Saturday, May 14, 2016

Huhtikuussa maksoin velkaa


          Kevään enteitä. Vola kohdallaan.

Riskit.

Markkinariskiltä voi suojautua monin tavoin. Suojautuminen vaikkapa johdannaisilla lienee kallista ja suojaustarpeen aikataulua on mahdoton ennustaa. Ennen kaikkea johdannaisten kanssa puljaaminen menee osaamistasoni yli huimasti enkä isommin halua edes opetella.

Volatiliteetti, markkinoiden satunnainen ja arvaamaton huojuminen taas  ovat mieluummin mahdollisuus kuin uhka. Riittävä omistusten hajautus ja käteinen ovat parasta suojausta. 

Oman sijoitusportfolioni allokaatiossani korkosijoituksia on nyt vähän, kiinteistöjä (REIT) noin 15% ja loput osakepoimintoja tai osakeindeksiosuuksia. 

Rahoitusriskin alentamista velkaa maksamalla olen harkinnut jo pitkään. Nykyisen matalan korkotason kestoa ei voi ennakoida. Varteenotettava on huomata mahdollisuus ajautua maksukyvyttömyyteen liian velkaisessa salkussa.

Osakkeissa lienee nykyisin paljon sellaista rahaa, joka normaaleissa, tavanomaisissa, totutuissa, terveissä  korko-olosuhteissa olisi muualla. Roskalainoja kutsutaan eufemistisesti high yield -lainoiksi, mutta silti ne ovat roskalainoja. Vertaislainaus eli koronkiskonta ei sekään houkuttele kaikkia. Jäljelle jäävät osinko-osakkeet.

Jos ja kun turvasatamaa osinko-osakkeista hakeva riskipääoma hakeutuu muualle, osakkeiden markkina-arvot laskevat yhtä aikaa, samoin myös kiinteistöjen arvot. Korkojen noustessa osinkotasot alenevat ja velanhoitoon käytettävät osinkotulot alenevat.   

Markkinan laskiessa edelleen osakkeiden vakuusarvot romahtavat. 
Nykyisen lainoitusarvon ei tarvitse alentua rahoitusyhtiön yksipuolisella ilmoituksella enempää kuin tasolta 85 % tasolle 50 %, kun velkasijoittaja onkin jo pulassa. 


Veli Velka muuttuu veljenpojaksi niskassa. 

Tähän liittyen kevensin portfolion velkaa reippaasti. Kun sijoituslaina oli suurimmillaan 43200 euroa, se on nyt 17999 euroa. 
Koko salkun velka on 13 % kokonaisarvosta. 
Nordnet- velkatilin lainoitusarvo eli limiitti on 90 731  EUR. 

Oman pääoman keräämiseksi myin lisää osakkeita, rahastoja ja korkorahastoja lähes 24000 euron edestä ja lisäsin myös pääomaa salkkuun. Myynnit sain justeerattua niin, että veroseuraamuksia ei ule. 

Yritin jättää mahdollisimman korkean potentiaalin omaavia yhtiöitä myyntien ulkopuolelle. Portfolio on nyt vähemmän hajautettu kuin aiemmin. Alla salkkujen suurimman omistukset.

1. Nordnet


2. Seligson &Co.






Koko porfolion eri komponenttien rahoitus ajan funktiona  näyttää 8.5.2016 tältä



Huhtikuun osingot. 
Osingot tukivat myös velan alentamisen pyrkimystä.



















Osinkojen vuosieuranta.



Viimeisen vuoden ajalta netto-osingot kuukautta kohti ovat 513 euroa. Eteenpäin mennään ja matkalla tavoitteeseen -1000e/kk olen puolivälissä.

---

Ei se salkku ihan tyhjäksi jäänyt. Tässä linkki koko salkkuun.
Ellei linkki toimi, ilmoita siitä kommenttilaatikossa!

Päivitys on vähän myöhässä, koska olemme olleet mökillä kevättöissä. Puutarhassa touhuaminen ei kostaudu huonona tuloksena kuten sijoittamisessa pakkaa käymään. Olen myös innostunut opiskelemaan kokkaamista kasviskeittiössä. Siinä hyvät raaka-aineet, niiden tasapaino sekä AJOITUS ovat ratkaisevia. Maistuisiko parsa?

Näin harrastukset tukevat toisiaan. Nam.




Heleää helluntaita!












__________________________________________________________________________

Sivun katselut viime kuussa
12 072
Sivun katselujen koko historia
298 785






7 comments:

  1. Alle 10 % velkavipu osakkeissa on varmaan ihan asiallinen tavoite. Minulla asunnoissa nyt velkavipu 34 %, joka tuntuu koko ajan liian pieneltä (ahneena mietin että alhaisten korkojen aikana menetän tuottoa). Ennen ajattelin, että nostan seuraavan suuren asuntosijoituksen mukana velkavivun pikkuisen alle 50 %, mutta mietin vielä prosentin tarkkaan ennen sijoituspäätökseni tekemistä tammikuussa 2017. Toivotaan että markkinat näyttää selkeän suunnan, paljon uskallan velkavivun tuolloin olla, muuten saatan silloin sössiä ja ottaa liian velkapainotteisen kokonaisuuden asuntosalkkuuni ja sitten rysähtää laskussa...

    ReplyDelete
  2. On vaikea keksiä tilannetta, jossa joudut tätä liikettä katumaan.

    ReplyDelete
  3. Loistava kirjoitus velasta löytyi sinulta blogista myös täältä:

    http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2012/12/tilipaatos-2012-ja-skumppaa.html

    ReplyDelete
  4. Itse päädyin suojaamaan salkkuani ostamalla inverse/short ETF:ää eli ProShares Short S&P500:sta, jonka pitäisi mennä aina päinvastaiseen suuntaan kuin indeksin. Aikaisemmin käytin warrantteja, mutta niiden kanssa pitäisi nopean aika-arvon menetyksen takia osua niin tarkkaan kohdalleen ajoituksen kanssa, etten pitänyt niitä tarpeeksi hyvinä suojaustarkoitukseen. Short ETF:llä voi paljon huolettomammin odotella laskun alkamista.

    Tuon ETF:n kohdalla on vielä niinkin, että sen vakuusarvo on 70 %. Hajautusehdonkin täyttymiseen tuo auttaa. Ilman tuota sijoitusta Technopolis olisi varmaankin ylipainolla salkussani.

    Minulla on tällä hetkellä noin puolet salkkuni velasta kiinni tuossa suojaavassa ETF:ssä, jonka arvo siis nousee, kun pörssit laskee. Näin ollen iso lasku ei enää ole uhka lainoitetulle salkulle, vaan tuolloin saisin myytyä hyvällä voitolla suojauksen, ja samalla laskettua hyvällä summalla velkani määrää.

    Minulla on ollut tämä suojaustapa käytössä vasta vähän aikaa, mutta se vaikuttaa paremmalta tavalta kuin aiemmin käyttämäni warrantit. Pitää tosin katsoa, miten tuo todellisuudessa käyttäytyy kunnon nousuissa ja laskuissa ennen kuin voin tehdä täsmällisempiä johtopäätöksiä.

    ReplyDelete
  5. Voitko hieman avata miten tuo suojaus toimii kun eikö se myös syö sinulta tuoton jos tulee nousumarkkina? Karkeasti lopputulos arvonnoususta plus miinus nolla, osinko lukuunottamatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, suojaus suojaa myös nousulta. Jos suojaus olisi täydellinen, niin salkkuni pysyisi ennallaan sekä markkinoiden nousuissa että laskuissa. Käytän kuitenkin vain osittaista (itse asiassa hyvin pientä) suojausta, koska en luota ennustuskykyihini niin paljoa, mutta haluan hieman "pelata" näkemystäni markkinoiden suunnasta. Näin ollen nousuissa salkku nousee hieman vähemmän kuin se nousisi muuten ja laskuissa laskee hieman vähemmän kuin muuten.

      Jotta koko hommassa olisi mitään ideaa, täytyy minun tietenkin pitää laskua todennäköisempänä suuntana kuin nousua. Minun pitää siis tarkasti miettiä, milloin pidän salkussani suojausta ja milloin en. Tuon inverse ETF:n tarkoitus on siis nousta 1 %, kun markkina laskee 1 %:n, ja päinvastoin.

      Ostetun suojauksen sijasta voisin saada hyvin samankaltaisen vaikutuksen myymällä salkustani sijoituksia. Tämä kuitenkin realisoisi myyntivoitot (verot) ja olisi iso riski, että valitsen juuri väärät yhtiöt myytäväksi. Koko salkun keventäminen samassa suhteessa olisi kaupankäyntikulujen takia liian kallista. Ostamalla suojauksen short ETF:n kautta saan puolestaan tasaisen suojan markkinoiden yleisen laskun varalta ilman yhtiökohtaista riskiä (eli riskiä siitä, että myyty yhtiö tarjoaa hyviä uutisia ja kurssi nousee).

      Delete

Lisää kommenttisi, kiitos