Thursday, January 9, 2014

Tilinpäätös 2013


Kaamos alkaa olla ohi.

Sydäntalven päivät ovat kuluneet nopeasti lomailun merkeissä. Joulua vietimme tunturissa, missä postikorttimaisema pyhien aikana vaihtui vesisateeseen. Sijoitusasioita ei juurikaan ole tullut mietittyä. Kumppaneiden raportteja olen tutkaillut. Hyvin kunnioitettavia tuottotuloksia on ollut esillä, joskin muutaman maltillisesti kehittyneen yhdistelmäsalkunkin olen nähnyt.

Odotetusti Helsingin pörssi on lyönyt laudalta monet muut isommat indeksit. Joillakin pienyhtiöllä on ollut huikean korkeita kasvulukuja ja tietysti Nokian käänne on ollut suurelta osalta vaikuttamassa. Omaan salkkuun nousijoista ei sattunut kuin PKC, jonka vuosituotto on ollut yli 50%.

Joulukuussa salkku notkahti sekä kurssien kyykätessä että verotuksellisten myyntien seurauksena.

Joulukuun tuotto on -0,06%. Marras-joulukuussa myin pois kokonaan MFA:n ja Realty Incomen osakkeet. MFA palasi salkkuun useassa erässä ja sen osuus on nyt 6,60%. Koko salkun osakepaino on liki sata ja korkosijoitukset ovat käteiseen verrattavaa lyhyen koron rahastoa. 

Kiinteistöpaino on 15,30% mikä on tyydyttävää. Huomaan hermoilleeni turhan takia REIT-omistuksissa. On makuasia, oliko ”verosyistä” tapahtunut tappion ottaminen tarpeen vai ei. REIT vain näkyy olevan kovin volatiili näinä aikoina, vaikka osinkoa sellainen saattaa puksuttaa keskimäärin 6-7%.

Joulukuu
Myynti
Realty Income (O)

Osto
Orion
MFA -lisäys
XACT OMXS30

Nordnetin ETF-osto-ohjelmassa ovat lisäksi
DB X-Trackers MSCI Brazil TRN Index UCITS ETF ja
DB X-Trackers MSCI Japan Index UCITS ETF.

Talletus joulukuu 2013   2080
Salkku 30.11.2013         73173
Salkku 31.12.2013         75204

Joulukuun tulos -0,06%.

Tilinpäätös 2013

Salkku 1.1.2013 58000
Salkku 31.12.2013              75204
Talletus 1/2013 -12/2013      9546

Tulos +13,2%
Salkun arvo nousi +29,7%.

Osingot 2013                          2834
Osingot 2012                          1744

Osinkotuotto 4,88%
Osinkojen kasvu edellisvuoteen verrattuna on 62,5%.

Kaupanteko on vähentynyt oleellisesti. Kaupankäyntikulut ovat n. 0,7%.

Osakket ja sektorit. 
Vertailuindeksi Global-Flex.Tarkempaa osake-erittelyyn palaan tuonnempana. Ja taas, ettei totuus unohtuisi. Salkun arvon kehitys.

Yhteenvetona 

vuodesta 2013 voi sanoa, että huonomminkin olisi voinut mennä. Tappioden realisointi söi tuottoa. Toteutumattoman tuoton puolella miinusta näyttää tällä erää vain VWO, joka toipunee aikananaan.

Sijoitustahtina olen kyennyt pitämään keskimäärin 795 euroa kuukaudessa.

Tavoitteena on edelleen 100k€ ylittäminen ennen vuoden loppua ja orinkotulojen lisääntyminen 4500 euroon vuodessa ja ydinsalkun kasvattaminen.

Vuoden aikana olen mielestäni oppinut valtavasti. Ennen kaikkea blogistikavereilta ja alan kirjallisuudesta, josta on erikseen nostettava esiin Jukka Oksaharjun uusin. Ajattelin ennakkotilata hetimmiten Pasi Havian ja kumppaneiden tuoreen kirjan. Matka jatkuu.

Vuodentakaisiin mietteisiin 

verrattuna tunnelma on rauhallisempi -tuli mitä tuli.

Huomaan olevani aika avuton tunnuslukujen arvioinnissa, arvonmäärityksessä ja muussa taloudellisessa viisaudessa.  Aina voi ainakin yrittää opetella lisää. Mitään suurta sijoittajagurua Kinskistä ei näillä eväillä saa. Saattaa olla, että tähänastinenkin menestys (lainausmerkeissä) on sattumaa.

Lainaus vuoden 2012 raportista: 

" Samalla tuli myytyä OP:sta siirrettyjä hyviäkin yhtiöitä pelkästä kaupanteon ilosta, mutta myös tarpeesta keventää kotimaista osakepainoa ja osakepainoa ylipäänsä. Salkusta poistuivat Nokia, AmerSports, Martela, TeliaSonera ja Orion."

Jälkiviisauden imelässä lämmössä Martela oli ainoa tolkullinen myynti. 

Meiltähän tämä käy.2 comments:

  1. Heti alkuun; Jäätävän hyviä kuvia. Mieli rahoittuu, kun niitä vähän aikaa tuijottelee. On muuten aika komea työ jyrkkyys, millä vauhdilla salkku on noussut. Miten toi alkaa noin pakkaselta tuo seuranta?

    ReplyDelete
  2. Kiitos, kuvat on otettu kotimaisella koneella. Nokian N808 pystyy tuollaiseen. Kulkee aina mukana ja tulee siis käytetyksi.

    Seuranta kuvaa oikeaa rahaa. Toisin sanoen "vipua" ei ole laskettu mukaan ja tuolloin alkuun raha oli miinusmerkkistä eli velkaa.

    Olen itse asiassa jo toisella kierroksella. Aloin hajanaisen sijoitustouhun jo 1990-luvulla ja realisoin koko salkun 2005, jolloin ostin nykyisen asuntoni. Asunto, auto tai kesäpaikka eivät salkkuun kuulu, koska niitä tarvitaan joka tapauksessa. Arvo nousee kun sitkeästi vaan säästää ja on kai mukana ollut tuuriakin.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos