Sunday, June 1, 2014

Osta, myy, lainaa, älä varasta. Toukokuu 2014 ja velkavivun kritiikki


Kesä alkaa tulla. Isommin en ole ehtinyt sijoitusasioita pohtia. Aika on mennyt mökillä ulkoilmaelämää viettäen.

Sijoitussalkun arvo nousi toukokuussa tasolle 83963€, mikä on jälleen oman pääoman ATH. Tuotto toukokuulle on +3,8% ja tuotto vuoden alusta +6,3%. Salkun arvo on noussut vuoden alusta 8779€, mikä vastaa 11,6% lisäystä.

Pääomaa talletin alkuvuonna 4010€ eli 802€/kk. Säästämisvauhti on edelleen hyvä. Nykymuotoisen portfolion historia alkaa helmikuussa 2012 ja alkuaikoina talletetut summat ovat olleet suurempia.


Laskelma
Salkku 30.4.2014  80544
Talletus toukokuu  351

Salkku 30.5.14
Nordnet  77796
Seligson   6167
Yhteensä  83963

Tulos 3068= + 3,8 %

Salkku 31.12.2013     75204
Talletus 1 .5/14         4010  (=  802 €/kk)
Tulos 799653- 75204  = 4749€ ~  +  6,31 %

12/5 * 6,31% ~  15,1% (ennuste vuositasolla).


Salkun arvon nousu  vuoden alusta  75204 eurosta 83963 euroon. Kasvua 8759€   ~ +11,6 %

Ennuste viivoitinanalyysilla salkun arvosta 12/5 * 11,92% = 27,9%  ~~ 96186 vuoden lopussa. Tällä näkymällä saattaa 100000 euron tavoite mennä rikki ennen vuotta 2015.

Leveroitu arvo 31.5.14   on 115607€.

Lainan osuus 31654€  ~27,4% salkun arvosta ja
37,7 % omaan pääomaan verrattuna. Salkun lainoitusarvo on 72785€  (+ Seligsonin omistus 6167 = 78952).

Korkoa toukokuussa maksoin  99€, Pääomitettu korko vuoden alusta 344€.

Osingot vuoden alusta 3403€.

Korkoennuste 1621€ / vuosi.


Tapahtumat

Osingot toukokuu 2014   ~   572€.Uusia ostoja ovat STAG Industrial (REIT) ja Procter& Gamble.
Lisäyksiä Nokian Renkaat, GJF ja Elekta.Procter & Gamble on osinkoaristokraatti. Analyysia täältä ja täältä. Ostin pienen erän lähellä 52 viikon huippuja ja odottelen rauhassa lisäostojen mahdollisuutta.

STAG Industial inc on teollisuushalleja omistava REIT, josta Brad Thomas povaa uutta Realty Incomen veroista kuukausiosingon maksajaa. Suomenkielinen mainio esittely löytyy Osinkosijoittajan blogista.

_______________________________________________________________________Lainan osuus salkussa on päässyt karkaamaan varsin korkeaksi.

Alan hiukan aanailla, ettei pörssivälitysyhtiö ole mikään hyväntekeväisyyslaitos. Sieltä tuli höveli tarjous nostaa limiittiä, mihin myös tartuin ja shoppailin sitten mielestäni laadukkaita yhtiöitä.

Pohdin juuri, pitäisikö minun olla huolissani korkeasta lainoitusasteesta. Ihmismieli on ihmeellinen. Kun viimeksi ostin uuden auton ei 40000€ autolaina paljoa hätkäyttänyt. Se on maksettu aikoja sitten.  - Tuottavaan sijoitukseen otettu laina tuntuu jotenkin väärältä vempuloinnilta.

Asiaa ei auta nettipokeria yökaudet pelailevan sukulaismiehen varoittelu pörssihuijarin kovasta kohtalosta, leskistä, orvoista ja vararikon savuavilla raunioilla tuhkaa päälleen sirottelevasta sijoittajasta, joka kaapii paiseitaan ruukunsirpaleella.

Velkaa käyttäen olen saanut salkun oman pääoman tuottoa nostettua nopeasti. Varaa lyhennykseen on 800-1000€ kuukaudessa maailman tappiin tai niin kauan kuin elonpäiviä riittää.

Laskeskelin, että pahin skenaario, minkä vivutettu salkku kestäisi olisi 75% pörssiromahdus, mikäli lainoitusarvot pysyisivät nykyisellään (mitä ne eivät tee).

Suuren kriisin, esimerkiksi laajan kansainvälisen sodan, ydinreaktorionnettomuuden tai muun katastrofin kohdatessa paraskaan hajautus ei auttaisi vaan joutuisin pakkorealisointeihin.

Toisaalta normaalielämässä korot voi vähentää verotuksessa pääomatulosta ja jos portfolioni olisi yritys, sen nettogearing olisi turvallisella tasolla. Osinkotuotto on kohtalaisen hyvä ja salkussa on muutamia osakelajeja (PSEC, STAG), joiden osingot kuittaavat korkoa kuukausittain.

Lienee viisainta silti malttaa kaupankäynnin kanssa ja lisätä pääomaa tasaiseen tahtiin.

Jostain muistan lukeneeni sijoitusviisaan lausahduksen, että sijoittaminen voi olla hauska harrastus, jos sijoittaa omalla rahalla mutta muuttuu työksi, jos ryhdytään sijoittamaan velkarahalla,  - Ja työntekoahan tässä yritetään vältellä?

Velan käytöstä varoitellaan ja syystä. Ahneus ja pelko lyövät tässäkin kättä.

__________________________________________________________________

Ja vielä silmäys salkun arvopapereihin tuottohistorian valossa. Yllättäjä on Elisa.


Ja sama kuvana. Pidän Morningstarin salkkumanagerista. Sillä saa kaikki tiedot yhteen paikkaan.Sivulle Seuranta, linkkejä ja työkaluja olen lisännyt seurantalistan.


_______________________________________________

Sivun katselut viime kuussa
8 0726 comments:

 1. Itse olen päätynyt malliin jossa en sijoita lainkaan velkarahalla. Vaikka riski on pieni, jos lainan pitäisi esimerkiksi alle 10 % kokonaissijoituksista, ajattelen kai niin kuin nettipokeria pelaava serkkupoikasi...

  Itselläni pääperuste on kuitenkin se, että sijoitusten on tarkoitus turvata muu elämä - ja etenkin "taata" mökki ja asuntolainoja.

  Sen sijaan pankin kanssa pyrin nykyään mahdollisimman pitkiin ja melko pienisummisiin pitkiin laina-aikoihin. Tämä siksi, että jää "ylimääräistä" jonka voi sitten sijoittaa. Ja asuntolainaa halvempaa lainaa ei saa mistään.

  Eli hitusen samaa teen, mutta eri tavoin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista. Nämä ovat vaikeita asioita tavalliselle siviilille. Riski on aina tapausjohtainen. Sijoitussalkku on alusta pitäen ollut ylimääräisen rahan parkkipaikka ja hauskaa on tietysti, jos se jotain tuottaakin.

   Kirjoitan asiasta, koska velkavivusta käydään aika vähän sukoilematonta keskustelua. Silti olen käsityksessä, että vipua käytetään aika paljon. Itse asiassa nykyihmisen koko elämä taitaa oerustua velaksi elämiseen; jutun nimi on elämäntapainflaatio. Olen sitä käsitellyt aiemminkin.

   http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2012/12/tilipaatos-2012-ja-skumppaa.html

   Delete
 2. Moi, ensinnäkin kiitos mielenkiintoisesta blogista! Itsellä myös seurannassa tuo Procter&Gamble yhtiö. Missä kohtaa ajattelit sitä lisätä?
  T:Jahnukainen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, pysyhän kanavalla!
   Osinkoaristokraatteja pidetään halpoina kai kun P/E pyörii alle 20 tasolla. Itselläni kohtuullinen kriteeri osingonkasvattajalle voisi olla High52 ja Low52 -hinnan keskiarvon alittaminen. Tätä kirjoitettaessa PG treidaan tasolla 79,64 mikä itse asiassa alittaa averagen 79,71.

   Vastaus: Kun saa rahaa. Itse pidän sisäänmenoa tärkeimpänä. Keskihinnan alentaminen hoituu sitten ajan kanssa kun kaikenlaiset paniikit saavat markkinat nykimään. Oksaharju vertaa sijoittajaa kärsivälliseen metsästäjään, Anders Oldenburg metsänhoitajaan. Lienen jälkimmäiseen kallellani; jonkinlainen puutarhuri.

   Delete
 3. Moi! Rohkea veto ottaa reilusti lainaa. Itsekään en ole siihen vielä uskaltautunut osakemarkkinoilla. Ajatuksissani on odottaa kärsivällisesti seuraavaa reilua korjausliikettä ja laittaa silloin pokeritermein all-in. Pankista kannattanee ottaa parikymppiä ja Nordnetin limiitit päälle. Nykyisellä arvostustasolla en löytäisi ostettavaa moiselle summalle. Miten teet henkisen kirjanpidon korkojen maksun suhteen? Pyritkö löytämään osingonmaksajia, jotka kuittaavat korkokulut? Miten Nordnetissa lainapääoman lyhennys tapahtuu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei,
   korkokulut voi vähentää jojonaisuudessaan pääomatulosta tulonhankkimiskuluna. Pääomatuloja en voi välttää, koska saan säännöllistä pääomatuloa muusta lähteestä kuin osiake-ja rahastosalkusta.

   Näin korkokulun muodostaminen alentaa kokonaisveroastetta, jonka hännässä "solidaarisuusvero" ei ole pienin harmituksen aihe.

   - Lyhyt oikaiseva vastaus henkisestä kirjanpidosta on siis verokeinottelu...

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos