Friday, May 2, 2014

Onko se indeksointi niin paha -häh? - Kirja-arvio



Viime aikoina olen hyvin harvan kirjan lukenut yhdeltä istumalta. Eilen -vapunpäivänä näin kävi. Tämä osoittaa kirjoittajien onnistuneen luomaan helppolukuista tekstiä ja asioiden olevan mielenkiintoisia.

Kirja on Pasi Havian, Ville Lappalaisen ja Antti Rinta-Lopin kirjoittama Erilainen ote omaan talouteen - onni, vapaus ja hyvä elämä.


En osaa oikein eritellä, mitä olin odottanut. Kirja ei tarjonnut varsinaisia yllätyksiä, joskin minua ällistytti, miten vastaansanomattoman vakuuttavasti todettiin laajasti hajautetulla  indeksisijoittamisella pärjättävän parhaiten. Kvantitatiiviseen sijoittamiseen viitattiin sivulauseessa.


Tutkitusti 95% aktiivisista salkunhoitajista ei kykene lyömään ideksiä, joten pienen kustannuksen indeksirahastot ja ETF ovat suurimmalle osalle meistä tavallisista kansalaisista paras vaihtoehto. Näkemys on hyvin samantapainen Marko Erolan klassisen Paras sijoitus-kirjan kanssa. 


Kirjassa kerrotaan, että 80% pörssin liikkeistä on ammattilaisten toimeenpanemaa, joten halvalla indeksiosuusrahastolla pääsee ikäänkuin siivelle hyötymään. Allokaation käsittelyssä näkemys on varsin konservatiivinen. Kaikenlaisia sijoitushärpäkkeitä on vältettevä ja on pidettävä korkopaino tarpeeksi korkeana.


Säästämisen ja sijoittamisen neuvot ovat asiaa seuranneelle perusjuttuja, mutta ummikolle taatusti hyödyllistö tietoa.


Mielenkiintoinen nyannssi on kirjan välittämä maailmankuva. Se ei ole yltiöliberaali vaan henkii jonkinlaista uus-linkolalaisuutta, vastustaa konsumerismia eli kulutususkoa ja monin esimerkein näyttää, miten pahaa-aavistamaton oravanpyörässä kulkija ajautuu vapaaehtoiseen velkavankeuteen ja pakkotyöhön, joka riistää vaivihkaa perhearvot, vie ajan loputtomaan työntekoon ja korvaukseksi antaa kalliita keinoelämyksiä, joiden maksamiseen pitää tehdä lisää työtä. Näkökulma on virkistävän anarkistinen, survivalistinenkin. Tulee mieleen Timothy Ferris. 


"Pohjimmiltaan jokainen meistä tavoittelee elämässään onnea ja täyttymystä, kukin omalla tavallaan. Tämä tavoittelu saa meidät tekemään lähes mitä vain. Usein se johtaa täydelliseen umpikujaan ja pahimmillaan vuosikymmenien velkavankeuteen, kun luulemme onnellisuuden mystisen tilan kumpuavan ties mistä; urheiluautosta, tittelistä, luksusasunnosta ja sisustuksesta tai täydellisestä kumppanista..."


Kirjalla on kolme kirjoittajaa ja ainakin Kinskin silmään sattui muutama saumakohta, jossa tyylilaji hiukan notkahti. Toistoa on jonkin verran ja välillä paasaaminen saa tahattoman mahtipontistakin sävyä:


"Perimmäinen ongelma elämäntavassamme ja asenteissamme on se, että koemme elämän taisteluna, erilaisina yksittäisinä suoritteina, jotka on voitettava, saatava valmiiksi. Elämä ei kuitenkaan ole suoritus vaan soljuva virta toisiinsa saumattomasti liittyviä hetkiä. Tätä ymmärrystä hyödyntämällä voit tehdä itsestäsi vaivattomasti terveen, vauraan ja säästää aikaakin, kaikkea yhdessä..."


Kulutustottumuksia ja niihin liittyviä ilmiöitä, uskomuksia ja harhaisia käsityksiä tutkitaan kattavasti. Monin esimerkein osoitetaan, miten kuluttajaa höynäytetään ostamaan tarpeetonta roinaa ylihinnalla. Mielenkiintoinen on ankkuroinnen käsite:


"Meille on ominaista perustaa päätöksemme ja mielipiteemme ensimmäiseen havaintoomme tai saamaamme tiedonmuruseen. Esimerkiksi ostopäätöstä pohtiessamme ”ankkuroimme” käsityksemme hinnan kalleudesta tai halpuudesta aiemmin havaitsemaamme vastaavan tuotteen hintaan..."



 Työn merkityksen uudelleenarviointiin liittyy myös todellisen tuntipalkan määrittely.


"Rahallinen yksi yhteen -kustannus ei anna riittävän konkreettista kuvaa siitä hinnasta, jonka hankinnoista todellisuudessa maksat. Realistisemman kuvan saat, kun muutat hankintahinnan omiksi nettotyötunneiksesi. Toisin sanoen sinun on opeteltava laskemaan, miten paljon joudut viettämään aikaasi töissä (eli poissa muusta toiminnasta) voidaksesi ostaa haluamasi tuotteen tai mitä ikinä oletkaan ostamassa..."


Taloudenpitoa koskevat neuvot ovat järkeenkäyviä ja selkokielisiä. Lainaa kannattaa ottaa vain tuottaviin tarkoituksiin ja jopa asuntolaina omaan asuntoon nähdään tuottamattomana kulueränä. Auto on kallis harrastus ja suurin osa hankinnoistamme liittyy haluun tehdä vaikutus tai miellyttää muita. 


Kuten odottaa sopii, kirja on parhaimmillaan sijoittamista koskevissa luvuissa ja patistelee kutakin kohdallaan arvioimaan tilanteensa ja arvonsa ja tekemään tarpeelliset muutokset suunnitelmallisesti, omista lähtökohdista käsin.


"Sijoittaminen on hyvin yksinkertaista. Se on itse asiassa perusperiaatteeltaan jopa niin yksinkertaista, että eri tahot ovat keskittyneet tekemään siitä mahdollisimman monimutkaiselta vaikuttavan prosessin. Tässä on myös loistavasti onnistuttu, kuten talousuutisointi osoittaa.


Todella monet haluavat tehdä sijoittamisesta hyvin monimutkaista, koska se on heidän intresseissään. Mitä kernaammin annamme säästömme muiden käsiin, sitä paremmin heillä menee, meidän sijaamme."


Sijoitustavaksi suositellaan kuukausisäästämistä, tiukkaa kuluseurantaa, sijoittamista passiivisiin sijoitustuotteisiin ja harkitsemaan allokaatio tarkoin. 


Lopun yhteenveto on hyvä.


_______________________________________________________________


»  Kyseenalaista kuluttaminen arvoa tuovana tekijänä ja tutkaile vaikuttimiasi hankintoja tehdessäsi. Mikä on todellinen syysi?


»  Mitäpä jos raha ei olisi ensimmäinen pakopaikkasi elämän ongelmia ratkoessasi? Opi taitoja, arvosta kykyjä.


»  Tutki omaa arvomaailmaasi ja asenteitasi. Millaiset uskomukset ja arvotukset ovat tuoneet sinut tähän pisteeseen? Onko lopputulos positiivinen niin henkisesti kuin taloudellisesti? Oletko tyytyväinen? Jos vastaukset ovat kielteisiä, on syytä aloittaa muutoksen hakeminen saman tien. Muista kuitenkin: kiireellä ja fanaattisuudella et saavuta mitään.


»  Jos haluat jotain parempaa kuin keskiarvoelämää velkavuorineen, niin ole vähän (tai tarvittaessa enemmänkin) epänormaali. Voit vapaasti tehdä valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja, jopa niin sanotuissa suurissa asioissa, kunhan ne ovat oman arvomaailmasi ja tavoitteittesi mukaisia. Tulet kiittämään itseäsi, vaikka muut kummastelisivatkin. Kyseessä on sinun elämäsi!


»  Opettele hankkimaan tarvitsemasi harkiten ja edullisesti. Ylihinnan maksaminen on tyhmyyttä, ei rikkauden merkki. Muista myös, ettei halu ole tarve, vaikka niillä paljon yhteistä onkin.


»  Ollaksesi tyytyväinen ja onnellinen elämässäsi sinun ei tarvitse olla rikas eikä varakas. Voit itse määritellä varallisuutesi (tai varattomuutesi) tason; sen, mikä on sinulle riittävästi. Muista, että vauraus ei ole absoluuttinen euromäärä vaan elävä määre, johon elintapasi, arvosi ja valintasi vaikuttavat enemmän kuin rahojesi määrä. Suosittelemme tavoitetasoksi tukevaa ja kestävää asemaa varallisuusasteikon maltillisemmassa päässä sen sijaan, että lähtisit huimiin tavoitteisiin ja ponnisteluun kohti varallisuusasteikon ylintä kärkeä.


»  Tee taloutesi stressitesti! Sen avulla selvität ”vapautesi asteen” eli kulutusperustaisen aikavarallisuuden, joka kertoo, kuinka monta kuukautta tai vuotta voisit vaurautesi turvin elää ilman muita tuloja. Selvitä samalla, miten suuri osa nettotuloistasi päätyy säästöön. Tuo osuus kun määrittelee sen, kuinka kauan tavoitteesi saavuttaminen kestää.


»  Sijoittaminen sopii kaikille! Kaikki myös oppivat sen. Anna siis rahan tehdä työtä puolestasi ja nauti korkoa korolle -ilmiön hedelmistä.


»  Tunne omat inhimilliset ja psykologiset rajoitteesi. Yhdistämällä tiedon ja omakohtaiset kokemuksesi voit ajan myötä kehittää itseäsi niin sijoittajana kuin ihmisenä.


»  Tee sijoitussuunnitelma ja etsi juuri sinulle sopivat sijoitustuotteet. Älä kuitenkaan lykkää sijoittamisen aloittamista sillä perusteella, ettet ehdi paneutua riittävästi sijoitussuunnitelman tekoon tai tutustua erilaisiin tuotteisiin. Jos et luota itseesi, hae apua sijoituspalveluiden tarjoajilta, jotta pääset nopeasti alkuun. Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi, voit milloin vain hioa suunnitelmiasi paremmaksi.

»  Lopuksi se kaikkein tärkein: aloita jo tänään, yksi teko kerrallaan!

Loppuarvio


Käsillä on yleistajuinen, perinpohjainen, selkokielinen, hauskasti kirjoitettu ja raikasta näkemystä ottava taloustaidon ja vaurastumisen perusteos. Viestin ydin on oman taloudellisen kohtalon haltuunottaminen, riippumattomuus. Maailman tärkein kaava auttaa siinä.






Vahva lukusuositus meille kaikille!


Suosittelen teosta esimerkiksi ylioppilaslahjaksi tai muuten vain nuorille oppaaksi elämästä. Aloita nuorena!


Koskahan tätä kirjaa luetaan peruskoulussa?



*****



Linkki perinpohjaiseen radio-ohjelmaan kirjasta löytyy täältä. Kuuntelusuositus. Todella hyvin tehty ohjelma Antin ja Pasin ajatuksista. Hiukan haastavana toimittajana Juho-Pekka Rantala.


Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogi


Saituri. org












9 comments:

  1. Kiitos arvostelusta! Kirja kiinnostaisi varsinkin lahjaksi annettavaksi kun itse en ole ihan ummikko enää. Pasi tosin on harvoja salkunhoitajia, joiden käsiin aijon uskoa rahaa indeksisijoitusten lisäksi.

    Lainaustekstien fontti on todella pieni ja hankala lukea. Joutuu joko zuumaamaan naamaa lähemmäksi tai tekstiä isommaksi.

    ReplyDelete
  2. on ilmeistä, että indeksi-sijoittaja on todennäköisin voittaja. itselle on kuitenkin käsittämätöntä, että ilmiöstä puhuttaessa on tarkasteltava mistä markkinasta puhutaan indeksin yhteydessä? esim. jos sijoitat pohjoisamerikkaan 20 vuodeksi, sinun kannattaa ostaa S&P500 indeksirahastoa, koska se todellakin on laaja tilastollinen otos laajasta ja isosta markkinasta. jos taas olet päättänyt pysyä esim. "suomi"-osakkeissa se ei todellakaan ole laaja otos oikein mistään. hex:issä on hyviä oman alansa yhtiöitä, mutta on mielestäni järjetöntä ostaa näin pienen markkinan indeksiä.

    ReplyDelete
  3. ^ Maninyymi:

    Bloggerin alusta kenkkuilee. Yritin isontaa fonttia. Toivoakseni auttoi?

    ^ Anonymous:

    Aiheellinen huomautus.

    ReplyDelete
  4. Kyllä nyt näyttää hyvältä.

    ReplyDelete
  5. Itselleni kävi täysin samoin eli kirja tuli luettua kertaistumalta. Teksti on kirjoitettu helppolukuiseksi eikä kikkailla hienoilla termeillä. Henkilökohtaisesti kirja ei tuonut hirveästi uutta tietoa, mutta avasi ajattelemaan tiettyjä asioita syvemmin. Hyvä teos kokonaisuutena ja varmasti mainio ajatusten herättäjä juuri vaikka ylioppilaslahjaksi.

    ReplyDelete
  6. Asiallista tekstiä kyllä, itse olen nyt vuoden lueskellut koulun ohessa erilaisia kirjoja, palstoja ja blogeja sijoittamiseen liittyen sekä sijoitellut/spekuloinut (pelkoa vielä nykyisiin arvostustasoihin). Olen nyt 23 vuotias ja on talous sekä osakkeiden arvostukset, ynnä muut asiat valjenneet. Vähän ruvennut miettimään juuri tuota velkavankeus juttua, mitä kirjassa oli puhuttu, että olisiko kuitenkin fiksumpi sijoittaa pääomiaan tuottaviin osakkeisiin ja ostaa asunto sitten oikeasti rahalla, kun siihen on varaa? Ajatelin kysellä teiltä vanhemmilta(jos olette), koska lähisuvussani tämä asia vaikuttaa liian monimutkaiselta ja ei kiinnostavalta? Kuitenkin siinä tulee korkoa korolle ilmiö, kun sijoitat osakkeisiin. Tietysti pitää miettiä vuokratasoa. Jos vuorostaan otat velkaa niin vuorostaan pankille tulee korkoa maksettua aika paljon. Minua kiinnostaa nämä indeksirahastot, voitteko sanoa jotain esimerkkejä esimerkiksi Nordnetin kautta olevista, ei tarvitse olla sijoitussuosituksia. Jokainen on itse vastuussa päätöksistään. Miksi passiivisessa rahastossa ei mene veroa(oli ilmeisesti myöhempi kirjoitus) ?

    Hienosti kirjoitat asioista, varsinkin lääkäriksi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse aloitin täällä. Allokaatio osake/ korot 85/15 muistaakseni.

      http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/FundValues_FI.html

      Delete
  7. Moro,

    Hyviä havaintoja.
    Avaa nyt vielä tuo maailman tärkein kaava kun ei ihan äkkiseltään aukea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos huomautuksesta. Korkoa korolle. Vaikka tästä:

      http://www.rikaserakko.com/p/korkoa-korolle-laskuri.html

      Delete

Lisää kommenttisi, kiitos