Sunday, April 17, 2016

Q1 2016. Polkumylly ja teurastuspuuhia.Muuan maailmanhistorian merkkimies heittäytyi perin runolliseksi uudenvuoden yönä kauan sitten. - Kuka? (  - vastaus lopussa..*)

Joskus minä vihaan isoa kaupunkia,
kuinka kaunista ja miellyttävää on olla täällä,
joskus en koskaan haluaisi palata.

Lapset odottavat meitä ovella myrskylyhtyjen kanssa,
lumimyrsky raivoaa ulkopuolella,
kuinka paljon parempaa on tarinoida takan äärellä.

Omaatuntoani kalvaa se, että meillä ovat asiat täällä niin hyvin
mutta minun on pian palattava polkumyllyyn.Maaliskuussa osinkoja on tullut bruttona 933 euroa, jotka verojen jälkeen palautuvat salkkuun.
Osinkokertymän näkymä ulottuu puoleen väliin huhtikuuta.

Summat linkin takana.

Seligson-salkun allokaatio.Seligsonin salkun historiaa.

Sama aika Nordnetilla. Olen kehnompi aktiivisijoittaja kuin indeksi.Tässä linkki koko salkkuun.

Velkaisuus.

Kuten kuviosta näkyy, sijoituslaina on roihahtanut yli äyräiden. Se kyllästyttää. Miksi polkea? Olen päättänyt tehdä asialle jotain ja ryhtyä panemaan teuraaksi osan yhtiöistä. Turhat rönsyt ja tappiolla olevat omistukset on syytä myydä.

Teurastuslista.

Alustava listaus suunnitelluista myynneistä on seuraava:

-Avance Gas Holding kokonaan. Tappiolla 36%.
-Aspo  (25%). Hyvä yhtiö, rahaa on saatava. +-
-Elisa 33%. Voitolla 120%. 
-Fortum 33%. Tappiolla 14%.
.Nokia 25%. Hiukan tappiolla.
-Nokian Renkaat 20%. Voitolla.
-Investor 100%. Omistan samoja yhtiöitä indeksin kautta.
.QQQ 100%. Voitolla 80%. Omistan yhtiöt toista kautta.


Näillä myynneillä kustannusvaikutus verotukseen olisi neutraali. Allokaatiossa pienet yhtiöt korostuvat hiukan. Nykyinen Nordnetin sijoituslaina 42000 euroa 0,99% korolla puolittuu ja koko portfolio on paremmassa asemassa tulevaa varten - on se millainen hyvänsä. Myyn vain osan ja jatkan myyntejä edelleen.

Tavoite on reilusti alle 10% vipu, jonka voisi maksaa pois kuukausittain 12 kuukauden aikana pidättymällä lisäostoista. 

Kaikki korkopositiot ajattelin myös realisoida, sen mitä kevään myynneistä enää jäi.

TAVOITE ON VELATON SALKKU.

Nämä ovat alustavia suunnitelmia.  Vaikutus tuleviin osinkotuottohin olisi 0,04* 42000 =1680. Ei kohtuutonta.

Velka on rasite.  Meno mahdolliseen taantumaan 42 k€ velkalastissa estäisi lisäostot. Koska ajoittaminen  ei onnistu, nyt on yhtä hyvä aika myydä kuin koska tahansa. 


Mitäs tuumaatte?
______________________________________________________________

Sivun katselut tänään
142
Sivun katselut eilen
352
Sivun katselut viime kuussa
11 220
Sivun katselujen koko historia
287 480
________________________________________________________________

*Tuntematon runoilija on propagandaministeri ja kielen virtuoosi Joseph Goebbels päiväkirjassaan 31.12.1940. Barbarossa-suunnitelma oli valmistunut kaksi viikkoa aikaisemmin. Runo on julkaistu Paavo Rantasen teoksessa Suomi kaltevalla pinnalla. Suomentajaa ei mainita.
12 comments:

 1. Minä vasta teen osakkeille sijoitusuunnitelmaa (nyt kaikki kiinni asunnoissa), mutta kunhan sijoitussuunnitelman osakeostojen sijoitusummat vuoteen tai pariin vuoteen asti ovat selvillä palaa tänne sinun sivulle. Ja päivitän oman osakeosto tietämykseni. Nyt siis alustavasti tähtään vaan tuohon Nordnetin kultatasoon suunnitelmassa, sitten myöhemmin näkee osaanko olla niin turvallinen osakeostoissani. Ja minun pitää laskea, milloin tuohon kultatasoon edes pääsen, kun lähtökohtani voi olla 6000 e osakkeita per yhtiö ja 10-12 yhtiötä ja osinkoyhtiöillä pääpaino. Ja paljon uskallan ottaa velkavipua käyttöön. Osakkeisiin itsessään en paljoakaan, mutta minulla siis pääpaino asunnoissa eli kokonaisuuteen sopii hyvin velkavivun käyttö osakkeisiin. Mutta laskelmat vielä kesken...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kinskille,

   Minulla on velaton salkku ja tulee aina olemaan. 1 USA rahasto ja 12 osaketta. Voisin ottaa vipua, mutta en ota. Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Sananlaskuissa on totuuden siemen.

   Usein sanotaan, että kun romahtaa, niin silloin pitää ostaa. Jos on vipua, monia eri osakkeita, eikä kunnolla pätäkkää, niin onhan se huono yhdistelmä.

   Jos minä olisin sinä, niin keskittäisin rajusti omistuksia. Valitse joku rahastoyhtiö, jonka kanssa voit elää ja keskityt niiden rahastoihin. Eikä tarvitse olla 10 eri rahastoa. Myyt loput rahastofirmat ja osuudet pois.

