Saturday, November 15, 2014

Tehokkaat markkinat. Portfolio ja Seligson


Jos kidutat dataa riittävän kauan, se tunnustaa mitä vain.
Ronald Coase

Mikäli jollakulla meni ohi Anders Oldenburgin laittamaton ja tavattoman tervejärkinen huomautus erilaisten sijoitusstrategioiden hyödyllisyydestä tehokkailla markkinoilla, liitän sen vielä tänne. 

"En kuitenkaan usko, että millään pelkästään kvantitatiivisella mallilla pystyisi parempiin tuloksiin kuin yhdistämällä laadulliset ja määrälliset arviot yrityksestä ja sen osakkeesta.

Ja sehän on juuri sitä, mitä ammattisijoittajat ovat kautta aikain tehneet. Ja jota tehdessään he ovat keskimäärin hävinneet markkinatuotolle kulujensa verran jo ainakin 70 vuoden ajan."

_______________________________________________________________________


Olen lisännyt välilehdelle Portfolio Google Sheets-näkymän osakesalkusta. Valitettavasti Google Sheets ei ainakaan minun taidoillani tunnista rahasto-osuuksia, joita voi mutkattomasti pyöritellä Mornningstar.com -sivustolla.Alla Seligsonin osuuksien allokaatio. Seligson-omistusten osuus on runsas 5 % koko salkun arvosta. Nykyisen ajatteluni mukaan suhteen pitäisi olla päinvastainen.

Ja kuten jokainen sijoitusblogin pitäjä tietää, askartelu blogin ja analyysien parissa pitää poissa muusta pahanteosta eli kaupankäynnistä.


6 comments:

 1. Veikkaisin, että kyseinen Seligsonin artikkeli liittyy Pasi Havian (ja HCP Quantin) aikaansaamaan hypeen kvanttistrategioista. Jotenkin tuntuu, että viime aikoina Suomessa ja Ruotsissa useampi sijoitusblogi on ruvennut tavalla tai toisella käsittelemään kyseisiä strategioita. Itse en voisi olla Oldenburgin kanssa enempää samaa mieltä. Peruskvanttistrategiat, jotka ovat kaikkien tiedossa eivät tuota markkinoita yhtään enempää. Itse veikkaankin HCP Quantin floppaamiseen, koska omien tutkimuksieni mukaan kvanttisijoittaminen ei keskimäärin ole tuottavaa juuri tuon veivaamisen takia.

  Itse sijoitan vain laatufirmoihin pitkällä tähtäimellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä tässä yritetään.
   Blogissasi oleva yksityiskohtainen sijoitussuunnitelma on mielenkiintoinen. Suunnitelmassa pysyminen on ilman muuta etu.

   http://myroadtohalfamillion.blogspot.fi/2014/11/investment-plan.html

   Delete
 2. Oldenburgin uusin oli jälleen nautinnollista luettavaa. Samaa mieltä kuin Jussi H myös, Oldenburg huomauttaa ikäänkuin lempeästi rivien välissä, että kvanttistrategiaan luottaminen on melkoista riskinottoa. Veikkaisinpa, että riski voi esim HCP Quant-rahastossa olla "ylisuuri" suhteessa odotettavaa tuottoon.

  Itse olen blogissani aiemmin maininnut, että minulla on kaikki sympatiat Pasi Havian rahaston onnistumisen puolella. Kuitenkin - toivon, että olen väärässä - hänen backtestauksensa ei ole sisältänyt rahaston nykyisiä kuluja, jolloin kertoimet tosiaan ovat rahastoon sijoittavia vastaan. Korjatkaa, jos olen hakoteillä.

  Voisin sijoittaa mielenkiinnosta esim. HCP Quantiin, mutta nykyiseen sijoitussalkkuun se ei minimimerkintänsä koosta johtuen sovi (hyväksyisin korkeintaan 2-3% sijoitussalkussa tällaiseen).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän samantapaisia mietteitä HCP Quantista.

   Toistaiseksi pysyn sivussa. On jotenkin kornia panna iso läjä rahaa johonkin, minkä sisällöstä ei juuri tarkempaa tiedä. Ilmeisesti vuoden 2015 alusta näkyvyys paranee?

   Delete
 3. Seligson osuuksien hintatiedot löytyy csv muodossa, jotka voi sitten importata Google spreadsheettiin

  Varmaan tän vois tehdä jotenkin helpommin, mutta mulla näyttäs olevan näin:
  =index(split(index(IMPORTDATA("http://www.seligson.fi/graafit/global-brands.csv"),rows(IMPORTDATA("http://www.seligson.fi/graafit/global-brands.csv"))),";"),1,2)

  Muut:
  www.seligson.fi/graafit/aps.csv
  www.seligson.fi/graafit/eurocorporate.csv
  www.seligson.fi/graafit/euroobligaatio.csv
  www.seligson.fi/graafit/eurooppa.csv
  www.seligson.fi/graafit/global-brands.csv
  www.seligson.fi/graafit/global-pharma.csv
  www.seligson.fi/graafit/japani.csv
  www.seligson.fi/graafit/pharos.csv
  www.seligson.fi/graafit/phoenix.csv
  www.seligson.fi/graafit/phoebus.csv
  www.seligson.fi/graafit/pohjoisamerikka.csv
  www.seligson.fi/graafit/rahamarkkina.csv
  www.seligson.fi/graafit/russia.csv
  www.seligson.fi/graafit/suomi.csv

  Omistamiesi osuuksien määrät joudut tietysti syöttämään käsin johonkin eri sarakkeeseen.

  ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos