Tuesday, November 6, 2012

Talvivaaran piina ja kylmäpäisen spekulantin tilaisuus


Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala vaatii Talvivaaran hallituksen puheenjohtajaa ja pääomistajaa Pekka Perää julkisuuteen.
Hautala vaati tiedotteessaan tiistaina, että Perä ”antaisi selvityksen siitä, miten Talvivaaran jatkuvat ongelmat saadaan poistettua päiväjärjestyksestä”.
Pekka Perällä on pääomistajana ja erityisesti hallituksen puheenjohtajana velvollisuus astua esiin nyt”, Hautalan tiedotteessa vaaditaan.
Kaivosyhtiö Talvivaara nousi sunnuntaina julkisuuteen, kun kävi ilmi, että yhtiön kaivoksen jätevesialtaasta vuotaa jätevettä ympäröivään luontoon.
Kipsisakka-allas vuotaa edelleen vettä Sotkamossa Talvivaaran kaivosalueella. Vettä vuotaa altaasta samalla vauhdilla kuin maanantaina, noin 6 000 kuutiometriä tunnissa. Talvivaaran kaivosyhtiö ei ole jatkuvista yrityksistä huolimatta onnistunut löytämään kipsisakka-altaan vuotokohtaa.
Kuudesosa vuodosta suuntautuu pohjoisen suuntaan ja loput etelän suuntaan. Suurin osa pohjoisen suuntaan vuotavasta vedestä saadaan ohjattua pohjoiselle jälkikäsittely-yksikölle, mutta pieni osa päästöstä menee edelleen alapuolisiin vesistöihin.Ylin käytössä oleva varastoallas on täyttymässä ja vesi ohjataan pääosin alemmille jälkikäsittely-yksiköille varastoitavaksi. Osa vesistä pumpataan vajaisiin liuos- ja varastoaltaisiin.
Talvivaaran osake on ollut   Helsingin pörssissä 3,46% laskussa. Nyt osake maksaa 1,562 ja lasku todennäköisesti jatkuu. P/E on negatiivinen, beta 1,62, näkymä heikko.
Julkisuuden myötä ostohetket lähestyvät. 
Jos omaa kyynistä mielenlaatua ja pelurin otetta, voi hypätä kyytiin. 
Toisaalta kapitalistikin voi suojella luontoa.

Laskuharjoitusten aika lienee myöhemmin. Todennäköisesti vahingonkorvausjutut heikentävät Talvivaaran tulosta vielä pitkään. Osakekurssi on myös tällä hetkellä niin alhaalla, että esimerkiksi strategisen sijoittajan löytyminen ja mukaan tulo ei välttämättä laskisi osakekurssia, sillä yhtiön riskiprofiili pienenee selvästi. 








No comments:

Post a Comment

Lisää kommenttisi, kiitos