   Myisin myös kaikki kiinteistöfirmat pois. Ei toivoakaan arvonnoususta. Osinkoja saa esim. Sammosta, UPM, Nokian Renkaista ja Elisasta. Sampoa voisit ehkä ostaa lisää, enkä kyllä myisi NRE pois. Joitain pieniä osuuksia suorista pois esim Okmetic, Aspo, PKC.

   Eli muutama rahasto, velat pois, ostat hieman lisää hyvien firmojen osakkeita ja käteistä jemmaan 10000e.   Delete
  2. Kiitos kommentista!

   Itsekriitikin paikka nyt.

   Aiempi huoleton osakkeiden shoppailu taisi hiukan karata käsistä ja vaikken missään maailmanlopun tunnelmissa olekaan, ajatus isosta velasta ja mahdollisesta hallitsemattomasta luisusta pakkorealisointeihin ärsyttävät.

   Alun perin kun otin "vipua" -lue velkaa, jolla spekuloin tulevaan arvonnousuun luottaen - ihan vaan kokeeksi. Osta ja pidä velaksi on yhtä lailla spekulointia kuin muukin pelaaminen? Kokeiltu on.

   Delete
  3. Vastaan vielä, että minäkin olen touhunnut vaikka mitä, mutta sitten loppui motivaatio ja oli tehtävä sellainen salkku, että ei tarvitse vahtia asioita.

   Velka ei ole minun juttu, ei todellakaan. Aina pitää olla sellainen tilanne, että itse päättää omista raha-asioista, eikä joku muu.

   Se otetaan, mitä markkinoilta annetaan. Ei ole hääviä hommaa treidata, veivata, vivuttaa ja kyylätä 24/7 käppyröitä. Pää siinä hajoaa, vaikka tiliä tulisikin.

   Tuotot ovat kaiken lisäksi melko tiukassa. Monista firmoista ei todellakaan saa arvonnousua. Kurssit vain heiluvat suhdanteiden mukaan.

   Kannattaa tutkia, että osinkofirma on oikeasti osinkofirma esim(Elisa,UPM,Tikkurila,Sampo, eikä mikään välimallin rytöpaja, joista ei saa kunnon osinkoa, eikä kasvusta ole tietoakaan. HEX on täynnä sellaisia.

   Kasvun pitäisi olla on oikeasti kasvua(liikevaihto,eps,hyvä ROE),esim Kone, Assa Abloy, Nibe, Nike, Mastercard.

   Sellaisia on todella mukava omistaa, mutta niitä vain ei ikinä saa halvalla. Eli pienellä panoksella mukaan, kun ne ovat kalliita ja sitten vain odotellaan.

   Rahastolla voi ottaa markkinatuoton. Seligson 25 Brändiä on tuottanut näköjään 8,09% per vuosi, joka on hyvä tuotto. Tuon salkun sisältöä kun katselee, niin eipä sitä ihminen paljon muuta enää tarvitsekaan.

   Delete
 2. Itse määritin että velkaa ei saa olla salkussani yli 25% koko salkun arvosta. Joutuisin tekemään myyntejä vasta kun osakkeet laskisivat 50%. Kuulostaa ihan tarpeeksi turvalliselta.

  ReplyDelete
 3. Hyvä päätös. Tällä hetkellä vivuttaminen on riskistä, mikäli ei voi tosipaikan tullen hankkia lisää osakkeita esim pankkilainalla. Suunnitelmasi on siis hyvä, itse olen alkuvuoden paniikkiaallon velkaostot realisoinut voitolla. Tulen näin toimimaan myös jatkossa, mikäli 15-20 %:n dippejä tapahtuu.

  ReplyDelete
 4. Uskoisin, että nyt on hyvä aika vähentää vipua ja ottaa sitä vasta jos/kun kunnon pudotus tulee.

  ReplyDelete
 5. Itse en ole missään vaiheessa sijoitusvelan/vivun ottamista edes harkinnut. Tavallaan asuntolainan pitäminen samalla kun tekee sijoituksia on ollut sitä.

  ReplyDelete
 6. Itse odottaisin tovin Avancen kanssa. Kurssi toipunee vielä ja osinkototto on ollut hyvä. Q1 julkistetaan kohta ja se taitaa olla heikko.ja osinko tullee tippumaan, mutta tilanne paranee kyllä vielä.

  ReplyDelete
 7. Itse en luopusi Avancesta kokonaan näillä historian alhaisimmilla kurssitasoilla. Uskon vahvasti kurssitason ylpymiseeen ja vähintäänkin kohtuulliseen osinkotuottoon jatkossa, mutta tämän vuoden q1 ja q2 on heikkoja.

  ReplyDelete
 8. Hyvää pohdintaa ja hyviä päätöksiä näköjään luvassa. Itse aloitin vasta velkaantumisen Nordnet-salkussa. Valtaosa velasta on kuitenkin yhden kulutusluoton poismaksuun. Varsinaiseen osakeostoon minulla on tällä hetkellä n. 700 euroa.

  Omassa blogissani olen pohtinut (eli soutanut ja huovannut) velkavivun käyttöä. Koska superluotto on poikkeuksellisen edullinen ja joustava laina, en kauhistele, jos salkkua vastaan on hieman velkaa.

  Itse alan kallistua tuohon max 10%:n velkaisuusasteeseen salkussa.

  t. Harry Holdari

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kaikille kommentoijille!

   Vastaan tämäm päivän blogipostauksessa.
   Avance on tuhonnut niin paljon pääomaa, että saa luvan riittää -ainakin toistaiseksi, hyvät lupaukset tulevasta velaksi.

   Delete

Lisää kommenttisi, kiitos