Wednesday, April 19, 2017

Kiskontaa kerien


              Se oli vanha hieno talo. Aula oli iso. Kahvia siellä tarjottiin.


Kun muistamaton vanhus pannaan ostamaan monimutkaisia sijoitustuotteita ja luvataan huimaa tuottoa, tapaus muistuttaa huijausta, humpuukia ja narrinpeliä. 

Vaikka huijari olisi pankkiiriliike. Käärmeöljykauppiailla ja pankin pitäjillä vaikuttaisi olevan samat metodit. Moni korkeakuluinen rahasto on korkeampaa homeopatiaa, ei järjellistä toimintaa. Aktiivinen rahasto seuraa indeksiä, kuluton rahasto toimii syöttörahastona, jonka kulut on huolellisesti kiedottu korkealentoisen ammatijargonin, suomeksi paskapuheen verkkoon.
Kiskonta ja  törkeä kiskonta  määrittellään rikoslaissa. Niihin syyllistyy se, joka hankkii taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen. Toisaalla laissa lausutaan hauskan vanhahtavasti: 

Jos joku, käyttäen hyväkseen toisen pulaa, ymmärtämättömyyttä, kevytmielisyyttä tai hänestä riippuvaista asemaa, on ottanut tai edustanut itselleen aineellista etua, joka on ilmeisessä epäsuhteessa siihen, mitä hän on antanut tai myöntänyt, tahi josta mitään vastiketta ei ole suoritettava, ei täten syntynyt oikeustoimi sido sitä, jonka etua on loukattu.

Tuollaista sijoitusneuvonnan sievistelevällä nimellä kulkevaa toimintaa täytyisi nimittää oikealla termillä. Se on varkautta, vieläpä avuttoman osapuolen hyväksikäyttöön pohjautuvaa varkautta, rosvoutta ja kähmintää.

Rangaistus vain on erilainen kuin tosielämässä. 

Jos minä otan kavereitteni Penan, Peten ja Reiskan rahat luvaten tuota pikaa tuoda kolme pulloa Sorbusta, mutta menen lähibaariin tuhlaamaan rahat tai lupaamani urheiluauton sijasta tuonkin Saksasta ruosteisen polkupyörän eli teen oharin, saan sopivassa tilaisuudessa turpaani, ehkä pahempaakin - oli tukka laineilla tai ei. 

Äveriäisyys ja järki eivät ole synonyymi. Ikäheikkous voi kohdata ketä tahansa, samoin vaikkapa neurologisen tai psykiatrisen syyn aiheuttama arvostelukyvyttömyys heikkolahjaisuudesta tai vajaamielisyydestä puhumattakaan. 

Pysyvästi tai satunnaisesti vajaavaltaiset ihmiset tekevät päivittäin nimellisarvoltaan ehkä pieniä taludellisia ratkaisuja, tilaavat lehtiä joita eivät osaa tai ehdi lukea, teettävät tarpeettomia kattoremontteja, nuohouttavat taloaan turhaan, ostavat halpoja tyhjiä lupauksia kalliilla hinnalla, mutta jos elämäntilanne on väärä, tiukilla, täpärä tai katkolla pienikin ratkaisu saattaa kaataa ison purren, ihmisen koko elämän. Ajaudutaan velkoihin ja luottokelvottomaksi, jolloin kaikenlainen eläminen pakkaa olemaan työlästä. 

Sijoitusneuvojat eivät sentään kyttää nurkkakrouvien ulko-ovilla tarjoamassa huimia tuottoja sijoitushärpäkkeillään, mutta verkossa vaanii pikavippiyhtiö tai puhelinmyyjä.

Pikavipit perustuvat koronkiskontaan, joka kautta historian on ollut syystäkin halveksittu ammatti. Olla  Shylock, koronkiskurieukko Aljona Ivanovna Dostojevskin kirjassa tai Venetsian kauppias eivät historian saatossa ole olleet ihanneammatteja.

Toisin on nyt. Kaupanteon, rahanlainaamisen ja sijoitustoiminnan eettiset pelisäännöt vaatisivat pikaista korjausta ja kovia sanktioita.

Ei ole ihme, että tavallinen kansalainen kavahtaa, kun puhutaan sijoittamisesta yhtään mitään. 

"Onneksi on lotto."

-------

EDIT  23.4.2017

Verottajan sivuilla seikkaillessani törmäsin aika outoon ilmoitukseen. Pitkälle on koronkiskonta päässyt, voi paha kurki!

"...Pikalainoja myöntävät yritykset markkinoivat parhaillaan pikalainoja veronpalautusta vastaan. Huomaathan, että jos ilmoitat lainan myöntäneen yrityksen tilinumeron veronpalautusta varten, se tallennetaan tilinumeroksesi Verohallinnon asiakastietoihin. Tällöin myös mahdolliset tulevat veronpalautukset maksetaan tuolle tilille, kunnes tilinumero muutetaan. Ilmoita uusi tai muuttunut tilinumerosi (vero.fi/tilinumero).
Pikalainaa hakeva asiakas toimii omalla riskillään. Verotus päättyy vasta lokakuun lopussa ja veronpalautus voi vielä muuttua. Veronpalautus voidaan myös kuitata tai ulosmitata, jos asiakkaalla on verovelkoja tai muuta ulosmitattavaa. Tästä syystä se ei ole varma vakuus ja asiakas toimii lainaa hakiessaan omalla riskillään."

https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Uutiset/Verohallinto_ei_toimi_yhteistyossa_pikal(40633)


Tähän on tultu.







3 comments:

  1. Onko Kinski saanut sijoitusneuvontaa, vai? Siinä kulut ovat niin pienet (ostokulut, vuosikulut ja myyntikulut, että minä en vaan tajua sijoituksen järkevyyttä).

    ReplyDelete
  2. Perustuu tiedotusvälineistä saatuihin tietoihin, suomeksi luin lehdestä!

    ReplyDelete
  3. Kyllä nämä huijaukset joista lehdissä toitotetaan saavat taas jotkut ihmiset pelkäämään sijoittamista kuin ruttoa.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos