Tuesday, January 13, 2015

FORTUM: Venäjä on meidän kotimarkkinaa

         Veden voima on valtaisa. Kovaan kallioon uurtuu polku.

12.1.2015 

Lisäys Fortum 50 kpl a' 17,41€. Osuus salkussa nyt 6,45%. Ajattelin ostaa vielä lisää, mutta pienissä erissä. Voi olla, että osingon irtoamisen jälkeen Fortumia saa halvallakin.

Fortum teki rohkean liikun. Luulenpa, että se saa arvostusta myös vastapuolelta. Peli on kovaa mutta rehtiä. Kuula joukkoineen ansaitsee onnittelut jälkikäteenkin.


"Neljän yhtiön välisessä järjestelyssä Fortum saa enemmistöosuuden perustettavasta venäläisestä vesivoimavoimayhtiöstä ja siirtää yhteisyritys TGC-1:n lämpövoimalat kaasujätti Gazpromin omistukseen.
Osana kuviota Fortum on valmis investoimaan noin 250 miljoonaa euroa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, jonka vähemmistöosakas on venäläinen Rosatom."
(Arvopaperi 2.12.2014)

Olihan sitä jo odotettu, ainakin mikäli Anders  Oldenburgiin on uskomista. Ja miksipä ei uskoisi, tunnetusti rehellinen ja viisas mies kun hän on.

Kyse on Fortumin jo joulukuun alussa tapahtuneesta koplauksesta, jolla mitä ilmeisimmin CEO Timo Kuulan johdolla Fortum saa huiman määrän vesivoimaa lähialueelta ja tavattoman halvalla. 

Oldenburgilta suora lainaus tämän jipon eduista:


"1. Pitkään kestänyt hankala pattitilanne TGC-1:ssä ratkeaa
2. Fortum saa hallintaansa TGC-1:n pitkällä tähtäimellä arvokkaimman osan
3. Kaupan rakenteessa on keskipitkällä aikavälillä ”poliittinen suojaus”
4. Ostettava kapasiteetti on kuranttia eikä vaadi äkillisiä jätti-investointeja
5. Epävarmuus Fortumin tulevasta rahankäytöstä vähenee
6. Fortumin arvo pitkän aikavälin sijoituksena nousee selvästi (osakekurssi tuskin heti)

Edellyttäen siis, että kauppa toteutuu.-"


Tämä järjestely tarkoittaa, että venäläiset maksavat Fortumille siitä, että se lähtee mukaan Fennovoimaan. Lisäksi Fortum pääsee myymään asiantuntijapalveluja Fennovoimalle.

Katsokaapa tarkasti Fortumin  webcast  asiasta.

Kaikista kiinnostavimpia ovat kysymykset. Siellä Kuula sanoo jännän lauseen:  "Venäjä on meidän kotimarkkinaa." Kuulan esiintyminen on ihailtavan selkeää. Toivottavasti mies palaa vielä kunnossa sorvin ääreen. Häntä tarvitaan.

Sama vielä kalvojen muodossa (Fortum 2.12.2014):

webcastin kalvot


Fortumin valuaatiosta:

Inderesin laskemat tunnusluvut ovat alla.
Tärkeä luku EV/EBIDTA on noin 12,xx ja osinkotuotto kuuden prosentin pinnassa

 4-Tradersin  ennusteen mukaan konsensus arvon kehityksestä kulkee 14,00 ja 23,50€ välillä. Oma keskihintani on 14,78€ lisäyksen jälkeen. 

Maltillisen osinko-odotuksen 1,08 mukaan osinkotuotto olisi 7,3%, mitä pidän riskin ottamisen väärtinä.


Venäjäriski

Poliittinen riski on ilman muuta olemassa. Toisaalta jos jokin valtio ryhtyy kansallistamaan naapurin valtionyhtiöitä, ollaan muutenkin lirissä. Suomi ei ole Krim.

Salkkuuni sisältyy venäjäriskiä suoraan edustavia yhtiöitä seuraavasti:

Nokian Renkaat    9%
Fortum                  6,4%
Tikkurila                2,3%

Näistä aion vielä lisätä Fortumia ( 9%) ja Tikkurilaa (6%).
Pitkällä aikavälillä uskon yhtiöiden lisäävän omistaja-arvoa tuntuvasti.

Tämä on kai sitä näkemyksen ottamista.


***

Ai niin. Sitten jippo numero kaksi:
(Tämä on ennustus:)


Fortum hakee seuraavalta hallitukselta ja eduskunnalta uutta ydinvoimalalupaa,

sillä Fortumin Loviisan ydinvoimalat ovat poistumassa käytöstä parinkymmenen vuoden 

päästä. Win-win-win.

2 comments:

  1. Minkäköhän takia tuon osingon ennustetaan tippuvan vuonna 2017? Onko tuolla TGC1-kaupalla tekemistä asian kanssa vai onko silloin käytetty kaikki ylimääräinen käteinen Fortumin toimesta? Itse en hirveästi välitä näistä yrityksistä, joista ei ole kasvua odotettavissa. Ainakin tuloksen pitäisi parantua pitkällä tähtäimellä. Vakaa tuloksentekijähän tämä tosin on ja tulee olemaankin.

    ReplyDelete
  2. Liittyyköhän tuo osingon tippuminen osaltaan myös siihen, että sähkön hinnan on ennustettu laskevan pidemmällä aikavälillä?
    Minua taas kiinnostavat yritykset, joiden hinnoittelussa ei kasvun mahdollisuutta juuri huomioida. Käsittääkseni Fortum on juuri investoinut kasvumahdollisuuksiin myymällä sähköverkkoja ja hankkimalla esim. tuota vesivoimaa Venäjältä.
    Toivon myös, että Kuula vielä palaa sairaslomalta, vaikka vähän pahaa pelkäänkin. Viimeksikin mies kuitenkin jäi sairaslomalle jo levinneen syövän vuoksi ja minusta se, että hän palasi jo kertaalleen töihin on kova juttu. Mutta toivotaan parasta.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos