Wednesday, December 31, 2014

Vuosi 2014: Osinkot hyvät

                                       -  Eivät ollenkaan happamia
                      

Erään suomalaisen veteraanisijoittajan lausahdus jostain (yleensä suomalaisesta) yhtiöstä on siivittänyt sosiaalisen median vääräleuat käyttämään hyväntahtoisen huumorin sävyttämää mukaelmaa kuvaamaan hyvää osinkoa jakavaa yhtiötä yleisemminkin.

" OSINKOT HYVÄT."


Paljon on aiheellistakin parranpärinää siitä, että osinkotulojen hamuaminen huonontaa pitkän aikavälin osaketuottoja, koska korkoa korolle -ilmiö uudelleen ja uudelleen katkeaa. Osingot uudelleen sijoittamalla tätä voi hiukan paikata. Kuluja tulee.


Järkevämpää olisi ladata rahansa halpoihin rahasto- tai ETF- indeksiosuuksiin, joissa osinko jää suoraan rahastoon kerryttämään pääomaa, korkoa korolle toimii ja verojen maksua voidaan lykätä parhaimmillaan vuosikymmenten päähän, kun voitto kotiutetaan myyntivoiton muodossa.


Oma käsitykseni on, että kyseessä on makuasia. Osinko lisää motivaatiota ja kertoo, että yhtiö on kunnossa, kun se kykenee jakamaan järkevän osan saamastaan voitosta osakkeenomistajille. 


Osingonmaksun leikkaaminen tai lakkaaminen kertoo bisneksen olevana vaikeuksissa - ainakin tilapäisesti. Osinko on periaatteessa sijoittajan saamaa palkkaa siitä työstä, jota sijoitettu raha hänen puolestaan tekee. 


Koska en osaa sanoa, miten asia todellisuudessa on, sijoitan mielelläni sekä hyvää, kasvavaa osinkoa maksaviin osakeyhtiöihin että rahastoihin ja ETF-osuuksiin. Ja myös korkorahastoihin. Esimerkiksi Seligsonin Euro-Obligaatio A on tuottanut vuodessa 11,6%.



Volatiilissa markkinassa tasaisesti kertyvä ja mielellään lisääntyvä osingoista kertyvä kassavirta rauhoittaa toimimasta paniikinomaisesti, kun milloin mistäkin syystä sitä paniikkia on tai lietsoutuu.


Verotus Suomessa on kireää. Yksi asia on varma: emme voi tietää, kuinka kireää se on tulevaisuudessa. Valtiontalouden tutkimusviraston (VATT) muistiossa verrataan suomalaista verotusta kansainvälisesti. 


VATT: "Yleisenä trendinä on ollut yhteisöveroprosenttien huomattava aleneminen

sekä jaetun voiton verotuksen painopisteen siirtyminen osakkaalle.

" Muun muassa kulutuksen implisiittisten veroasteiden perusteella Suomi sijoittui EU27-maiden seitsemänneksi kireimmäksi verotuksen maaksi."




Vertailu päättyy vuoteen 2011. Kovin korkea suomalainen pääomatuloverotus ei vielä silloin ollut suhteessa verrokkeihin. Tiedämme kuitenkin, että sen jälkeen sijoittajan  - paremminkin - osakesäästäjän -pääomaverotusta on korjattu ylöspäin moneen otteeseen ja ei ole mitään takuita siitä, etteikö niin tapahdu vastakin.


Pääomatulon verotus on Suomessa lievästi progressiivista. Vuonna 2014 pääomatulon veroprosentti on 30 % 40 000 euroon asti ja 32 % tämän ylittävältä osalta. Vuosina 2012–2013 veroprosentit olivat samat, mutta tuloraja oli 50 000 euroa.

Pääomatulon veroprosentti oli 25 % vuosina 1993–1995. Myöhemmin sitä on muutettu seuraavasti: 28 % (1995–1999), 29 % (2000–2004), 28 % (2005–2011) ja 30/32 % (2012–).
Vuonna 2015:
"Pääomatulojen verotus kiristyy siten, että ylemmän verokannan tulorajaa alennetaan 40 000 eurosta 30 000 euroon ja ylempi kanta korotetaan 32 prosentista 33 prosenttiin vuonna 2015.

Nykyisestä 1 500 euron verovapaasta osuuspääoman korosta luovutaan. Suurten osuuskuntien jakama voitto on jatkossa 5 000 euroon asti osin veronalaista pääomatuloa."




Joulukuussa salkkuun kertyi osinkoja seuraavasti:




Koko vuoden osinkokertymä on 5420 euroa. 

Osinkovirta on edellisvuodesta liki tuplaantunut ja toissa vuodesta kolminkertaistunut. Pitää olla pienestä iloinen. Valuutoissa maksetut osingot jätän valuuttatilille vartoamaan uudelleensijoitusta. Siten voi hiukan säästää vaihtokuluissa.





Tähänastiset veronpidätysten jälkeen käteen jäi 4307 euroa, se on 359 euroa kuussa. 
Matkaa tavoitteeseen - tonni puhdasta käteen kuukaudessa on vielä takkusten takana.

Toivotan kanssavaeltajille hyvää uutta vuotta ja kireitä siimoja vuodelle 2015. 


Hyvää kannattaa pilkkiä. 
























_________________________________________________________________________



Sivun katselut tänään
612
Sivun katselut eilen
781
Sivun katselut viime kuussa
11 296
Sivun katselujen koko historia
118 025

Palaan vuoden 2014 muuhun tulokseen alkuvuodesta. USA:n ja Kanadan pörssit ovat vielä auki.

Uudenvuodenaatto 31.12.
Auki: USA ja Kanada
Kiinni: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Saksa

























3 comments:

  1. Hyvät osinkot! Samaa olen pohdiskellut noista osingoista: toisaalta niitä on kiva on saada, mutta järki sanoo, että veron maksaminen niistä heti syö tulevaisuuden tuottoja. Ehkä valitsemasi sekä-että-linja on järkevä.

    ReplyDelete
  2. Pääomatuloveroahan nostettiin taas, eli tänä vuonna verokanta on 30/33 % ja ylempään veroprosenttiin pääsee 40,000 euron pääomatuloilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos tarkennuksesta.

      "Pääomatulojen verotus kiristyy siten, että ylemmän verokannan tulorajaa alennetaan 40 000 eurosta 30 000 euroon ja ylempi kanta korotetaan 32 prosentista 33 prosenttiin vuonna 2015.

      Nykyisestä 1 500 euron verovapaasta osuuspääoman korosta luovutaan. Suurten osuuskuntien jakama voitto on jatkossa 5 000 euroon asti osin veronalaista pääomatuloa."
      -Vero.fi

      Delete

Lisää kommenttisi, kiitos