Wednesday, November 6, 2013

Lokakuu 2013 +2,9%. Blogi täyttää vuoden

        Tytöt rannalla. Oulu, Nallikari 2013

Salkun arvo nousi lokakuussa tasolle 70837€. Pääoman lisäys oli 938€. Tuottoa kertyi 1973€ eli +2,87%.
Tuotto vuoden alusta on 13,1% ja vuositasolla P/A% 22,2.

Talletus alkuvuoden aikana on ollut 5223€ (522€/kk) eli viidensadan egen vauhdissa olen pysynyt.

Tankkasin Nokian Renkaita ja tein tavanomaiset ETF-hankinnat Nordnetin kuukausiohjelman mukaisesti (DXBJ, DXB6, OMXS30). Seligson-salkussa lisäsin molempia brandirahastoja ja ostin kokeeksi myös seurantaan Phoenixia ja Phoebusta. Osingot PJP ja Realty Income yhteensä 27 USD.

Uutena asiana ryhdyin seurailemaan Technopolista, jonka kasvutarina on aika vaikuttava. Otin kyytiin 310 osaketta keskihintaan 4,85 ja todennäköisesti osallistun osakeantiin.

MFA on erityistarkkailussa koska se kolkuttuttelee uhkaavasti stoploss-rajaa (-19,2%). Toisaalta pohjat on kai koettu ja osinkotuotto on 11%.

**********************************

Ai niin. 2.11. blogi täytti yhden vuoden.

Sinä aikana olen seurannut markkinoita hyvin tiiviisti. Jos joku  ihmettelee nälkävuoden mittaista blogirollia oikealla sivulla voin kertoa, että aamuisin käyn kertyneet postaukset lävitse. Tietysti luettuani ensin Kalevan, Kauppalehden, Helsingin Sanomat, Taloussanomat, Arvopaperin ja Morningstarin etusivun. Oksaharjun kirjasta on paljon kirjoitettu ja lukemisen arvoinen se onkin. Tärkein opetus on, ettei hyvien yhtiöiden kurssia isommin kannata arvailla.

Tärkeä muutos on myös, että hankin salkkuun lainoitusominaisuuden. Nyt kurssihuipun aikaan sillä ei ole käyttöä mutta onpahan varalla kun 20-30 % korjausliike todennäköisesti helmikuussa 2014 tapahtuu.

Vivun käytöstä kirjoitetaan aika vähän. Voisiko joku asiaan perehtynyt tarttua haasteeseen? Tässä Kai Nymanin juttu velkavivusta vuodelta 2012:

"Yllä olevassa laskelmassa 15% lainoitusaste olisi 70% kurssipudotuksen yhteydessä johtanut pakkomyynteihin ja sijoittajan osittaiseen vararikkoon. Näin olisi käynyt kaksi kertaa viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana ja kolmasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kannattaa siis olla varovainen. Noin 10% lainoitusaste on melko turvallinen..."5 comments:

 1. Kova pohjatyö palkitaan, jatka samaan malliin kokenut kollegani! :)

  Vieläkö salkustasi löytyy sitä Ruotsalaista radiologia-firmaa? Nimeä en nyt muista

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kannustuksesta. Palautetta otetaan mielihyvin vastaan.

   Tarkoitat varmaan yhtiötä nimeltä Elekta AB, joka perustuu yhden miehen, Lars Lexellin työlle Karoliisessa Instituutissa. Kaveri kehitteli stereotaktista leikkautekniikkaa ja ja sen yhtenä sovelluksena löytyi gammaveitsi, jossa gammasäteillä hoidetaan monenlaiisa sairauksia.

   Yhtiö perustettiin 1972 ja on edelleen tukevasti kasvu-uralla. Ruotsalaista niche-osaamista parhaimmillaan. Elekta on markkinoiden maailman kakkonen Varianin jälkeen. Uutta tulee kaiken aikaa: http://finance.yahoo.com/news/elekta-spotlight-versa-hd-system-130000615.html

   Ekta-B on salkussani painolla 6,0%.

   Delete
 2. Onnea blogin merkkipäivän johdosta. Meillä vaikuttaisi olevan saman tyyliset strategiat, joten mielenkiinnolla seuraan jatkossakin sijoitustoimintaasi! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos.
   Sama kaiku on aslelten. Osakkeiden hinnat ovat nyt kovin korkealla ja malttaa täytyy. Tankkaat korkopuolella näköjän edelleen DXSU:ta.
   En nyt suorastaan neuvoa kysy, mutta mitä siitä tällä erää ajattelet?

   Delete
  2. Tässä poliittinen, neuvoa-antamaton vastaus :)

   Aion tankata DXSU:ta jatkossakin kuukausittain minimisummalla eli tällä hetkellä vähän vaajaalla 300 eurolla. Heilunta siinä on kovaa, mutta pitkällä aikavälillä se ei minua haittaa. Isot riskit, isot tuotot. Tämä siis täydentävänä osana muuta korkoportfoliota johon minulla kuuluu nuo molemmat Seligsonin pitkän koron rahastot.

   Välillä kehittyvien markkinoiden lainoista oli pakoa kun jenkkielvytyksen lopettamisesta oli huhuja. Jatkossa näitä samoja panikointeja saattaa tulla vastaan ja DXSU saattaa lasketella taas voimakkaasti. Sitä suuremmalla syyllä haluan pitää kuukausisijoituksen, sillä tähtäimeni on tässä kuviossa varsin pitkä. Eikös se ole niin, että pitkäjänteisen sijoittajan pitäisi ennemmin iloita kurssien laskusta kuin noususta? :)

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos