjota paras käyttäjäkokemus kehittämällä ja toimittamalla ratkaisuja, jotka mahdollistavat ihmisten liikkumisen rakennuksissa sujuvasti, turvallisesti, mukavasti ja viivytyksettä yhä enemmän kaupungistuvassa ympäristössä. 


KONE tarjoaa asiakkailleen edistyksellisiä hissejä, liukuportaita, automaattiovia ja integroituja ratkaisuja parantamaan käyttäjäkokemusta rakennuksissa ja niiden välillä. KONEen palvelut kattavat rakennuksen koko elinkaaren, alkaen suunnittelupalveluista aina laitteiden huoltoon, korjauksiin ja modernisointiin. 

Vuonna 2014 KONEen liikevaihto oli 7,3 miljardia euroa ja vuoden 2014 lopulla henkilöstömäärä yli 47 000. 

(Kone. Kotisivu)

Heti tuoreeltaan analyysipalvelu Inderes arvioi arvostuksen jo menneen överiksi ja  kehottaa vähentämään.

"Korkea arvostus nostaa osakkeen riskejä Osakkeen arvostustaso on mielestämme erittäin korkea. Osakkeen 2015e EV/EBIT on vajaat 17x ja EV/EBITDA vajaat 16x. Nämä kertoimet ovat haastavia sekä absoluuttisesti että suhteessa verrokkeihin. Arvostuksessa rajat alkaa mielestämme tulla vastaan, vaikka Kone on erinomainen yhtiö. 

Nykyinen arvostustaso ei kestä heikkouden merkkejä, jotka voisivat johtaa preemion supistumiseen ja painaa osakekurssia alaspäin."

Avainluvut Inderesin mukaan:


Thomson Reutersin keräämä konsensusennuste on jonkin verran optimistisempi. Osakekohtaisen tuoton arvioidaan lisääntyvän tasaisesti lähivuosina. Osinkojen kasvu on ollut 25% viidessä vuodessa.

Konsensusennuste kurssiksi on 35,30.


Osinkosuhteen ennuste Reutersin mukaanKone ohjeisti vuoden 2015 liikevaihdon kasvun olevan 6-9 % vertailukelpoisin valuuttakurssein ja liikevoiton olevan 1130-1230 MEUR olettaen, että valuuttojen muuntokurssit pysyisivät suunnilleen tammikuun 2015 keskimääräisellä tasolla. 
Ohjeistus sisältää siis euron heikkenemisestä tulleen positiivisen vaikutuksen. 

Omat toimet


Vastoin analyytikkojen - mielestäni lyhytnäköisiä -ennusteita ja suosituksia pysyn Koneen tyytyväisenä omistajana. Pidän Konetta Suomen pörssin helmenä. On mukava olla kyydissä. Lisäksi olen alkanut vihdoin tajuta sivuille vilkuilun tarpeettomaksi. 

Lyhyesti: koska ajoittaminen on mahdotonta eikä koskaan tiedä, mitä tuleva tuo, on parasta satsata laatuun. Muuhun köyhällä ei ole varaa -saati rikkaalla.

Silti, mikäli jonkin markkinahäiriön tai korjausliikkeen vuoksi osake halpenee olen valmis lisäämään osuutta salkussa. Kiinan tuleva kehitys määrittelee paljon. Toisaalta jokseenkin suhdannevapaan, pitkillä sopimuksilla tehdyn huoltotoiminnan osuuden lisääntyminen tukee hyvää kehitystä. 
P.S. Mielenkarvaudekseni lukaisin aiemmassa linkissä olleen maininnan UPM:n myynnistä. Aivan tolkuton tempaus!

 "Samalla kevennän yli 10 % osuuteen noussutta UPM Kymmene omistusta hieman." 
No comments:

Post a Comment

Lisää kommenttisi, kiitos