Monday, December 3, 2012

Myynti ORION, osto Elekta AB, DXSUMyin heti aamusta Orion B -position kokonaan tasolla 20,55€.

Orion on historiallisessa huipussaan ja voiton kotiutus on ajankohtaista. Vaikken isommin veksaile, tätä saa halvemmalla myöhemmin. Yhtiössä ja sen tuloksentekokyvyssä ei ole mitään vikaa. Osinkokin on hyvä. Vastoin analyytikkojen mielipiteitä arvelen Orionin pitävän pintansa nimenomaan uusien tuotteidensa perusteella. Paljon puhuttu Stalevon patentin raukeaminen tuskin Orionin kuppia kaataa, koskapa geneeriset entakaponi-tuotteet tulevat korvaamaan osan menetyksistä. Tuoreen tiedon mukaan Orion  kehittää budesonidi-formoteroli-yhdistelmävalmistetta laajentaakseen astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon tarkoitettujen inhaloitavien Easyhaler®- lääkkeiden tuoteperhettä. Täytyy toki muistaa, että ala on tiukasti kilpailtu.
 (Pitkän aikavälin oma suositus PIDÄ)

Voittoa +26,4%. Transaktio liittyy osakepainon alentamiseen. Kun hinta kohtuullistuu, ostan takaisin 70% aiemmasta määrästä ja siirrän painoa kiinteistöihin ja kehittyvien maiden korkoihin.

Seurannassa ja ostoslistalla edelleen DXSU ja uutena NRF, kuukausittain osinkoa maksava amerikkalainen kiinteistösijoitusfirma. Mortgage REIT:t (MREIT) nimensä mukaisesti sijoittavat varat asuntolainoihin, eivätkä kiinteistöihin. Ne lainaavat rahaa asuntolainoihin, ostavat olemassaolevia asuntolainoja tai arvopapereita, joiden takana on asuntolaina. Tulot kertyvät pääasiallisesti asuntolainojen koroista. Siten nämä REIT:t reagoivat korkomuutoksiin nopeammin kuin EREIT:t, sillä osingot muodostuvat kertyvistä koroista.


Pohdin salkkuuni oman pienen, hajautetun kiinteistö- ja rahoitusklusterin luomista osakkeista. Niihin kuuluisivat NRF, MAIN,  MFA NYMT ja  UHT. Näistä UHT operoi terveydenhuollon rakennuskannan, sairaaloiden ja hoitolaitosten parissa.  

Ennen tätä maailmanvalloitusta jatkan kuitenkin Elektan osto-ohjelmaani. Pyörittelen tuota mallisalkkua Morninstarissa, joka vaikka on vähän vanha ja hidas, kuten Kinski itsekin, on monipuolinen ja tietokannoiltaan laaja.

"Elekta (EKTA), joka on ruotsalainen sädehoitolaitteisiin keskittyvä yhtiö, joka on maailman parhaiten pärjäävien joukossa, top 2 joukossa. Pääomistaja on keksinyt tuotteen, on hyvin aktiivisesti mukana yhtiön toiminnassa ja yhtiöllä on markkina-asema kunnossa ja sitä myöten myös kannattavuus on kunnossa. Mikä tarkoittaa että kaikki edellytykset ovat olemassa hyvään kasvuun. Tässä tapauksessa voi todeta myös että yhtiöllä on rakenteellista kasvua kun väestö vanhenee."  
- Markus Larsson, Fondita

Elekta on siis kakkonen. Ykkönen on Varian Medical Systems, josta löytyy kattava analyysi täältä. Käytännössä EKTA ja VAR jakavat markkinat Siemensin vetäytyessä.


OSTO: ELEKTA AB  kurssiin 96,85SEK. Osuus osakesalkusta 7,0%.

OSTO: DXSU kurssiin 297,00€.  

Koska kyseessä on teknisesti ETF, lasken osuuden osakesalkusta. Se on 3,6%.

Osingot ovat jatkossa tärkea osa strategiaani. Tällä hetkellä osinkoja tulee kuukaudessa 151 euroa kun tavoite on 707€ /kk. Luvulla on sillä tavalla symboliarvoa, että se olisi samansuuruinen kuin Suomessa nykyisin maksettava takuueläke...3 comments:

 1. Hmmm...hyvin mielenkiintosta. :)

  Miksi pidät nykyarvoa liian korkeana? Tai mikä olisi sinusta realistisempi osakkeesta maksettava hinta, kun ajattelet että tätä saa myöhemmin halvemmalla?

  Jos analyytikoita tulee uskominen, niin kurssi korjaa itsensä jopa tasolle 16 EUR johtuen juurikin tästä Stalevon laukaisseesta kassavirtojen muutoksesta. Oma näkemykseni silti on, että liikevaihtoa alkaa syntyä muualta, josta esimerkkinä viime kvartaalin geneeristen entakaponien kompensaatio tämän patenttilääkkeen myynnin vähenemiseen. Itse asiassa Orion geneeriset lisäsivät liikevaihtoa +13 milj EUR ja Stalevo - 10 milj EUR joten nettona liikevaihto vain kasvoi. Toki katteet ovat pienemmät.


  ReplyDelete
 2. Kiitos palautteesta!

  Luen blogiasi säännöllisesti. Tuot hyviä pointteja esiin. Näiden juttujen miettiminen pyrkii olemaan yksinäistä touhua ja keskustelu on tervetullutta. Tekninen analyysi on allekirjoittaneelle miltei hepreaa, mutta Orion on ilmeisen yliostettu tällä hetkellä . Näin ollen tuskin tein kohtalokasta virhettä. Kääntyykö trendi jää nähtäväksi. Olisihan se harmi, jos kurssi nyt raketoisi ja niin edelleen.-

  Kävi miten kävi, en aio jäädä junasta vaan yhtiö palaa salkkuun ennen pitkää. Voittojen kotiutus on tehtävä tänä vuonna, koska osa vähennysoikeuksista vanhenee. Testaanpa samalla, voiko elää muutaman päivän ilman yhtiötä, jota olen omistanut pitkään ja ja joka on kuulunut vuosikymmeniä läheisesti elämääni. Tallessa on vieläkin se ruskea tekonahkainen agenttisalkku, jonka lafka antoi valmistuneille.

  Tarvitsin myös pääomaa Elektan lisäostoihin. Taktiikkaa, verotekniikkaa ja (mielen)hallintaa siis. Lisäsyynä oli kiinnipitäminen tavoitehinnasta,
  Käsittääkseni sijoittajalla, joilla ei ole tarkkoja kassavirtalaskelmia ja yhtiokohtaisia tavoitehintoja riski siita, etta heidan omistamansa osakkeet nousevat kuplatasolle heidan huomaamatta, on todellinen.

  Mielestäni sijoittajan tulisi kayda lapi oma salkkunsa osake osakkeelta ja pohtia mita jos kurssi laskee 20%, 30% tai vaikkapa 40%. Milloin ostohalut heräävat? Milloin voi sanoa osakkeen olevan halpa ja olla valmis ostamaan sita? Moni sijoittaja huomaa, etta edes 20% kurssilasku ei lisaa ostohaluja. Orionia olen valmis ostamaan hintaan 17,63.
  Inderisin mukaan Orionin tavoitehinta lienee 17.30. Nousuvaraa ei juuri olisi ainakaan pikaisesti. Vuoden 2012 kannattavuus ilmeisesti alenee mutta vain vähän.

  ReplyDelete
 3. Tuo on ihan oikea valinta varmasti. Enkä tarkoittanutkaan, etteikö kannattaisi myydä sitten kun omaan tilanteeseen on sopiva hetki. Jokaisen sijoittajan tulisi nimenomaan seurata omaa kirjallista sijoitussuunnitelmaa, jolloin vaurastumisesta tulee varmempi tapahtuma. Tuokin on totta, että sijoittajan tulee myös miettiä esim mitä tapahtuu kun osakkeen kurssi laskee -20%. Osa asettaa StopLossin johonkin -10% paikkeille.

  Tuo on myös totta, että analyytikot ovat laskeneet Oruonin kurssin alemmaksi, eli heidän mukaansa pörssihinnassa olisi nyt jonkin verran spekulatiivista ilmaa. Itse seuraan hyvin mielenkiinnolla tulevien lääkkeiden tutkimuksen etenemistä!

  ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos