Monday, March 24, 2014

Osinkotuotto ja EV/EBITDA. Osinkoja kalliilla

     -Gaussin käyrä ja keinokesä

Useassakin lehdessä - tässä Arvopaperissa -julkaistiin LähiTapiolan aamukatsauksen nelikenttä Suomen pörssin osakkeiden osinkotuotosta ja edullisuudesta. Juttu julkaistiin jo viikko sitten, joten muutaman ruplariippuvaisen yhtiön tilanne on ehtinyt muuttuakin.

Katsotaanpa miten Kinskin kotimaiset salkkuyhtiö pärjäävät tässä lähinnä leikkimielisessä vertailussa. Joukosta puuttuu Okmetic.

Salkkuyhtiöiden osuuksissa viisi kärjessä: Fortum, Kone, Elisa, UPM ja Orion sijoittuvat hyvin. Loput -alle 5% osuuden yhtiöt -sinnittelevät myös mukavasti.

Mitä tämä siis merkitsee?
Huolimatta osinkotuotosta hyvä maksaa. - Tai sitten ei mitään. Missähän vaikka Coca Cola olisi?

P.S. millä mittapuulla tahansa Nokian renkaat on hyvä yhtiö. Odottelen edelleen ostohintoja osingon irtoamisen jälkeen. Tulosvaroitus voi olla mahdollinen.



























Friday, March 14, 2014

Koneen osto-ohjelma loppusuoralla





Vuoden 2014 alusta lähtien olen ostanut Helsingin pörssin ehkä kirkkainta tähteä, hissiyhtiö Konetta yhteensä 280 kpl muutamassa erässä tasaisesti laskevaan kurssiin. Koneen kilpailuetua pidetään hyvänä.

Erät ovat olleet kooltaan pienehköjä ja hinta on valunut välillä 32,98 -28,04€. Keskihinta on nyt 30,34€. Välissä irtosi osinko. Yhtiö on edelleen järkyttävän kallis mutta hyvässä kunnossa ja nähtäväksi jää, saanko keskihintaa alemmaksi nykyisen markkinahäiriön jatkuessa. 

Thomson Reutersin tietokantaan perustuen pitkän aikavälin odotukset ovat vähintäänkin tyydyttävät. Venäjän kriisi ei ymmärtääkseni Konetta ajan oloon hetkauta; sen sijaan Kiinan talouden yskiminen voi aiheuttaa tilapäisiä vaikeuksia. Ilmeisesti jatkan osto-ohjelmaa hissukseen. Kun pääomistaja ostaa, osta... Koneen osuus salkusta on 7,76%. 4-Traders-näkymä täällä.




Toinen silmälläpidon kohde on Nokian Renkaat, joka yhteen väliin näytti olevan vapaassa pudotuksessa. 

Olen ajatellut katsella osingon irtoamisen jälkeisen hulabaloon ja käydä sitten kiinni. Arvelen parhaaksi odottaa tilanteen vakiintumiseen saakka. Nythän käytännössä kukaan ei tiedä, miten Krimin tilanne päättyy. Toisaalta tälläkin hetkellä NRE on kallis ja P/E yli 21.

Varoituksen sanoja on täällä. Kim ja Tom Lindström jatkavat blogissaan ajatuksilla, jotka allekirjoitan:

"On lähes sääntö, että aloitamme ostot liian aikaisin. Myönteistä tässä on, että laskeviin kursseihin on helpompaa ostaa. Kassan hallinta on ainoa ongelma, koska joutuu pitämään huolta siitä että kassa riittää siihen saakka, kun markkinat kääntyvät nousuun. Vaikka alussa ostetut osakkeet saattavat näyttää kalliilta, muodostuu keskihankintahinta tällaisessa ostostrategiassa yleensä erittäin edulliseksi.

Oletamme, että sodan todennäköisyys on erittäin pieni. Olemme valmiita ottamaan riskin, että yhtiöidemme omaisuuksia sosialisoidaan. Krimin ja sen etnisten vähemmistöjen tulevaisuuden suhteen olemme pessimistisiä. Mielestämme Ukraina tulee menettämään Krimin tavalla tai toisella, koska Putinia tuskin voidaan pakottaa luopumaan saaliistaan."



P.S. Alunperin kiinnostuin Koneen tarinasta luettuani Pekka Herlinistä kertovan kirjan Koneen ruhtinas. Suosittelen.

"– Koskaan ennen tai koskaan sen jälkeen eivät Suomessa muutamat yritysjohtajat . . . ole niin suoranaisesti, niin avoimesti ja niin itsekkäästi puuttuneet keskinäiseen valtakunnan politiikkaan kuin silloin..."
                                                                                  - Johannes Koroma



























Wednesday, March 5, 2014

Mitä analyytikot puhuivat yli kvartaali sitten?











Seuraavassa esiintyy historian siipien havinaa. Katselin videon ja yritin ymmärtää, mitä nämä sijoittamisen ammattilaiset puhuivat. 




Tein "luentomuistiinpanoja". Niistä on toivoakseni apua muillekin. Ei nämä nyt pöllömpiä jutelleet. Paikka on ollut Sijoitus Invest Wanha Satama 12.11.-13.11.2013.


Keskustelua kävi analyytikkopaneeli yli kolme kuukautta sitten. Erityisesti jälkikeskustelu on kiintoisa. Puheenjohtajana toimi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Kimmo Rämä, Evli: 
Pankkien vakavaraisuus hyvä. Polarisaatio pohjoismaisten ja keskieurooppalaisten pankkien välillä on merkittävä. Pankkien P/B -tasot matalia. Osinkotuotto hyvä. Evli pitää Nordean kehitystä hyvänä ja nousuvaraa olisi. Ajureina toimivat pienenevä luottotappiopotentiaali ja nouseva osinkotuotto.

Rauli Juva, Nordea:
Kulutustavarat, kauppa, elintarvike. Kotimarkkinassa kysynnän ajureita ovat kuluttajaluottamus ja vähittäiskauppa. Volyymi junnaa. Luottamus heikkoa, ostovoima laskee.

Euroopassa luottamus piristyy, USA on nousussa. Yritystasolla panos muualle kuin suomivetoisiin (Kesko, Marimekko). Parhaat näkymät Nokian Renkaat, Amer, Olvi. Arvostustasot historiallisesti  korkeat. Tikkurila edullinen.

Osakepoiminta vaikeaa, ehdollisesti NRE.

Tomi, Railo, SEB:
Konepajat. Suomalaiset konepajat kalliimpia kuin ruotsalaiset. Nousuvaraa Wärtsilässä. Konecranes ja Metso -ehkä nousuvaraa. Koneella paras osinko lyhyellä aikavälillä (2013).

Vesa Engdahl, FIM:
Sijoitusstrategiasta. Pitkäkestoinen laskumarkkina loppumassa. Alennusmyyntien aika ohi. Tarvitaan tuloskasvua. P/E-kertoimet yläkantissa. BRIC tuottanut 400% 10 vuodessa, ensimmäisen aallon kehittyvä markkina tulee laskemaan. Toisen aallon frontier-markkinassa ehkä nousuvaraa, suuret riskit.

Dollari aliarvostettu 25%. USA:n korkotaso nousee lähivuosina? Valuuttasota meneillään. Jeni devalvoi.

Kulta tulossa kuplasta alas. Raaka-ainehinnoissa laskuvaraa. Kaivosalalla ollut yli-investointia.

Strategia: USA:n osakkeet salkkuun, Europpa edullinen samoin Frontier mausteeksi.
BRIC alipainoon. Kiinteistöt, yrityslainat mukaan.

*************************

Kinskin arvio nykytiedon valossa: 

USA:n korjausliike osattiin ennakoida, samoin ruplan heikentyminen. Krimin kriisi oli yllätys, jonka merkitystä ei vieläkään voi tietää. Yleinen käsitys oli, että pitkästä laskusta ollaan tulossa nousuun. Optimismi kantaa. 

Kannanotot vaikuttivat sangen asiantuntevilta ja ammattimiestä ja -naista ainakin Kinski arvostaa.

**************************

Pörssisäätiön videot ovat sangen informatiivisia. Tässä Hartwall Capitalin Langenskiöld avaa suuromistajan mietteitä.

**************************

Marika af Enehjelm puhuu valuaatiosta.














Tuesday, March 4, 2014

Helmikuussa hyvä vire




Helmikuu 2014 jää mieleeni vilkkaan kaupankäynnin jaksona. 10.2. Nordnetissa oli 1€:n tarjouskampanja, jonka avittamana tein pieniä lisäyksiä omistuksiin. Yhdysvaltain luottamus nousumarkkinan ikuisuuteen reagoi FED:in ilmoitukseen siitä, että joukkovelkakirjojen ostoa kevennetään jälleen 10 miljadin dollarin arvosta. Kiinakin huolestutti. Syntyi lyhyt korjausliike ja pystyin ostamaan himoitsemaani Coca-Colaa kohtuullisen ison mällin. Pitkän päälle USA:n markkinan ennustettavuus säilynee hyvänä.

Tammikuun laskettelun jälkeen helmikuu tuotti +4,37% ja salkun omarahoitteinen arvo nousi 79720 euroon. Kun velkaa oli kutakuinkin 10k€, kokonaisarvo on jo 89000€. Vivun osuus on siis 11,2%.

Salkun lainoitusarvon ollessa noin 60000 en pidä vivun osuutta isona. 

Seligsonin osuus on 5010€. Lisäilin sinne korkorahastoja ja Global Pharma-indeksirahaston osuuksia. Omistukset tammikuun alussa löytyvät salkkulehdeltä.

Osto

Coca-Cola 180
Kone           80
YIT          300

Lisäys 

MFA     300
Fiskars  40
Elekta   105

Myynti 

DBX6 (Brazil)
VWO

Osingot: MFA 90 USD

Kaupankäyntikulut 2/2014 ~ -105€
Korko-54€


Seligsonin allokaatio






Koko salkun tuotto vuoden ajalta Morningstarin mukaan















Monday, March 3, 2014

Lisäys: Kriisimarkkinassa Nokian Renkaat

                    Kuva on napattu ukrainalaisesta twitter-viestistä

Joidenkin lähteiden mukaan Ukrainan kriisin myötä on piirtymässä häkellyttävän rujo kuva Venäjän tulevaisuudesta. Sen kybermaailma on rikollisten hallussa, oligarkit mellastavat entisen KGB:n everstin (Edit: everstiluutnantin) johdolla ja Venäjä on jo pudonnut auttamatta kehityksen kelkasta. 

Uudessa maailmanjärjestyksessä Venäjä on taantuva roistovaltio josta pääoma pakenee ja vain jotkin harvat raaka-aineet kelpaavat vientiin. Öljy ei pitkälle pelasta, koska USA:n liuskekaasu saa ainakin sen perukan omavaraiseksi ennen pitkää. Venäjä on kerännyt kultaa, jossa on vain se huono puoli, ettei se tuota mitään. Koska maassa ei ole enää mitään varastettavaa, oligarkit perheineen häipyvät rahoineen vähin äänin länteen ja siellä mm. Lontooseen, jonka laatuasuntojen hintatason ovat jo saaneet kuplaan, koska asuntokauppa on todellisuudessa rahanpesua.


MarketWatchin jutussa saattaa olla perääkin. Toisaalta Venäjän omat markkinavoimat pitänevät sotahaukat maltillisina. On vaikea nähdä, mitä laajamittainen sapelinkalistelu palvelisi. Eiköhän "Putler" ole näyttönsä antanut ja on jäätyneestä rauhasta tinkaamisen aika.


Etelä-Ossetian eli  Gruusian sota käytiin 7.8.-12.8.2008. Venäjän kurssit notkahtivat mutta palautuivat aika pian. Tilanne sekaantui yleismaailmallisen laman jalkoihin ja sen koommin ei Venäjä ole kunnolla toipunut. 


Venäjän taloutta edustaa seuraavassa  tunnettu  etf  RSX verrokkeinaan VTI ja VWO. Punainen nuoli on Gruusian sodan kohdalla. Joulun alla 2008 nähdään myös kuolleen kissan pomppu.





Edellä oleva on tietysti amatöörin naiivia pohdiskelua. Sosiaalisen median perusteella kansalaiset ovat ihmeissään tapahtuneesta ja sodanvastaisia mielenosoituksiakin on ollut. Kansana venäläiset ovat mukavaa ja vieraanvaista porukkaa ja olisi vahinko jos valtapolitiikan vuoksi saavutettu kehitys menetettäisiin. 


Uhkakuvia on leivottu pörssikursseihin jo pidemmän aikaa. Krimin miehitys viikonloppuna sai odotetusti aikaan notkahduksen erityisesti niissä yhtiöissä, jotka ovat riippuvaisia Venäjän markkinoista ja ruplan arvosta. 


Nordean tietojen mukaan Nokian Renkaiden liikevaihdosta 34 prosenttia tulee Venäjältä, kaksi prosenttia Ukrainasta ja kaksi prosenttia muista IVY-maista. Odotetusti NRE kyykkäsi ja ja käväisi 30 euron pinnassa. Pääsin mukaan 30,30€ kohdalla ja alensin keskihintaa vain pienellä erällä. Nyt kurssi on jo toipumassa.


Lisäys 

Nokian Renkaat 25 kpl a 30,30€. Kaupankäynti 5€. 
Erän keskihinnaksi tulee 30,5€ ja salkussa keskihinta on 32,95€.