Tuesday, February 24, 2015

Se säät mittaa ja ilmat pitelee. Vaisala -myrskynkestävää laatua


Pikkupojasta lähtien olen ollut kiinnostunut sääilmiöistä, kuten kai useimmat. 

Ilmojen tutkiminen onkin jännää touhua. Tärkeintä sään ennustamisessa olivat luotettavat havainnot jo aikana ennen satelliitteja ja ilmastonmuutosta. 


Matkakirjoista siellä sun täällä luin, miten hurjaa työtä oli vaikkapa Etelänapamantereella säähavaintopallojen lähettäminen matkaan viidenkymmenen asteen pakkasessa ja kovassa tuulessa. 


Pallojen suunnittelijakin mainittiin. Kuka Vilho Väisälä? Mikä Vaisala?

Aina ei kannata keksiä pyörää uudelleen. Voi myös luottaa laadultaan erinomaiseksi arvioimaansa asiantuntijaan. Pieni historiallinen lainaus:

"Suomessa ei ole monia yhtiöitä, joiden myynnistä 97% (nykyisin 98%) tulee maamme rajojen ulkopuolelta, jotka ovat alansa selviä maailman markkinajohtajia, kolme kertaa suurempia kuin lähin kilpailijansa ja jotka ovat 14 vuoden aikana huonoimmillaankin tehneet 15% liiketulosta (parhaimmillaan yli 25%)."

-----
"Vaisalan ydinliiketoiminta – radiosondit, joilla tehdään sää- mittauksia yläilmakehässä – on ollut tasaisen erinomaisesti kannattavaa. Tuote on kertakäyttötavaraa. Jokainen maailman 800 sääasemasta tekee pari mittausta päivässä joten maailmalla käytetään noin 500 000 sondia vuosittain. 
Vaisalan markkinaosuus on 60-70%, joten noin 350 000 näistä on Vaisalan. Koska sondien on kommunikoitava valitun maa-aseman kanssa ei toimittajaa juuri vaihdeta. Näin ydinliiketoiminta on erittäin hyvin ennakoitavissa, joskaan se ei juuri kasva."

Teksti on laina Seligsonin Phoebus-rahaston
Anders Oldenburgilta vuodelta 2005. 

(Tuoreempi Phoebus-blogin kirjoitus Vaisalasta täällä.)

Paljon ei ole muuttunut.


Vaisalan liiketoiminta-alueet Vaisala Measurement Systems, Vaisala Solutions ja Vaisala Instruments keskittyvät ympäristön, erityisesti sääilmiöiden, mittaukseen ja vastaaviin teollisuusmittauksiin. Vaisala Measurement Systems ja Vaisala Solutions kehittävät, valmistavat ja myyvät järjestelmiä ja kokonaisratkaisuja sääilmiöiden mittaukseen. Vaisala Instrumentsin mittalaitteita käytetään erilaisissa teollisuuden ja meteorologian sovelluksissa.

Vaisala Instruments -liiketoiminta-alue kehittää, valmistaa ja markkinoi mittalaitteita suhteellisen kosteudenkastepisteenbarometrisen paineenhiilidioksidintuulensateennäkyvyyden, pilvenkorkeuden ja vallitsevan sään mittaukseen. Mittausten avulla parannetaan tuotantoprosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua, vähennetään energian kulutusta sekä lisätään turvallisuutta ja hyvinvointia.

Vaisala Measurement Systems -liiketoiminta-alue kehittää, valmistaa ja markkinoi yläilmakehän säähavaintoihin käytettäviä järjestelmiä ja laitteita. Radiosondit, pudotussondit sekä niiden lähettämää tietoa vastaanottava ja käsittelevä maakalusto, tuulikeilaimet,salamanpaikannusjärjestelmät sekä toimintaan liittyvät lisäarvopalvelut, kuten asennus-, koulutus-, huolto-, konsultointi- ja käyttöpalvelut ovat sen keskeiset tuoteryhmät.

Liiketoiminta-alueen tärkeimmät asiakasryhmät ovat ilmatieteen laitokset, meteorologian ja klimatologian tutkimuslaitokset,puolustusvoimat, ilmanlaatua valvovat viranomaiset, siviili-ilmailuviranomaiset, vakuutusyhtiöt sekä energiayhtiöt.

Vaisala Solutions -liiketoiminta-alue tarjoaa asiakaskohtaisia säähavaintoratkaisuja ja -palveluita ilmatieteen laitoksille, ilmailu- ja tieviranomaisille, puolustusvoimille ja luonnonvaroja valvoville viranomaisille.

Vaisala Oyj Kotisivut

Vaisala Oyj tilinpäätöstiedote 2014

Loka-joulukuu 2014 

 • Saadut tilaukset 87,1 (82,7) miljoonaa euroa, kasvua 5 %
 • Tilauskanta 129,2 (122,0) miljoonaa euroa, kasvua 6 %
 • Liikevaihto 95,7 (80,5) miljoonaa euroa, kasvua 19 %
 • Bruttokateprosentti 52,5 % (48,7 %)
 • Liiketulos 14,9 (3,1) miljoonaa euroa, kasvua 388 %
 • Osakekohtainen tulos 0,73 (0,10) euroa
 • Rahavarat 47,6 (45,8) miljoonaa euroa

Tammi-joulukuu 2014 lyhyesti

 • Saadut tilaukset 295,0 (282,9) miljoonaa euroa, kasvua 4 %
 • Liikevaihto 299,7 (273,2) miljoonaa euroa, kasvua 10 %
 • Bruttokateprosentti 51,1 % (49,2 %)
 • Liiketulos 26,4 (18,1) miljoonaa euroa, kasvua 46 %
 • Osakekohtainen tulos 1,30 (0,60) euroa
 • Liiketoiminnan rahavirta 23,8 (28,2) miljoonaa euroa
 • Maksetut osingot 16,2 (16,2) miljoonaa euroa
 • Vaisalan hallitus ehdottaa osinkoa maksettavaksi 0,90 euroa osakkeelta (0,90 euroa osakkeelta vuonna 2013
 • Taloudellinen ohjeistus 2015: Vaisala arvioi vuoden 2015 liikevaihdon olevan 285-315 miljoonaa euroa ja liiketuloksen (EBIT) 20-30 miljoonaa euroa.

Vaisalan on aiemmin epäilty olevan potentiaalinen yritysostokohde, ymmärtääkseni hyvin perustein. Yhtiö on Helsingin pörssin parhaita. Kasvu vain on ollut rauhaisaa, jopa tyyntä.

Tuoreessa kirjoituksessaan Jukka Oksaharju vertaa osingon kehitystä kuolleen aivokäyrään, joskin arvelee, ettei kaikki potentiaali ole käytössä ja vertaa Vaisalaa korkopaperiin.

Reutersin lähiajan konsensus povaa kasvua ja vakautta. Yhtiö on pieni, silti seurattu ja kalliiksi mainittu. Mutta laatua riittää.Thomson Reuters:

OVERALL

Beta:0.54
Market Cap(Mil.):€350.71
Shares Outstanding(Mil.):14.83
Dividend:0.90
Yield (%):3.81

FINANCIALS

VAIAS.HEIndustrySector
P/E (TTM):18.4722.2824.95
EPS (TTM):1.28----
ROI:13.6210.127.46
ROE:14.1711.4310.87
       Arvio, omat toimet ja suunnitelmat:

Keskeisiä ajureita Vaisalalla ovat kansainvälisyys, suhdannekestävä vakaus, hyvin korkea-asteinen panostus tutkimukseen, ilmastonmuutos ja erittäin vahva tase. Vaisalan EV/EBIDTA  (velattoman markkina-arvon eli ns. yritysarvon ja käyttökatteen suhde) on huikea 2,93

Haasteellista on tietty riippuvuus niukkenevista julkisista varoista, matala profiili ja oman pääoman tuoton mataluus, johon nyt yhtiössäkin on havahduttu. Taloudellisten tavoitteiden mukaisesti Vaisala aikoo saavuttaa 15% liikevoittomarginaalin vuoteen 2018 mennessä. 

13.2.2015 alkaen ostin Vaisalaa kahteen otteeseen. 
Nyt osuus salkussa on1,1% ja keskihinta 24,48€.

Seuraavan erän ostan toivottavasti jo alle 22 euron hintaan. 
Tavoite 3-4 % salkusta.

Varovainen alku perustuu siihen, etten halua naulita itsäni liian korkeaan sisäänmenohintaan, vaan jatkan osto-ohjelmia hissukseen keskiarvokurssia alentaen. 

Kesken ovat myös Wärtsilän, Oriolan ja Vaisalan ohjelmat. Ostot ovat jäissä.

En arvaa odotella sen kummemmin mitään korjausliikettä - kun en tiedä enkä osaa ennustaa ei-lineaaristen dynaamisten järjestelmien liikehdintää.

Käteistä ei vain ole. Ellei mahdottomia satu, tälle vuodelle en haluaisi yhtään myyntiä. Se ainoa syy olisi riihikuivan tarve.

Voi ensimmäisen lajin elliptisen integraalin käänteisfunktion yksikäsitteisyys sentään, sanoisi kapteeni Haddock.2 comments:

 1. Mielenkiintoinen artikkeli!
  Ei ihan ensimmäisenä tullut mieleen ostaa Vaisalaa. Täytyykin jokupäivä tutustua yritykseen tarkemmin. Kiitos että toit yrityksen esille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaisalan hyvä meno jatkuu. Tänään tuli positiivinen tulosvaroitus. Osuus salkussa 1,8% ja keskikurssi 24,09€.

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos