Tuesday, October 2, 2018

Mennään syyskuussa paniikkiin joukolla (tai lokakuussa)


Pimeneviä iltoina on siihen taipuvaisen aika masentua ja lyödä läskiksi. Hiiteen ruska ja säteilevän ilman kristallinen, jäätävä kuulaus.

Riski ja harkittu riski

Taantuman mahdollisuudesta puhutaan nyt joka tuutissa. Tohtori Tuho on herännyt. Asiantuntijat kertovat varmana tietona, että uusi aiempia rajumpi lama iskee USA:n kautta marraskuusta 2019 alkaen. Italialaiset haluavat tuhlata, vaikka ovat hyvin varakkaita. Englanti haluaa mököttää saarellaan. Trump on tullut taas ihan kahjoksi. Elvyttää ihan uhallaan, laskee ruoja veroja ja on rakastunut Pohjois-Korean pulskaan diktaattoripoikaan. Suomen hallitus askartelee irtisanomissuojan romuttamiseksi, vaikka maassa on jättimäinen työttömyys. Asunnot, virtuaalivaluutat, kannabis ja vertaislainat ovat kuplassa. Kehoittavat pitämään kaiken käteisenä tai mieluummin kaivamaan niin syvälle maahan, ettei kukaan löydä. Henki haisee ja tuppi heiluu, karavaanin koirat haukkuvat.

En oikein osaa suhtautua tähän. Lypsäviä lehmiä ei kannattaisi panna teuraaksi ainakaan omassa navetassa vain sillä perusteella, että joku oli kirkolla kuullut puhuttavan maailmanlopusta. Haanpää tosin on sellaisenkin tapauksen kirjannut.

Salkku tuottaa kassavirtaa sen verran, että jos pahin tapahtuu, markkina-arvon sulamisella ei sinänsä ole merkitystä, mikäli kykenen pitämään rahoittajan eli Nordnet-pankin tyynenä. Poikkimenemisen ahdollisuus on aika pieni.  Pakkohan tämä on katsoa.

Juuri saamani tiedon mukaan pmaailmanlaajuinen pankkikriisi alkaa tällä viikolla perjantaiaamuna klo 10.22. On mielenkiintoista nähdä, menenkö silloin paniikkiin. Ja menevätkö muutkin?

Sharevillessa on mainio kuva asiasta.





Tammikuu -syyskuu 2018

Syyskuussa osinkoa maksoivat Wärtsilä ja kiinteistöyhtiö STAG yhteensä 205 euroa. Vuoden alusta saadut brutto-osingot ovat yhteensä  6487 euroa. Nettona salkkuun on tuloutunut lainaa lyhentämään 5001 euroa ja kaikki osingot on sijoitettu uudelleen.

Uutta pääomaa talletin vuoden alusta lähtien 6397 euroa. Näin koko portfolioon lisätty uusi pääoma on yhteensä 11398 euroa eli 1266 euroa kuukaudessa. Säästöaste on 22%.

Osinkokertymä kasvaa hiljalleen.




Koko salkku

Markkina-arvo                    223464                       
Oma pääoma                      173566                       
Sijoitusvelka 0,99%             49898                         

Käteinen ja lyhyet korot     6754
Vieras korollinen pääoma  43144

Nettogearing  (  vieras pääoma/ oma pääoma)    25%


Lainoitusaste ( vieras pääoma/ markkina-arvo)   19%

Nousun tässäkin vaiheessä osakkeiden osuus portfoliosta on 125%. 

Osakeallokaatio

Seuraavassa tarkastelen salkkuni suurimpia yksittäisiä omistuksia. Nordnetin pääsalkku näyttää tältä. Huolimatta laajasta hajautuksesta koko portfoliossa osakepoiminnat ovat hyvinkin keskittyneitä. Seitsemän suurinta yhtiötä kattaa 50% koko salkusta. 






Osakesektorit 21.9.18 Morningstarin mukaan. Mukana myös indeksirahastot ja etf:t.


Sektorijakaumassa vertailuindeksinä on maailmaindeksi. Allkokaatiossa korostuvat kiinteistöt ja teollisuus, alipainossa on teknologia.


Alipainossa Amerikka ja Aasia, ylipainossa euron ulkopuoliset pohjoismaat. 




Arvostuskertoimien perusteella salkku on kovin kallis.




Tuotto vuoden alusta on 6%. Alla koko porfolion kehitys perustamishetkestä lähtien. Nousukauden aikana olen nippa nappa pysynyt indeksien kyydissä. Saatu lisäarvo on lähinnä viihteen puolella. Hauskaahan asioiden luuraaminen on!



Top 10 Hodings Breakdown



Kumulatiivinen kehitys. Säästöprojekti etenee. Seuranta antaa lohtua notkoissa.



Hyvää syksyä kanssamatkustajille! Olkaa varovaisia sen paniikin kanssa.


______________________________________________________________________

Sivun katselut viime kuussa
6 618
Sivun katselujen koko historia
589 100
Sivun katselut tänään
78
Sivun katselut eilen
191





2 comments:

  1. Moi! Markkinatunnelman What did I say? - kohdassa todennäköisesti alkaisi syntyä divergenssejä ylöspäin eri teknisissä indikaattoreissa.. vko- tai kk-näkymissä. Eli mittarit olisivat jo ed. pohjaa ylempänä vaikka kurssi tekee uuden pohjan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista!

      Oma ymmärrykseni TA:sta on kovin ohut ja siispä tyydyn vain irvistelemään psykologiselle älämölölle, joka kurssivärähtelyjä ympäröi kiimaisen sumun lailla. Keskimäärin pörssi kai kehittyy bkt:n tahdissa ja pitkällä aikavälillä olemme kaikki ...hm.

      Delete

Lisää kommenttisi, kiitos