Sijoitussuunnitelma

(8.12.2019)

Suunnitelmani on sijoittaa pitkäaikaisesti 

kotimaisiin ja ulkomaisiin 

- osakkeisiin 
- edullisiin indeksirahastoihin ja 
- indeksiosuusrahastoihin (ETF) sekä 
- korkorahastoihin ja 

käydä vain harvoin kauppaa. 


Pyrin pitämään kertasijoituksen osakkeissa sellaisena, että kaupankäyntikulut pysyvät alle 0,7%. 


Välittäjiäni ovat Seligson ja Nordnet, DeGiro ja OP. 
Allokaatio, johon pyrin:
Ydin: Kiinteistöt 15%, korot 10%, ETF + indeksit 45%
Osakepoiminnat 30%. Suomen osuus mielellään alle 30%. Osinkotavoite 4%. Pitkällä aikavälillä pyrin lisäämään ytimen osuutta ja vähentämään osakepoimintoja. 

Painopiste osakkeissa on osingonkasvattajissa. 


Tasapainotan 

salkkua lisäostoilla.
Pyrin poistamaan tappiot nopeasti. 

Osakkeesta ja tilanteesta riippuen siedän tappiota -15% (päivitys 30.1.2014 -35%) asti. Jos kyseessä on osinkoaristokraatti tai laadukas yhtiö, pyrin laskuissa ostamaan lisää ja alentamaan keskikurssia. Koko markkinan korjausliikkeen näen tilaisuutena, en myyntien aiheena. Tavoite on, ettei osakkeita tarvitsisi myydä lainkaan.
Hajautan 
maantieteellisesti, sektoreittain ja ajallisesti. Millään yksittäisellä sijoituksella ei ole yli 10% painoa lukuunottamatta korkorahastoja ja ETF-sijoituksia.
Sijoituskohteiden valinnassa 
painotan kannattavuutta (ROE >14%), osinkotuottoa, halpaa hintaa (PE, P/B, P/S), tulevaisuuden näkymiä, brändiä, tuotteita ja vähäistä velkaa. Pyrin tasapainoiseen sektorijakoon mutta pidän terveydenhuoltoon ja teknologiaan liittyviä arvopapereita ylipainossa.
Säästän säännöllisesti 
rahaa osakkeisiin ja korkorahastoihin ja uudelleen sijoitan kaikki saamani osingot. 

Tuloihin 

voin vaikuttaa vähemmän kuin kuluihin. Tarkastelen menoja säännöllisesti. Pidän kuukausittain kirjaa menoistani ja tuloistani. OP-pankin Oma talous -kirjanpidossa saan helposti esiin säännölliset kuukausittaiset menot ja epäsäännölliset ja investointityyppiset menot. 

Yritän pitää säännölliset menot mahdollisimman alhaisina ja tehdä isompia hankintoja harkiten. Näin pystyn säästämään säännöllisesti. 

Kirjanpitojärjestelmä 

myös ennustaa tulevaa kehitystä ja kertoo paljonko on rahaa säästettävissä loppuvuoden aikana säännöllisten menojen ja suunniteltujen investointien jälkeen.
Tuottotavoitteeni
on 10%. Minulle riittää 10% vuosittainen salkun arvonnousu tavalla tai toisella (osingot, osakkeiden arvonnousut, korot, talletukset)
10% vuosituotto 
on pitkällä ajalla osakkeiden keskimääräistä vuosituotttoa 3-4% korkeampi ja on yhdistelmäsalkulle eittämättä korkea. Pyrin tekemään hyvän tuloksen pienellä riskillä. Seuraan markkinoita säännöllisesti ja yritän oppia ainakin yhden uuden asian viikossa.
En muuta 
strategiaani ja allokaatioitani nopeasti. Muutokset kirjaan tähän blogiin.
Pidän käteisen osuuden 
salkussan pienenä. Kasvatan varallisuutta osakehankintoihin käteisenä.  Käytän 5-10 % puskurirahastoa. 

Kun riskitaso kasvaa, 

alan kasvattaa käteisen osuutta jotta en olisi osakkeissa kiinni niiden romahtaessa ja jotta voisin ostaa niitä halvalla.
Käytössäni on velkavipu
jonka maksimaalisen käyttöasteen on oltava alle 20% Nordnetin superluottolimiitistä joka on tällä hetkellä (8.12.2019) 162500 euroa









2 comments:

  1. Vaikea tästä strategiasta on suurempaa vikaa löytää, joten ihan hyvältä näyttää. Toi -15% maksimitappio on aika lailla mielenkiintoinen luku, koska se menee vielä helposti normaaliheilahteluihin. Ehkä tärkeämpää olisi tappiollisen sijoituksen kyseessä miettiä sitä onko liiketoiminnassa tapahtunut muutoksia huonompaan suuntaan kuin on itse sijoittaessa arvioinut.

    Tässä lähinnä se asia mitä voisi enemmän miettiä mielestäni.

    ReplyDelete
  2. Kiitos hyv'stä huomiosta.
    Totta on. -15 % on lähinnä alue jossa alkaa punainen vilkkua. Vuonna 2009 oli tilanne jossa moni laoou, mm. PKC oli -60% enkä silti myynyt.

    Jossain se merkki on oltava.

    ReplyDelete

Lisää kommenttisi, kiitos